Foto: John Walton / PA Images / Profimedia

Fudbalski savez Engleske (FA) zatražiće od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da osmomesečnu suspenziju koju je fudbaler Brentforda Ajvan Toni dobio zbog kršenja pravila u vezi sa klađenjem, proširi na svetski nivo.

FA je u sredu suspendovao Tonija na osam meseci, do 16. januara 2024. godine i kaznio ga sa 50.000 funti, nakon što je fudbaler priznao 232 prekršaja u vezi sa klađenjem.

Ta kazna odnosi se samo na engleski fudbal, pa je Fudbalski savez Engleske odlučio da traži od FIFA da se suspenzija proširi globalno.

PROČITAJTE JOŠ

Ako FIFA uvaži zahtev, 27-godišnji fudbaler za tih osam meseci neće moći da igra na pozajmici ni u jednom stranom klubu.

Prema standardnoj proceduri, FIFA bi preispitala sve što je FA uradio, ali ne postoji očigledan presedan u kome svetska kuća fudbala nije uspela da odobri zabranu igranja na svetskmom nivou u okolnostima poput ove.

Fudbaleri Kiran Tripijer i Danijel Staridž su igrali u inostranstvu kada su kažnjeni zbog kršenja pravila o klađenju u Engleskoj.

Staridž je 2020. godine odmah raskinuo ugovor sa Trabzonsporom, a Tripijer je propustio 10 nedelja fudbala u Atletiko Madridu početkom 2021. godine.

Toni će moći da trenira sa ekipom tek od 17. septembra, a ove sezone je postigao 21 gol u 35 utakmica za Brentford i treći je strelac Premijer lige.

BONUS VIDEO Opšta tuča fudbalera Tajlanda i Indonezije u finalu Igara Jugoistočne Azije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar