Mirko Poledica Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" pokreće novi vid borbe protiv nameštanja mečeva.

Poledica kaže da će implementirati aplikaciju „Red Button“ (Crveno dugme prim. prev), namenjenu fudbalerima koji žele da anonimno prijave nameštene utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski fudbal zbog takvih mečeva već dugo ima hroničnih problema, a ista priča se ponavlja iz sezone u sezonu.

„Uskoro krećemo u instalaciju Red Button aplikacije. Svaki igrač će moći potpuno anonimno da prijavi nameštenu utakmicu ili bilo koju aktivnost koja je usmerena na nameštanje utakmica. Informacija se dobija automatski i odmah se kreće u istragu“, kaže Poledica.

Ovu aplikaciju distribuira FIFPro (Asocijacija fudbalskih profesionalaca) i njegovi članovi, softver je namenjen fudbalerima kojima smeta nepravda i kreiran je za pametne telefone.

Kako bi se zaštitio integritet aplikacije, nju mogu da preuzimaju samo profi igrači, a samo sindikati fudbalera je čine dostupnom.

Suština je da onaj ko pročita izveštaj o nameštenoj utakmici ne zna identitet igrača, već samo zna da je profesionalac.

Međutim, ukoliko igrač želi, može da ostavi podatke, pa da istražitelji kontaktiraju tu osobu za više detalja.

To je dobrovoljno, objašnjavaju iz „Nezavisnosti“. Takođe treba napomenuti da „Red Button“ aplikacija briše tragove prijave koju je igrač uputio, u njegovom telefonu.

„U svakoj zemlji, sindikat fudbalera, zajedno sa stručnjacima za bezbednost FIFPro procenjuju koje su stranke najsigurnije da dobijaju prijave predate preko aplikacije. Nacionalne vlasti mogu uključiti i policiju i vladine antikorupcijske jedinice“, navode iz sindikata „Nezavisnost“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram