Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Porodični problemi i nesuglasice nisu ekskluzivna pojava na ovim prostorima, iako se često misli tako. Najbliži često postaju daleki i širom sveta, a sve to može da bude još dramatičnije kada se sukobi dese u familijama poznatim široj javnosti, naročito onim sportskim.

Braća Čarlton su poslednji u nizu rođaka koji nisu uspeli da izglede odnose i vrate se na početak. Smrt starijeg brata, Džeka, zauvek je razdvojila tandem koji je Engleskoj doneo titulu svetskog šampiona 1966. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Džeki je proveo život u senci svog mlađeg brata, iako je bio percipiran kao „odvažniji“ i „drčniji“, za razliku od „povučenog i stidljivog“ brata. Proveo je čitavu fudbalsku karijeru u jednom klubu, Lidsu, dok je Bobi postao legenda Mančester junajteda i verovatno najprepoznatljivije lice slavnog kluba sa Old Traforda.

Njihov odnos je imao potencijal „za kvarenje“ još od momenta kada je Bobi kao mlađi brat dobio priliku da se pokaže na većoj sceni, te kao ofanzivni fudbaler proglašen jednim od najtalentovanijih igrača generacije.

Dok je Bobi krčio sebi put ka vrhu svetskog fudbala, Džeki je gradio imidž legende Lidsa, u kom je proveo više od 20 godina kao aktivan igrač.

Putevi su im se ukrstili jedino u nacionalnoj selekciji, gde su bili standardni prvotimci, ali je uvek Bobi bio vrednovaniji, s obzirom na to da mu primarni zadatak nije bila odbrana gola, što je radio njegov brat.

Ljubav prema fudbalu im je usadila majka, pošto oca koji je bio rudar to nije zanimalo.

Sa četvoricom sinova Sisi je igrala fudbal, kasnije je trenirala školske timove. Najstariji, Džeki, sa 15 godina je dobio poziv da se pridruži mladom timu Lidsa, ali je to odbio i krenuo očevim stopama.

Ipak, shvativši težinu posla, odlučio je da se prijavi za posao policajca, za šta je razgovor imao na dan kada je trebalo da se pojavi na stadionu „Eland roud“.

„Nikada nismo govorili da idemo da igramo fudbal. Govorili smo samo da ‘idemo napolje'“, govorio je Džeki.

Dok je Bobi postajao deo čuvenih „Bezbijevih beba“, Džeki se kretao ka tituli legende Lidsa sa kojim je za dve decenije osvojio svega jedan trofej šampiona.

„Ljudi kažu da smo mogli i više. Možda i jesmo… Navikli smo da gubimo, bilo je mnogo razočaranja, ali i mnogo ponosa i strasti, discipline. To je držalo porodicu zajedno“, rekao je Džeki.

Porodica Čarlton, nažalost, nije ostala zajedno. Iako je Bobi čak bio Džekijev kum na svadbi, braća su se razdvojila, a za sve je, navodno, bila kriva Bobijeva supruga Norma.

Prema Džekijevim navodima, ona se nije slagala sa njihovom majkom, sa kojom je i Bobi prekinuo kontakt 1992. godine. I nikada više nije progovorio sa njom, do njene smrti četiri godine kasnije.

Bobi je u autobiografiji objavljenoj 2007. godine naveo da sve to nije tačno, te da je stav njegovog brata potpuno pogrešan, ali…

Braća su potpuno zahladnila odnose, a poslednji put su u javnosti viđeni zajedno na sahrani njihovog nekadašnjeg saigrača Reja Vilsona 2018. godine. I nikada nisu ponovo postali prava braća. Džeki je preminuo 11. jula 2020. godine, u 86. godini…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar