Nije dobro krenulo, ali bitno je kako će se završiti

Crvena zvezda nije otvorila sezonu u Evroligi kako se očekivalo, pa je umesto pozitivnog skora nakon pet odigranih kola na tek jednoj pobedi, protiv Asvela, a ima čak četiri poraza.

Nakon trijumfa na otvaranju sezone protiv nejakog Asvela u beogradskoj Areni, Zvezda je redom gubila od Žalgirisa, Monaka, Virtusa i na kraju Partizana. Posle neslavnog putovanja u Bolonju promenjen je i trener, umesto Duška Ivanovića stigao je Janis Sferopulos, ali to ne menja činjenicu da su dva ponajbolja igrača tima, Šabaz Nejpir i Miloš Teodosić otvorili sezonu ispod očekivanja.

PROČITAJTE JOŠ:

U svakom od evroligaških poraza Zvezda nije bila daleko od pobede, pa je lako umesto 1-4 mogla da ima makar 4-1, a zašto ne čak i 5-0.

Kako kaže jedna pesma, „od ljubavi do mržnje ima tako malo…“, tako i između velike krize Zvezde i pozitivnog skora i euforije takođe ima tako malo.

U ovom slučaju, najveći problem su Nejpir i Teodosić, koji će u nastavku sezone definitivno morati bolje, ukoliko žele da sa Zvezdom osvajaju trofeje i raduju se evropskim uspesima.

Jasno je da vremena za popravni ima, tek je kraj oktobra, borba na više frontova će se tek zakuvati, ali lideri kakvi su Nejpir i Teodosić ipak zaslužuju i kritiku nakon loših partija na startu sezone.

Njih dvojica zbirno iz igre šutiraju 33 od 101 na startu evroligaške sezone. Problematičniji su Teodosićevi procenti (7-30 za tri), ali igra Zvezde u napadu s njime izgleda tečnije, a pronalaze se znatno bolja rešenja. U meču protiv Partizana čak je i u odbrani bio iznad svog uobičajenog nivoa, u napadu je pokrenuo tim u prvom poluvremenu, ali je na kraju bio tragičar sa tri promašena penala u završnici uz jedan neshvatljivo nepodeljen pas i žestok promašaj u šutu za tri.

Foto: Janko Anđelić

Teodosić je u 37. godini života, jasno je da i dalje može da bude veoma bitan faktor u ekipi, ali ne može da bude 1. opcija uvek. Da li je on toga svestan pokazaće se u nastavku sezone, ali uz svo iskustvo i znanje koje nosi, treba očekivati njegove znatno bolje partije, kao i šut za tri poena, pošto je trenutno na 23,3 odsto.

Kada je reč o Nejpiru, on je projektovan da bude najbolji igrač ovog tima Zvezde, ali od početka sezone umeo je i te kako da razočara i podbaci, iako se ne može osporiti da je poenterski imao dobrih partija.

Zapravo je najbolji period njegove igre bio u drugom poluvremenu u Bolonji, kada je igrao sâm i pogađao. Završio je taj meč sa 23 poena, ali opet u završnici nije prelomio na Zvezdinu stranu, dok je protiv Partizana ponovo odigrao ispod proseka kada se meč lomio.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

U prvom večitom derbiju ove sezone Šabaz je imao čak sedam izgubljenih lopti, što je previše za jednu utakmicu u kojoj je konačan rezultat bio 88:86. Imao je Šabaz na derbiju i dobrih poteza, ubacio je 14 poena i podelio četiri asistencije, ali kada se lomilo gotovo da ništa dobro nije uradio.

Na lošu igru u napadu kada se lomilo, te previše ležeran stav i nepreuzimanje dovoljno odgovornosti, Nejpir je dodao i veoma lošu, reklo bi se neozbiljnu odbranu na Aleksi Avramoviću, kloji je postao heroj Partizana i velikog preokreta i pobede.

Ima tu i trenerske odluke, prosto Sferopulos je morao da promeni Aleksinog čuvara, ali je umesto toga srpski bek preko i pored Nejpira smestio 12 poena u poslednjih pet minuta, dok na drugoj strani nije bilo adekvatnog odgovora.

PROČITAJTE JOŠ:

I tu nije kraj. Promašio je Nejpir i slobodno bacanje u poslednjem minutu, pa je tako krunisao još jednu razočaravajuću partiju uprkos pristojnom poenterskom učinku.

Nejpir i Teodosić jesu klase od igrača, ali baš zato nose najveći deo krivice za svaki od četiri poraza u Evroligi do sada.

Protiv Žalgirisa Nejpir u samoj završnici nije ni bio na terenu, ali po onome što je prikazao tada, nije ni zaslužio. Umesto njega Teodosić je „prodao“ loptu u veoma bitnom napadu, a uprkos meču sa 15 poena sa po četiri skoka i asistencije, ne može se reći da nije mogao bolje.

U meču sa Monakom su u izostanku Jaga obojica bili katastrofalni, pa su zajedno imali tek 10 poena i šest izgubljenih lopti, uz nekoliko veoma loših rešenja u neizvesnoj završnici i ništa bolju igru u odbrani.

KK Crvena zvezda, Šabaz Nejpir, Luka Mitrović, Tobi
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Teodosić je bio daleko od blistanja i u duelu sa Virtusom, pa je jasno da je od ponedeljka došlo krajnje vreme da obojica pokažu zašto su u Zvezdi i zašto su nosioci igre.

Međutim, moram istaći jedan detalj koji mi je zapao za oko gledajući meč protiv Monaka.

U trenucima kada je Nejpir izlazio iz igre u poslednjoj deonici, kada je već shvatio da je totalno zabrljao, moglo se videti da mu je stalo, da se nervira i da mu uopšte nije svejedno, što je potezima u napadu direktno razočarao oko 20.000 navijača u Areni. Čak je i zastao ispred klupe nekoliko sekundi pre nego što je seo, lupio je rukom u reklamu ispred sebe, svestan da je morao bolje.

To je znak da Nejpir dobro zna gde je došao, zna da će pritiska biti i da na svojim leđima mora da iznese veliki teret, dok je Teodosić i sam istakao da bi mu osvajanje trofeja sa Zvezdom bilo zaista nešto posebno.

Foto: Starsport

Sledeće sedmice Zvezdu čeka utakmica sa Bajernom kod kuće. Bez daljeg pametovanja, ta utakmica se mora dobiti, ukoliko crveno-beli planiraju nešto ozbiljno da prave ove sezone u Evroligi.

Pre toga, u ponedeljak, na red stiže drugi derbi sa Partizanom, ovoga puta u ABA ligi, pa eto sjajne prilike za Nejpira i Teodosića, ali i ostatak Zvezdinog tima da se pokaže u pravom svetlu na velikom ispitu.