Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada je lopta nakon pokušanog izbijanja od strane Sergeja Milinković-Savića pogodila Nikolu Milenkovića i odbila se u gol, među ljubiteljima fudbala u Srbiji zavladala je velika doza pesimizma. No, stvari nisu crne kakvim se čine, a remi sa Republikom Irskom mogao bi na kraju dana da bude zapravo jedan od "prikrivenih blagoslova" za pulene Dragana Stojkovića.

Reprezentacija Srbije je ušla u meč sa Republikom Irskom ušla kao prvoplasirana, ali je ubrzo Portugal trijumfom nad Azerbejdžanom otišao na tri boda viška. Kada je u 86. minutu susreta popularni SMS pokušao da izbije loptu a ona umesto daleko od gola završila u mreži Predraga Rajkovića uz pomoć defanzivca Fjorentine i nekadašnjeg štopera Partizana, opšti utisak je bio da je Srbija na najnesrećniji mogući način, u situaciji kada rivali nisu praktično ni pretili, samu sebe eliminisala iz trke za prvo mesto.

#related-news_0

Ipak, iako na prvi pogled ne izgleda tako, situacija je zapravo znatno pozitivnija za „Orlove“.

Pred Srbijom se nalaze još tri ispita – gostovanje Luksemburgu 9. oktobra, potom meč sa Azerbejdžanom u Beogradu tri dana kasnije, dok će kruna kvalifikacija uslediti na stadionu Hoze Alvalade u Lisabonu.

A razvoj situacije pred taj duel je za Srbiju najbolji mogući.

Sve sem pobeda nad Lusemburgom i Azerima, koji su ipak nekoliko klasa ispod reprezentacije Srbije, bilo bi ravno čudu, što zapravo znači da do kraja kvalifikacija Stojkovićevi puleni drže bukvalno sve u svojim rukama. Šest bodova iz naredna dva meča značilo bi da u završnih 90 minuta grupe A Srbija ima jedan, i samo jedan cilj – pobedu.

Autogol Nikole Milenkovića i Sergeja Milinković-Savića

Amerikanci imaju jednu sjajnu izreku kada su u pitanju takve situacije – „Go big, or go home“. Prevedeno na srpski, budi najbolji ili idi kući.

Na to se u svojoj srži i svodi taj duel sa Portugalcima. Situacija je jasna – pobeda donosi prvo mesto, sve drugo gotovo siguran nastup u baražu (za matematičku potvrdu potrebna je pobeda nad Luksemburgom). Ulog je mesto među najboljim selekcijama sveta.

Ukoliko Portugal bude nepremostiva prepreka, onda je veliko pitanje da li Srbija zaslužuje uopšte šansu da se i preko plej-ofa domogne Katara, s obzirom na to da su ostale ekipe u najmanju ruku jednakog kvaliteta ove selekcije. Prosto, Portugalci će biti bez konkurencije najbolji test za „Orlove“ i dati odgovor na pitanje da li su rezultati koje su Stojkovićevi puleni postigli početkom kvalifikacija plod srećnog sticaja okolnosti, tek trenutne inspiracije, ili zapravo pokazatelj da postoji tendencija napretka u odnosu na neka prethodna izdanja.

Hrabrost Aleksandra Mitrovića

Sa druge strane, ukoliko Srbija ode u Lisabon i vrati se sa „celim plenom“, posledica neće biti samo mesto na smotri najboljih selekcija planete, već i uverenje da krajnji domet u Kataru neće biti prolaz grupne faze, već znatno ozbiljnija uloga.

Takođe, upravo bih tih sat i po vremena fudbala u Portugalu mogla da bude tačka-prekretnica za srpski fudbal na reprezentativnom nivou, jer bi pokazala reprezentativcima Srbije, ali i navijačima, da „Orlovi“ imaju više nego dovoljan kvalitet da se ravnopravno bore sa rivalima znatno većeg „pedigrea“ od sebe.

Stojković je poznat kao neko ko ume da izvuče maksimum iz igrača, meč sa Portugalom će biti šansa da i on sam učvrsti svoje mesto među velikanima koji su teren uspešno zamenili klupom i sa sebe skine oreol osrednjosti zbog dugog trenerskog staža u Kini.

Razloga ima na pretek, ali suština je jedna – utakmica sa Portugalcima će biti prvi pravi dokaz zrelosti nacionalnog tima. Ukoliko su sazreli i igrači i selektor, teren će napustiti uzdignute glave. Ukoliko se, pak, ispostavi da su Portugalci previše zahtevan protivnik, jasno je da bi Srbija na Svetskom prvenstvu samo pukim čudom izbegla ulogu pukih statista koji bi predstavljali tek usputnu stanicu drugima ka pisanju istorije svetskog fudbala.

Bonus video: Klečanje reprezentativaca Srbije pred meč sa Irskom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar