Srđan Spiridonović ide iz Zvezde u Tursku
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Otvorio dušu.

Došao je u Crvenu zvezdu kao veliko pojačanje, ali od svega na kraju nije bilo ništa, a ni njegova karijera nije išla onako kako je priželjkivao. Srđan Spiridonović sada igra u Saudijskoj Arabiji i to u drugoj ligi, a za austrijske medije je iskreno pričao o svemu što ga je pratilo u karijeri i kako je dospeo na mesto gde je sada.

„Ako hoćete da unovčite svoju karijeru, ovo je pravo mesto. Ovde je drugačiji mentalitet. Mnogo je zabrana, kao što su, na primer, ispijanje alkohola i šetanje pod ruku sa ženom na ulici. Mada, upoznati ženu ovde je svakako teško, a i mislim da ne bi trebalo rizikovat“, istakao je fudbaler koji je važio za ljubitelja skupih automobila i žena.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, istakao je da je na sve to bio spreman jer ima mnogo prijatelja muslimana.

„Postoji mnogo pravila i sva su stroga, ali svi bi došli ovde jer ne žele da kasnije brinu o svojoj budućnosti. Kritičari svašta prićaju, ali ne bi pritekli u pomoć onome ko se nađe u problemu i bez novca nakon karijere. Ja razumem svakoga ko ode negde da bi olakšao život sebi i porodici“.

Upravo je to i njegov cilj od početka karijere, koja je počela dok je sa roditeljima, bratom i sestrom živeo u teškim uslovima. Otac je radio kao vozač autobusa, a majka čuvala decu u malom stanu u Beču.

„Bili smo veoma siromašni i u suštini nismo imali ništa. Zato sam želeo bolji život za sebe i svoju porodicu“, seća se Spiridonović i dodaje da mu je bilo 16 godina kada je postalo jasno da ima dovoljno talenta da se profesionalno bavi fudbalom. Morao sam da napustim svoj dom i godinama se brinem sam za sebe. Morate biti mentalno veoma jaki da biste uspeli“.

Spiridonović ističe da je mnogo puta bio blizu da odustane od svega.

Deo dosadašnje zarade od fudbala uložio je u nekretnine, a kada govori o sjajnim finansijskim uslovima u Saudijskoj Arabiji, ističe da uprkos svemu – jedno ne razume.

„Da sam na mestu Kristijana Ronalda, ne bih došao ovde. Toliko je novca zaradio, a želi još. Ja to ne razumem“, čudi se Spiridonović.

Pored strogih pravila, ono što Spiridonoviću otežava život je – dosada.

Srđan Spiridonović
Srđan Spiridonović; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Najveće uzbuđenje koje sam imao je kada mi je jedno veče neko zazvonio na vrata. Otvorio sam i ispred je stajao čovek koji je govorio na arapskom. Verovatno je došao zbog garnišne koja je pala na pod, ali ne mogu da tvrdim, nisam ga razumeo ni reč“.

Ugovor sa Saudijcima potpisan je na godinu dana, a na pitanje da li bi mogao da ostane duže, Spiridonović nema konkretan odgovor. Da može da bira, radije bi se vratio u Austriju iz Beča, gde je 2011. i zakoračio u profesionalni fudbal.

„Volim taj klub i povratak tamo bi me učinio ponosnim. Ali snovi su jedno, a realnost drugo. Kao mlad video sam sebe u jednoj od najjačih liga Evrope, ipak i kao fudbaler ti si samo običan radnik“, zaključuje Spiridonović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar