Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Monaka u trećem kolu Evrolige kao domaćini u Beogradskoj areni sa 82:76.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Napet meč je rešen tek u dramatičnoj završnici poslednje četvrtine kada se Monako „nudio“ Zvezdi, ali i pogodio nekoliko teških i važnih šuteva. Imao je, ruku na srce, više raspoloženih šutera od srpskog kluba, jer su pogađali i Eli Okobo i Majk Džejms i Džon Braun.

PROČITAJTE JOŠ:

Na drugoj strani je od sjaja do očaja igrao Šabaz Nejpir, a ni on ni Miloš Teodosić nisu pokazali najbolje što mogu. Štaviše, Šabazove greške su u finišu direktno dovele do poraza crveno-belih koje je dotuklo nekoliko ofanzivnih skokova Monaka pred poslednji minut, a onda i trojka Alfe Dijaloa kao kazna za 79:72.

Zvezda sada ima dva poraza i jednu pobedu u novoj sezoni Evrolige, dok je Monako pokazao zbog čega je prošle sezone igrao na Fajnal-foru, mada i on ima isti skor kao tim sa Malog Kalemegdana.

Najefikasniji kod pobednika bio je Majk Džejms sa 18 poena, dok su po 11 imali Džon Braun i Eli Okobo, dok je Dijalo imao 12. U Zvezdi je prednjačio Rokas Giedraitis sa 20 poena, Nemanja Nedović je imao 15, a Džoel Bolomboj 11. Nedović je imao i pet asistencija, dok je Nejpir imao svega sedam poena i tri izgubljene lopte, uz samo dve asistencije.

Prvo poluvreme proteklo je u naletima i serijama dva tima, zavisno od toga ko se i kada nalazio na parketu.

Zvezda je počela nešto slabije, ali je Rokas Giedraitis od prvih minuta dobijao loptu u ruke i nije se libio da je lansira ka košu Monaka.

Dugo je tokom prve četvrtine bio i jedini koji je pogađao posle uvodnog koša Adama Hange. Prva dva minuta su bila tvrda i nijedna ekipa nije mogla da poentira lako.

Saša Obradović nije od starta uveo Kembu Vokera u igru, mada se Amerikanac našao u protokolu za meč, pa se pridružio saigračima kasnije i videlo se da Majk Džejms ipak igra u daleko boljoj formi.

Crvena Zvezda vs AS Monaco Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Giedraitis je posle spomenutog pogotka Hange ubacio prvu trojku i preokrenuo na 5:4, a onda je dao još tri trojke i nanizao 14 poena do pred kraj prve deonice.

Zvezda je u tim trenucima imala 16:14 i tek onda se aktivirao još neko. Šabaz Nejpir je ušao umesto Miloša Teodosića i odigrao dve vanserijske odbrane, naterao protivnika na dve izgubljene lopte i usput i sam pogodio trojku, pa je njegov tim posle deset minuta imao 23:14 i bio je u seriji 10:0.

Druga četvrtina je protekla u više serija i naleta oba tima. Zvezda bi, kad god bi popustila u odbrani, dopustila protivniku da lagano poentira, dok je drugi deo poena svojim nerezonskim, ali majstorskim potezima obezbeđivao Majk Džejms.

Tako su beogradski crveno-beli vrlo brzo ispustili stečenu prednost potezima Džejmsa i Alfe Dijala, dok je Teodosić napravio nekoliko grešaka, pa je Monako posle četiri minuta druge deonice prišao na 25:21.

Crvena Zvezda vs AS Monaco Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda nije ni sanjala da će ta serija postati velika kriza u njenoj igri, što je Monako iskoristio da preokrene trojkama Džejmsa i Jakube Uatare, pa onda i Dijala.

Teo je u tim trenucima napravio i nesportsku ličnu posle izgubljene lopte, a Monako je vodio sa 31:29. Marko Simonović je ušao u igru, vratio se i Nejpir i zajedno sa Giedraitisom opet su počeli da prave razliku.

