Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanskj

Aleksandar Vuković nije imao sreću da ostavi dublji trag u svom voljenom Partizanu, ali je postao najpre igračka, a sada i trenerska legenda u poljskoj Legiji.

Rođeni Banjalučanin je iz lokalnog Borca kao dečak stigao u Humsku, 1994. godine, ali se u seniorskom timu zadržao svega tri sezone.

Dva puta po tri godine je nosio dres Legije, nastupao je kratko za Ergotelis i Iraklis, da bi profesionalnu karijeru završio u Koroni, za koju je nastupao od 2009. do 2013. godine.

Tri godine kasnije je postao privremeni trener Legije, dve godine potom je ponovo dobio tu funkciju, da bi 2019. konačno postao šef stručnog štaba kluba iz Varšave, ali je sve vreme bio tu.

Ove sezone je sa tim klubom osvojio titulu šampiona Poljske, čija kompletna javnost, bez obzira na navijačku pripadnost, ima poštovanje za taj uspeh.

Bio je vatrogasac, pišu poljski mediji, preuzimao klub u velikim krizama i bio viđen za otkaz posle sezone u kojoj je posle otkaza Rikardu Sa Pintu nije postao šampion, niti zabeležio povoljan rezultat u Ligi Evrope.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Uprava je ipak verovala u 40-godišnjeg stručnjaka, a on joj je uzvratio titulom.

Poljski mediji podsećaju na njegovu srčanost koju je prikazao 2017. godine, u pobedi nad velikim rivalom Lehom.

Tadašnji pomoćni trener se popeo na tribine posle trijumfa zabeleženog u poslednjim trenucima duela.

„Bilo mi je teško da se bacim na kolena i da klizam po terenu“, rekao je Vuković upitan da prokomentariše svoj „izlet na navijačku šipku“.

Spektakl je nastavljen i u svlačionici, Vuković je bio u ulozi vođe navijača, odnosno prvog glasa među fudbalerima.

Tadašnji prvi trener Jacek Magira i njegov pomoćnik Vuković su definisani kao idealan tandem. Prvi je opisan kao izbalansirana i analitična ličnost, a drugi kao plahovit i direktan.

„Kada je bivši kapiten Legije imenovan za trenera mnogi ga nisu shvatili ozbiljno. Do tog trenutka je percipiran samo kao vatrogasac i privremeno rešenje kada su odlazili Besnik Hasi, Romeo Jozak Dean Klafuric, Sa Pinto…“, piše portal meczyki.pl.

Portugalac je ostavio rupu iza sebe, Vuković je trebalo odmah da je zakrpi, ali nije uspeo, što je i priznao u intervjuu datom u novembru prošle godine.

„Tim nije bio dobro izbalansiran. Na mnogo načina je bio pogrešan, kako po broju domaćih igrača, tako i po godinama, čak i finansijski“, rekao je Vuković.

Poljaci primećuju – Vuković se promenio posle promene funkcije.

Foto: EPA-EFE/PIOTR NOWAK

„Postao je tiši. Nije privlačio pažnju, držao je svoju nervozu pod kontrolom. Sazreo je, ali se jedna stvar nije promenila. I dalje je tražio mnogo. Nije bio zadovoljan ni posle pobede od 4:0 protiv Korone. Stalno je motivisao igrače i očekivao od njih da igraju do poslednje sekunde“, dodaje se.

Dodatan impuls ekipi Vuković je dao odlukom da iskritikuje Hosea Kantea, Španca koji je, prema njegovom sudu, napravio kardinalnu grešku – bacio je dres Legije na pod svlačionice.

„To me je zabolelo. Dok sam ja trener, garantujem da će svaki igrač poštovati ovaj klub i dres“, naveo je Vuković.

Mediji pišu da je to smanjilo tenziju među navijačima, u gradu, postavio se kao autoritet.

„Time je dao lekciju časti. On razume stvari. On je više građanin Varšave nego što su neki koji su rođeni tamo. On to zna, osvajao je titule sa Legijom kao igrač, kao član stručnog štaba, kao trener. Svestan je svoje profesije, a pred njim su novi izazovi. Još nije ni na pola puta“, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare