Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Partizana stavili su tačku na jednu od najturbulentnijih godina u novijoj istoriji. Žestoka borba za titulu, proleće u Evropi, pa sunovrat preko leta i novi uspon bili su veliki teret za igrače na terenu.

Golman crno-belih Aleksandar Popović je u godinu ušao boreći za mesto među stativama sa kolegom Nemanjom Stevanovićem, da bi je završio kao neprikosnovena „jedinica“ Gordana Petrića koji nema dilemu kada bira čuvara mreže.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs se osvrnuo na 2022. i na ono što čeka i njega i Partizan u istorijskoj godini za srpski fudbal koji će dati dva tima u Ligi šampiona.

„Malo je bila turbulentna godina, ali sam na kraju imao kontinuitet gde sam vezao dvadesetak utakmica. To mi mnogo znači i osećam se sve sigurnije. Što se tiče nastavka sezone, uvek želim da budem bolji nego prethodne polusezone. Želim da što dalje doguramo u Ligi konferencija, da nastavimo da se borimo za titulu i na kraju u tim kvalifikacijama za Ligu šampiona, ako bog da, da uđemo u grupnu fazu“.

Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Partizan je tekuće prvenstvo krenuo uz mnogo problema, promenu trenera i seriju loših rezultata. Ilija Stolica se nije snašao, pa je mesto brzo prepustio Gordanu Petriću koji je stabilizovao tim.

„Imali smo težak početak, otišlo nam je dosta igrača, a Ilija Stolica se kratko zadržao. I on i mi smo bili u nekom međuprostoru. Nakon toga je došao Petrić koji je pokušao da nas rastereti i pre svega se prema nama ponaša kao roditelj, pedagog i sav pritisak je preuzeo na sebe. To nam je dosta prijalo na početku dok nismo povratili samopouzdanje i dok nismo ušli u ritam nekih dobrih utakmica“.

I za Partizan je ovakav početak sezone bio atipičan.

„Ima dosta razlike u odnosu na prethodne dve godine gde smo od prvog kola odmakli Zvezdi i gde smo mi bili ti koji smo se pitali. Sada mi jurimo, ali nećemo odustati dok postoji matematička šansa“.

Mnogi smatraju da su šanse Partizana u borbi za titulu male i da ostaje samo da se napravi iskorak u Evropi. Popović veruje da crno-beli imaju još toga da kažu na terenu.

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

„Nije moje da pričam koliko je realna borba za titulu, mi ćemo se boriti sve dok ima šanse. Ima još jedan derbi, pa još jedan i u plej-ofu, tako da imamo šanse da se približimo i bar otežamo Zvezdi taj put do titule. Što se tiče Evrope, uvek je cilj da odemo korak dalje svake godine. Izvukli smo Šerif, dobrog protivnika sa kojim možemo da igramo, a koji uopšte nije naivan. Nadamo se da ćemo proći i da će nas i u narednom kolu pogledati žreb da izvučemo nekog sa kim možemo da igramo“.

Iza nas je ostalo izuzetno uzbudljivo Svetsko prvenstvo koje su u dobroj meri obeležili golmani, a Popovića je posebno oduševio nastup srpskog broja jedan.

„Moram da pohvalim i da kažem da me je Vanja Milinkovć-Savić oduševio, imao je izuetno dobre utakmice i mi smo igrali protiv jakih protivnika gde je imao puno posla. On se istakao što se tiče tih novih golmana, jer nije branio kvalifiikacije kroz koje smo se plasirali u Katar“.

Izdvojio je još nekoliko imena čuvar mreže crno-belih.

„Svaki golman na Svetskom prvenstvu je u najboljoj formi. Ja sam kada smo mi ispali navijao za Argentinu i Emilijano Martinez me je oduševio, pogotovo onom odbranom u 123. minutu u finalu. Odličan je bio i Ugo Loris koji je bio na veoma visokom nivou i koji je u nekoliko navrata doneo Francuskoj prolaz. Tu je i Pikford iz Engleske koji mi je jedan od omiljenih golmana, Španija je ispala dosta rano, a Unaj Simon je dosta dobar golman. Tiba Kurtoe mi je žao, Belgija je ispala u grupi, a on je imao vrhunsku sezonu i sa Realom osvojio Ligu šampiona“.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

San svakog golmana je da brani boje svoje zemlje na nekom velikom takmičenju, a ni Popović se ne razlikuje po tom pitanju.

„Imamo stvarno dosta dobrih golmana, čak i oni koji se nisu našli na spisku poput Marka Ilića koji brani fantastično u Belgiji, Đorđa Petrovića koji je moje godište i otišao je u Ameriku, a tu je i Mile Svilar u Romi. Jasno je da pored Dmitrovića, Rajkovića i Milinković-Savića imamo dobre golmane. Ja ću dati sve od sebe da se nađem na spisku reprezentacije i moja životna želja je da nastupam na Svetskom prvenstvu, ali je dobra konkurencija i jasno je da Srbija ne treba da brine za golmane“.

Sledeči korak posle Partizana jeste odlazak u inostranstvo, ali Popović želi da ide korak po korak.

„Cilj mi je u karijeri da idem što dalje mogu, da vidim koji su moji limiti i u kojim ligama mogu da nastupam, ali da prvo moram da se dokažem ovde i da mi kao ekipa rastemo, da se i ja nakon toga istaknem kao pojedinac i onda da se nadam ponudi“.

Aleksandar Popović produžio ugovor s Partizanom
Aleksandar Popović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Igrači koji nisu bili na Mundijalu su imali nikad dužu zimsku pauzu i priliku da se provedu za praznike, a golman crno-belih ističe da nije preterivao s hranom i pićem.

„Malo je bila specifična ova pauza koja je bila izuzetno duga. Odmorio sam se i iskoristio vreme da provedem sa društvom, porodicom i devojkom, za ostale ne garantujem“, rekao je uz smeh Popović.

Nezaobilazne su bile i novogodišnje želje, a ni tu nije imao previše dilema mladi čuvar mreže.

„Želim zdravlje i sebi, porodici i prijateljima, i nakon toga da idem korak dalje nego prethodne godine, da napredujem i uz dobre partije dobijem neku ponudu na kraju sezone“.

BONUS VIDEO Petrić: „Nekada se pomagalo Partizanu, sada se pomaže Zvezdi, nisam slep da to ne vidim“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare