Foto: EPA-EFE/STR

Španski list "Marka" napravila je listu letnjih transfer promašaja u španskom fudbalu na kojoj je i napadač Luka Jović. Ipak, na listi ispred njega su i imena poput Antoana Grizmana, Edena Azara i Žoaoa Feliksa.

U januarskom prelaznom roku klubovi u Španiji potrošili su 149,65 miliona evra na pojačanja, znatno manje nego letos, kada su dovodili skupe igrače, koji su se ispostavili i kao promašaji.

Letos su na Iberijskom poluostrvu potrošili 1,31 milijardi evra, a od toga Real je dao 340, Barselona 273, a Atletiko Madrid 250 miliona, međutim, nisu buli bez promašaja.

Tako je dnevnik „Marka“ napravio spisak igrača za koje već sad smatraju da su promašaji, kada je reč o igrama u novim klubovima, a na toj listi je i ime napadača Reala Luke Jovića.

Jović je za 60 miliona evra doveden iz redova Ajntrahta iz Frankfurta, očekivanja su bila velika, ali Real i Jović, barem do sada nisu „kliknuli“ najbolje.

U Španiji, mediji su često nemilosrdni i ne dozvoljavaju ni najmanju grešku igračima, pa je tako i lista koju su napravili svakako preuranjena, ako se imaju u vidu da na adaptaciju jednog igrača u novu sredinu, utiče mnogo faktora.

Jović je mlad igrač, kvalitet je pokazao u Bundesligi, gde je igrao izvanredno u redovima ekipe sa „Vald“ stadiona, ali priča u Realu je nešto sasvim drugo.

Pored igrača kao što je Karim Benzema, teško je probiti se u prvi tim i Jović je u prvih devet meseci svoje madridske karijere naišao na prepreke.

Druga stvar je bilo potpuno nepoznavanje španskog jezika i drugačija kultura, ali najvažnije je od svega je da Zinedin Zidan i članovi stručnog štaba imaju strpljenja sa njim, jer je teško verovati da su izdvojili toliki novac a da ne veruju da Jović može da im se isplati.

Nisu retki primeri kada je neki od igrača slabije počeo sezonu u klubu u koji je došao. Srpski fudbaler se 23 puta našao među igračima koji konkurišu za tim, imao je svega četiri starta, 11 puta je ulazio sa klupe, osam puta je ceo meč presedeo na njoj, a na jednoj utakmici je izašao iz igre zbog povrede.

Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

„Joviću je mnogo bitan ovaj gol. On je pravi napadač. Može da odigra sjajno, ali ako ne postigne pogodak, neće biti srećan“, rekao je u februaru Zidan posle gola koji je Jović postigao u pobedi nad Osasunom (4:1).

Dval gola za svega zbirno 391 minut na terenu u svim takmičenjima? To ipak ne izgleda tako loše, ako se posebno ima u vidu da je napadačima potrebno da imaju kontinuitet na terenu.

„Napadač za koga su se borili najveći klubovi Evrope pošto je prethodne sezone blistao u Ajntrahtu, u problemima je u Madridu. Jedva da ima priliku da igra, a kad je dobije, ne iskoristi je. Postigao je samo nekoliko golova, deluje da je isključen na terenu, nedostaje mu bolje sporazumevanje sa saigračima… Dosad smo videli samo nekoliko bljesaka njegovog talenta, ali Realu su potrebni golovi, ono što trenutno nedostaje“, ocena je u tekstu „Marke“ o transfer promašajima.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Šta je sa Grizmanom, Feliksom?

O odlasku Antoana Grizmana u Barselonu ispredale su se priče barem godinu dana pre nego što se to i obistinilo. Francuz je bio redovna tema novinskih kolumni, napravila se čitava sapunica od transfera teškog 120 miliona evra, ali Grizman i Barselona nisu se „poklopili“.

U tandemu sa Mesijem i Luisom Suarezom nema dovoljno heterogenosti, Francuz često solira i deluje izolovano, tako da osam golova na 25 utakmica u La Ligi, dakle u proseku gol na svake tri je daleko ispod onog što su na „Kamp Nouu“ očekivali.

Kada se sve sabere, Grizman je u 35 utakmica u svim takmičenjima za 2053 minuta na terenu postigao 13 golova. Nedovoljno za „mesijevsku“ statistiku na koju nas je Barselona navikla, ali kako god, „Marka“ ga je uvrstila među promašaje.

Ništa bolje nije prošao ni Portugalac Žoao Feliks, Grizmanova zamena u Atletiku. Plaćen 126 miliona evra, nastupio je na 26 utakmica, postigao svega pet golova.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Povreda otežava posao, češće je kod lekara nego u šesnaestercu protivnika, a Atletiko je peti i poprilično daleko od titule prvaka.

Najveći peh imao je svakako Eden Azar koji nikako da se stabilizuje po dolasku iz Čelsija za 100 miliona evra.

Belgijanac je četiri meseca ukupno bio na bolovanju, a uz skromnu minutažu od 791 minut postigao je svega jedan jedini gol. I da sve bude gore, zaradio je naprsnućeskočnog zgloba i propustiće sve mečeve do kraja sezone.

LISTA PROMAŠAJA

Žoao Feliks (Atletiko) 126

Antoan Grizman (Barselona) 120

Eden Azar (Real) 60

Frenki de Jong (Barselona) 75

Luka Jović (Real ) 60

Eder Militao (Real) 50

Ferland Mendi (Real) 48

Rodrigo (Real) 45

Jesper Silesen (Valensija) 35

Maksi Gomez (Valensija) 14,4

  • Izvor: „Marka“. Svi transferi su u milionima evra.