Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Spektakl u najavi

Košarkaši Crvene zvezde u četvrtak od 20 sati i 15 minuta igraju u Pireju meč 9. kola Evrolige protiv Olimpijakosa.

Susret bratskih klubova, kako to mnogi vole da kažu, biće sve samo ne prijateljski i lagan na terenu, pošto su obema ekipama i te kako potrebne pobede u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je u utorak slavila u Beogradu protiv Fenerbahčea sa 87:57, dok je Olimpijakos takođe u Beogradu odneo tesnu pobedu protiv Makabija sa 74:77.

Dakle, obe ekipe su imale isti put do Grčke, a poznavajući bratske navijačke odnose pitanje je koliko će domaći teren imati ulogu na ovom duelu.

Osakaćeni povredama

I Janis Sferopulos i Jorgos Barcokas imaju glavobolje zbog povređenih igrača. Kada smo kod Zvezde, Šabaz Nejpir je doživeo povredu nosa na meču protiv Fenerbahčea i neće moći da igra nekoliko nedelja. Branko Lazić i Adam Hanga već neko vreme su van terena, pa neće biti ni u Pireju, što pre svega defanzivno može da se oseća. Ipak, crveno-beli su u Beogradu pokazali da i bez njih mogu da igraju čvrsto i agresivno u odbrani, pa taj recept treba da primene i u Grčkoj.

Van terena je i Marko Simonović, koji i dalje nije u dovoljno dobroj formi da bi mogao da igra utakmice, iako je trenirao pred meč sa turskom ekipom.

Foto: STARSPORT

Kod Olimpijakosa situacija nije ništa bolja. Grčki tim će u četvrtak biti lišen podrške Nikole Milutinova, Šakila Mekisika i Najdžela Vilijamsa-Gosa. Bivši plejmejker Partizana je pomogao svom timu u pobedi nad Makabijem, ali je obnovio povredu noge i moraće da pauzira oko mesec dana.

Ko je pretnja u Olimpijakosu?

Veliku ulogu u Olimpijakosu imaće Mustafa Fal, koji je u izostanku Milutinova praktično jedini centar u ekipi. Protiv Makabija je na terenu bio čak 35 minuta, dok Zvezda ima više opcija na unutrašnjim pozicijama i trebalo bi da pronađe način da sačuva Fala, koji je jedan od najviših igrača u Evroligi.

Najveća pretnja po Sferopulosov tim biće Alek Piters, koji ove sezone igra sjajno, čak i iznad očekivanja. Pored njega Tomas Vokap će sa plejmejkerske pozicije komandovati igrom, dok se Barcokas nada da će proraditi i šut spolja, gde najviše preti Ajzea Kenan.

Iskusni Kostas Papanikolau i „roviti“ Luk Sikma bi mogli da imaju veliku rolu i nešto veću minutažu usled pomenutih izostanaka, ali pitanje je koliko bi mogli da isprate nešto brži ritam Zvezde i tranziciju. Janulis Larencakis biće zadužen da nervira protivničke bekove, ali biće zanimljivo videti na koga će ga Barcokas postaviti kao primarnog defanzivca.

Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Brazdeikis je pojačao Olimpijakos na startu sezone, ali do sada se nije baš pokazao kao veliko pojačanje. Imao je samo jedan dvocifreni poenterski učinak ove sezone i to u grčkom prvenstvu, ni minutaža mu nije sjajna, ali možda baš protiv Zvezde bude posebno motivisan da se pokaže u najboljem svetlu.

Gde Zvezda traži priliku?

Crveno-beli su uz Fenerbahče ekipa koja najviše šutira za tri poena (10,4 pogođenih trojki na 30,8 pokušaja po meču), a uz to je po statistici moćnija od Olimpijakosa u skoku. Ukoliko se Fal bude dobro zagrađivao, teško je očekivati da će Zvezda izgubiti borbu u skoku.

Protiv Fenerbahčea videli smo recept po kom Zvezda treba da igra. Utakmica je otvorenima sigurnim poenima na obruču, pa su se kasnije i šutevi spolja otvarali, te su zato i procenti bili veoma dobri. Tako i u Pireju Zvezda ne treba odmah da „zapuca“ van linije za tri poena, već da napravi balans između unutrašnje i spoljašnje igre, te u odbrani zaigra agresivno od prvog minuta. Crveno-beli su najbolji kradljivci u Evroligi, sa 8,3 ukradene lopte po meču, pa ukoliko nivo agresivnosti bude kao u beogradskoj Areni u utorak uveče, Zvezda će biti na dobrom putu da napravi brejk u Pireju.

Foto: Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Takođe, Zvezda bi mogla da ide na to da neke igrače targetira i pokuša da iznudi njihove faulove, jer rotacija Olimpijakosa je skraćena i problemi sa ličnim grešakama mogli bi Barcokasa da „bace“ na nove muke.

Potrošnja nekih Zvezdinih igrača u ovom trenutku jeste velika, a pod tom stavkom prvo pomislimo na Miloša Teodosića. Srpski košarkaški mađioničar odigrao je perfektnu utakmicu protiv Fenerbahčea, a protiv bivšeg kluba će biti veoma emotivan i motivisan, samo je pitanje koliko će snage i „goriva“ imati.

U izostanku Nejpira, veliku rolu trebalo bi ponovo da ima Jago dos Santos, ali možda i ključna uloga mogla bi da bude Nedovićeva, koji bi u nekim situacijama mogao da deluje i kao glavni organizator igre.

PROČITAJTE JOŠ:

Forma

Zvezda je nešto lošije od planiranog i očekivanog otvorila sezonu u Evroligi, ali dolazak Janisa Sferopulosa je pozitivno uticao na ekipu i sada je skor 3-5.

Oslabljeni Olimpijakos takođe igra sporije i slabije od onoga što su mnogi očekivali, pa je trenutno na 4-4 u Evroligi, gde je pokazao više slabosti.

Iako je još uvek rana faza sezone, svaki meč i svaka pobeda na kraju može da bude presudna, pošto će i ovo biti jedna od najneizvesnijih sezona u Evroligi.

Teško je uopšte reći i ko je favorit na ovom meču usled svih problema i povreda, a pobede su neophodne i jednima i drugima. Zato nas na terenu očekuje „paklena“ borba za svaki poen, dok se na tribinama svi nadaju nezaboravnoj atmosferi.

BONUS VIDEO Top 10 Poteza sa meča Crvena Zvezda – Fenerbahče