Aleksandar Mitrović Foto:Reuters/Peter Cziborra

Napadač Srbije i Fulama želi da se dokaže i u Premijer ligi

Jesu li Englezi stvarno mislili da će čovek koji igra u životnoj formi biti tek neki „trupac“ pred protivničkim odbranama u novoj sezoni Premijer lige? Dva gola protiv Liverpula na otvaranju sezone najavljuju da Fulam ne želi nazad u Čempionšip, a Mitrogol da zna da daje golove i u elitnom rangu.

PROČITAJTE JOŠ...

Prvo kolo Premijer lige donelo je „bum“ na Krejven Kotidžu. „Jo-jo“ tim Fulama već je unapred bio među onima od kojih se očekivalo da polože oružje pred Liverpulom. Ali, „kotidžersi“ su ovog puta imali neku drugačiju „zverku“ u Aleksandru Mitroviću, koji je dao oba gola u remiju 2:2.

Prvi put je nadjačao opravdano izvikanog Trenta Aleksander-Arnolda i glavom je smestio loptu iza Alisona Bekera u 32. minutu. Drugi put je nasamario nikog drugog do Virdžila van Dajka.

Predriblao ga je, pomerio loptu u stranu, sačekao kontakt kolenom o koleno i pao. Ofanzivu Liverpula i žestoke nalete presekao je kao nožem.

Sudija je pokazao ka beloj tački i Mitrović je prekršio nepisano pravilo da onaj ko iznudi penal, ne bi trebalo da ga i izvede. Opet je Alison izvukao deblji kraj. Igrao se 72. minut i bilo je 2:1 za Fulam. Šok.

Fulam koji će i dalje morati da nauči kako da stisne odbranu, ali koji je napred direktan, konkretan i obično precizan, što u prethodna dva piknik-izleta u Premijer ligu nije bio. Nije se znalo šta hoće.

Aleksandar Mitrović Foto:Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Tri puta su ispadali i vraćali se u Premijer ligu poslednjih godina i nijednom kao ovog puta.

Jednom kroz plej-of 2018, pa onda kroz iglene uši protiv Brentforda 2020. kada je Mitrović asistirao za pobedu 2:1.

Onda se očekivalo da se Fulam naučio pameti i da neće praviti greške iz prethodnog povratka u elitu.

Nije se desilo. I Mitrović je za to vreme bio na rolerkosteru, te je dobijao šansu, te nije.

Odmah čim ne krene po dobru, odmah stavi njega na klupu, nebitno što odbrana ne može da se sačuva ni od napada Oldama, a da ne pričamo o nekom Kolčesteru ili Lejton Orijentu.

Mitrović je u sezoni 2018/2019 dao 11 golova u Premijer ligi, u sezoni 2020/2021 samo tri, pao je u nemilost Skota Parkera, što se prošle sezone u Čempionšipu pokazalo kao… pa skoro bogohulno.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ian Walton

Promene trenera od Slaviše Jokanovića, kad je Mitar stigao u klub, preko Klaudija Ranijerija i Skota Parkera nisu uvek donosile boljitak.

Posebno sa Parkerom, koji je, po rečima Zlatana Ibrahimovića: „U garaži imao Ferari, a na ulicu isterivao Fijat“. Tako je bilo dok nije stigao Marko Silva.

I sve dok boljitak nije doneo jedan igrač rekordom Čempionšipa od 43 gola u sezoni.

To je bio Mitrović prošle sezone, dok je Fulam postao šampion tog takmičenja posle 21 godine.

Paralelno, Mitar je obarao Bobekov rekord u reprezentaciji, a Srbija se plasirala na Mundijal u Kataru ispred Portugala – njegovim golom.

Sve je ukazivalo da je ojačao i sazreo za najviše domete, a Englezi su i dalje bili skeptični i pitali su se: „Može li to da prenese u Premijer ligu?“.

Triput je bio u njoj i davao je po desetak golova u proseku, a nije baš imao oko sebe elitne saigrače.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ian Walton

Jedanaest golova je u sezoni 2018/19. recimo jedan pogodak manje od učinka znatno skupljih i, bar na zapadu cenjenijih Romelua Lukakua, Roberta Firmina, Hjung-Min Sona.

Lukaku je i posle toga imao transfer vredan 115 miliona evra, Son je ostao kao zvezda Totenhema, a Firmino je i dalje as Liverpula.

Zašto je prema Mitroviću bilo toliko nepoverenja, ostaje nepoznato. Valjda zato što je iskakao u Fulamu, kao igrač koji „bode oči“.

A od takvih se očekuju „ronaldovska“ čuda. Da sami vuku ekipe. U Premijer ligi to nije moguće.

Fulam je to video u subotu kada je iščupao samo remi na krilima jednog čoveka. Potrebno je da proradi i „neki“ Kebano, pa da umesto na stativi njegova lopta završi u mreži, a da odbrana za to vreme radi svoj posao.

Jer, džaba onda što je Mitrović postao prvi koji je Van Dajka predriblao, a onda mu iznudio penal u Premijer ligi, kad ne može on toliko golova da postigne, koliko njegov tim može da primi.

Ako Fulam uspe da tu uspostavi kakav-takav balans, onda će Mitrović odraditi svoj deo posla, a Englezi će konačno moći da prestanu da sumnjaju u njega i ceniće ga koliko zaslužuje.

BONUS VIDEO Aleksandar Mitrović pisao istoriju u dresu Fulama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar