Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Dešavanja iz Katara pratite na Nova.rs.

Fudbaleri Belgije savladali su Kanadu rezultatom 1:0 u meču 1. kola F grupe Svetskog prvenstva u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ...

Od samog početka Kanada je u utakmicu ušla silovito, iz minuta u minut napadala, ali nisu uspevali da savladaju sjajnog Tiba Kurtou. U 10. minutu Tažon Bjukenan je zahvatio loptu volej-udarcem, Janik Karasko rukom zaustavio njegov pokušaj, a Alfonso Dejvis preuzeo odgovornost.

Nije loše šutirao, ali je Tibo Kurtoa bio maestralan i sprečio da lopta završi iza njegovih leđa.

Nastavili su Kanađani da ređaju šanse, a u 32. minutu su imali još jednu odličnu priliku gde je Džonatan Dejvid šutirao umesto pokušaja da uposli nekog od saigrača, te je propala nova velika prilika.

Pet minuta pre isteka prvog poluvremena moglo je da bude šokantno, Riči Larjea je bio u prodoru, izbacio Aksela Vitsela iz igre, predriblao ga, Vitsel ga oborio sa leđa, čekao je sudija signal iz VAR sobe, ali nakon kraće pauze doneo je odluku da nema druge šanse sa penala za Kanađane.

Trenutak odluke dogodio se minut pre isteka prvog poluvremena, kada je Kevin de Brujne poslao teledirigovan pas preko pola terena, Miči Batšuaji izašao sam ispred Milana Borjana i loptu poslao pored čuvara mreže Crvene zvezde za veliko slavlje Belgijanaca.

Tim rezultatom okončano je prvo poluvreme, a iako je bilo očekivano da će Belgijanci zaigrati mnogo bolje u drugom, slika je bila gotovo preslikana iz prvog dela susreta. Kanađani su napadali, šutirali, pokušavali… Koliko dobroje to izgledalo dovoljno pokazuje statistički podatak – za 90 minuta ka golu Tiba Kurtoe uputili su neverovatan 21 udarac ka golu.

No, pogotka nije bilo, dok je Belgija od svojih devet jedan poslala u mrežu i stigla do pobede na otvaranju Mundijala.

Naredni meč u ovoj grupi na programu je 27. novembra, kada će Belgijanci od 14 časova zaigrati protiv Maroka, a Hrvatska od 17 časova odmeriti snage sa Kanadom.

Belgija – Kanada 1:0 (1:0)

(Batšuaji 44)

Stadion: Ahmad bin Ali; Sudija: Jani Sikazve

Belgija: Kurtoa, Aldervejreld, Vertongen, Dendonker, Vitsel, De Brujne, Karasko (od 46. Menije), Kastanje, Tilmans (od 46. Onana), Azar (od 62. Trosar), Batšuaji (od 78. Openda)

Kanada: Borjan, Džonson, Miler, Vitorija, Eustakio (od 81. Osorio), Hojle (od 58. Larin), Hačinson (od 58. Kone), Larjea (od 74. Adekugbe), Bjukenan (od 81. Milar), Dejvis, Dejvid

Standings provided by Sofascore

Grupa F

1. kolo 

Hrvatska – Maroko 0:0

Belgija – Kanada 1:0 (1:0)

(Batšuaji 44)

2. kolo (27. novembar)

14.00 Belgija – Maroko

17.00 Hrvatska – Kanada

3. kolo (1. decembar)

16.00 Hrvatska – Belgija

16.00 Kanada – Maroko