Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Igre reprezentativca Srbije Dušana Tadića u poslednje vreme u dresu Ajaksa, često su na meti kritičara.

Iako je Ajaks na čelu tabele u prvenstvu Holandije, pojedinim bivšim igračima kluba iz Amsterdama, poput Marsijana Vinka, nije sve potaman.

Vink, koji je odigrao 109 utakmica u dresu holandskog kluba u periodu od 1988. do 1993. godine, smatra da Ajaks ne igra dobro, a posebno se okomio na Dušana Tadića.

“ Deluje da on kao igra samo sa 40 odsto svojih mogućnosti. Sporo se kreće, šeta se po terenu, stoji sa strane, više priča nego što igra fudbal. Imam utisak da je igrao sam sa sobom tokom cele sezone. Svaki put kada lopta dođe do Tadića u napadu sve se uspori i jednostavno se ne uklopi u zamisao saigrača“, smatra Vink.

Ni to mu nije bilo dovoljno, pa tvrdi da srpski fudbaler više ne bi smeo da nosi kapitensku traku.

„Prošle godine Matajs de Liht je bio kapiten, a kada je bio suspendovan ili povređen u toj ulozi je bio Tadić. Tada kao da je želeo svima sve da objasni. Govorio je, objašnjavao, upirao prstom, nije ga interesovalo da li je kapiten, a sada izgleda kao da publici i svima želi uvek nešto da objasni“, kritikuje Vink.

Na opasku voditelja da je Tadić možda nervozan što nije otišao u Kinu, jer je imao primaljivu ponudu, oglasio se još jedan bivši igrač „kopljanika“, legendarni Marko van Basten.

„Njemu na terenu nedostaju Frenki de Jong, Matajs de Liht, ti ‘klinci’. Oni su jedni druge činili boljim, a njemu je sve teže da napreduje i izgleda da nije dovoljno dobar da to može da uradi sam, ili sa trenutnim timom“, zaključio je Van Basten.