Simonović je iščupao dve teške lopte u bitnim momentima, posle jednog ofanzivnog skoka je poentirao, a onda namestio lake poene Bolomboju sa penala. Nejpir je asistirao, a odbrana se zategla i crveno-beli su serijom 7:0 završili poluvreme sa 44:38.

Drugo poluvreme Zvezda je počela veoma loše, a Monako je brzo preokrenuo rezultat. Trojka Okoba bila je uvertira za poene Brauna i vođstvo kneževa 45:44.

Crvena Zvezda vs AS Monaco Foto:Starsport.rs

Tek onda je Simonović iz odbitka od table poslao u obruč promašaj Nejpira. Ubrzo je otišao iz prodora do koša hrabro, ali i faulirao Okoba za 2+1, pa je morao na klupu, dok je Monako vodio 52:50.

Davidovac, koji ga je zamenio odmah je pogodio dalekometni hitac. Igra Zvezde je stala kod tog šuta. Hanga je promašio čist zicer iz ofanzivnog skoka, Nejpir je napravio faul na Vokeru, a Motiejunas i Džejms su svojim poenima napravili seriju od šest poena i Monako je vodio 58:53.

Zvezda se vratila u igru trojkom Teodosića, pa potezima Nedovića i Teovim asistencijama za Bolomboja, koji je završio nekoliko akcija.

Crveno-beli su treću četvrtinu završili sa poenom minusa 64:63. Srpski tim je i na početku poslednje deonice morao da „rilja“ za svaki poen.

Crvena Zvezda vs AS Monaco Foto:Starsport.rs

Nedović je pokušavao da napada, Bolomboj je dobro skakao, a Davidovac sekao lopte, pa je Hanga došao u situaciju da otvorenom trojkom vrati Zvezdi prednost. I uradio je to, a Nedović je ubrzo dao još jednu za 70:66.

Monaku je trebalo tek minut, minut i po da preokrene, prvo košem Motiejunasa, pa trojkom Okoba. Od lošeg ka gorem je krenulo i kad je Mitrović na skoku faulirao Brauna, te su gosti došli do 72:70 za tili čas, a do kraja se igralo još manje od pet minuta.

Nejpir je potom bacio loptu u kontri u aut, Džejms je povećao prednost na četiri poena i na dva minuta pre kraja situacija je bila vrlo teška po domaćina i čudo se nije desilo, jer je Dijalo trojkom na 54 sekunde pre kraja rešio sve dileme.

Ostaje da se šut Nejpira i Teodosića do narednog meča popravi, jer je 2/14 za tri poena koliko su imali njih dvojica, zaista nedopustivo da bi se pobeđivalo. Šabaz je na kraju imao 3/13 iz igre, a Teo 1/7 i sve svoje šuteve je ispalio van linije 6,75 metara. Crveno-beli naredni meč igraju za dva dana u Bolonji protiv Virtusa.

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda – Monako 76:82 (23:14, 21:24, 19:26, 13:18)

Dvorana: Beogradska arena, Beograd; Gledalaca: 19.123; Sudije: Saša Pukl, Saulius Racis, Luka Kardum

Crvena zvezda: Teodosić 3, Hanga 5, Davidovac 3, Mitrović 6, Simonović 6, Nejpir 7, Tobi 0, Bolomboj 11, Ilić 0, Nedović 15, Giedraitis 20, Lazarević 0; Trener: Duško Ivanović.

Monako: Okobo 11, Blosomgejm 0, Braun 11, Dijalo 12, Korneli 5, Džajte 0, Voker 2, Motiejunas 9, Tarpi 0, Uatara 6, Hol 8, Džejms 18; Trener: Saša Obradović.

Crvena zvezda - Monako 76:82 (23:14, 21:24, 19:26, 13:18)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar