Foto: Corrispondente Bologna/IPA Sport/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zvezda nije na dobrom putu, a Baskonija je u ozbiljno dobroj seriji

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Valensije u Španiji rezultatom 85:81, a u petak ih očekuje meč 13. kola Evrolige protiv Baskonije, koju sa klupe predvodi Duško Ivanović.

Crnogorski stručnjak je manje od godinu dana proveo u Zvezdi i njegov mandat završen je poprilično neslavno, pošto je sa ekipom loše otvorio sezonu u Evroligi, pa je napustio klub. Međutim, nije dugo čekao na novi posao, u Baskoniji se oseća kao kod kuće, a tim koji je donedavno izgledao kao jedan od slabijih u Evroligi sada je na sjajnom, pobedničkom putu i ne želi da stane.

PROČITAJTE JOŠ:

Od Duškovog povratka u Vitoriju, Baskonija ima skor 6-1 u Evroligi, u sredu je savladala Fenerbahče sa 80:79 košem Markusa Haudarda u poslednjim sekundama, dok je jedini poraz upisan protiv Monaka (75:77).

Ivanović je uspeo da preporodi još jednu ekipu, kao što je to uspeo sa Zvezdom prošle godine, pa se Baskonija nametnula kao ozbiljan kandidat za plej-of ove sezone, jer je trenutno na skoru 7-5, dok crveno-beli neočekivano imaju 4-8 i u veoma su teškoj situaciji, pre svega zbog igre koju (ne) prikazuju na terenu.

Teško je reći koja je najveća snaga Baskonije. Najviše pažnje u napadu privlači Markus Hauard, koji nedostatak visine nadoknađuje sjajnim šutem za tri poena i dobrim kretnjama kroz i oko blokova.

Foto: EPA-EFE/David Aguilar

U bekovskoj liniji tu su i Vanja Marinković, ali i preporođeni Kodi Miler-Mekintajer, koji od dolaska Ivanovića igra odlično, možda i iznad očekivanja, te ima veoma važnu ulogu u organizaciji igre i postavljanju napada. Od spoljašnjih igrača sa klupe će svoju šansu tražiti Niko Manion i Nikos Rogavoopulos, koji je donedavno bio povređen, ali važi za jednog od najboljih mladih igrača u takmičenju.

Ono što Baskoniju krasi jeste dobar odnos i balans između unutrašnje i spoljašnje linije. Tako imamo da je Tadas Sedekerskis možda i najbitniji igrač u ovoj postavi od početka sezone. Litvanac može da igra obe krilne pozicije, ali ga češće gledamo kao četvorku, što će biti slučaj i protiv Zvezde. Sedekerskis je najbolji skakač ekipe, nije neko ko postiže mnogo veliki broj poena, ali zato je odličan defanzivac, a i u napadu može da pomogne na različite načine.

Baskonia vs KK Partizan Foto:Ricardo Larreina / imago sportfotodienst / Profimedia

Onaj na koga bi u Zvezdi morali najviše da obrate pažnju, bar kada je o visokim igračima reč jeste Čima Moneke. Protiv Fenerbahčea je uzeo samo četiri šuta iz igre, ali je ove sezone jedan od najboljih igrača u celoj Evroligi, a trenutno je na proseku od 15,5 poena.

Veliku minutažu će sigurno imati i Maik Kocar, koji će u izostanku Meta Kostela, takođe veoma važnog igrača, biti prvi centar tima.

Biće zanimljivo videti kako će Janis Sferopulos raspodeliti čuvare, odnosno ko će za koga biti zadužen u Zvezdinoj odbrani. Branko Lazić i Stefan Lazarević u tom segmentu jesu najveće Zvezdine snage, ali retko kada su zajedno na terenu. Međutim, ne treba isključiti mogućnost da upravo vidimo petorke sa njima dvojicom, možda čak i u „small ball“ varijanti.

PROČITAJTE JOŠ:

U svakom slučaju fokus će biti na Hauardu i Monekeu, na Sedekerskisa treba najviše obratiti pažnju u skoku, dok sa Mekintajerovim šutem i te kako može da se rizikuje u nekim situacijama.

Što se Zvezde tiče, ona ne sme sebi da dozvoli luksuz da ponovo u prvom poluvremenu odigra kao protiv Valensije, kada je primila 56 poena, ili kao protiv Efesa, koji joj je ubacio 49 poena za 20 minuta.

Dakle, crveno-beli u meč moraju da uđu energični, motivisani, spremni da se sportski pobiju i pokažu da nisu ekipa za donji deo tabele u Evroligi, što trenutno jeste slučaj.

Koliko god na papiru bila jaka, Zvezda na terenu pokazuje premalo od početka sezone, a ni napad, pored ne baš čvrste odbrane, ne funkcioniše baš dobro. Miloš Teodosić jeste ponajbolji igrač Zvezde i sa njim na terenu proigra i ostatak tima, ali deluje da je preveliki teret na njegovim leđima, mada je i on sam kriv za nekoliko poraza Zvezde ove sezone.

Šabaz Nejpir imaće još jednu priliku da pokaže zašto je doveden, dok će u reketu najviše posla imati Luka Mitrović i Džoel Bolomboj.

Nemanja Nedović zaista igra na visokom nivou nakon oporavka od povrede, ali Zvezda za sada nema dovoljno razigranih igrača, kao ni energije na terenu, što uz lošu igru nekoliko „pojačanja“ ne može da izađe na dobro.

Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

Crveno-beli su na tabeli trenutno samo ispred Albe i Asvela, ubedljivo najslabijih ekipa Evrope, a treba da znaju da više nije početak sezone i da bi trebalo da pobeđuju u serijama, ako misle da nešto ozbiljno pokušaju da naprave u Evropi.

Baskonija svakako nije ekipa za „vađenje“, ali jeste prilika da Zvezda popravi utisak koji je ostavila na prethodnim mečevima, upiše prvu pobedu u gostima ove sezone u Evroligi i pokaže da i dalje nije za otpisivanje.

Za sada, Zvezda nije ekipa kojoj se veruje u onome što radi na terenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar