O Željku, šansama Partizana za Fajnal-for i neverovatnoj sezoni u Evroligi.

Košarkaši Partizana se nalaze na korak od Fajnal fora nakon dve pobede protiv Reala u Madridu i u utorak od 20.30 imaju prvu meč loptu za plasman na završni turnir.

Prva dva duela obeležila je dominacija ekipe Željka Obradovića i tuča u završnici druge utakmice zbog koje nećemo gledati Kevina Pantera i Matijasa Lesora u Partizanu i Geršina Jabuselea i Gabrijela Deka u redovima Reala.

Kao i u gotovo svim duelima ove sezone, podršku u Madridu su crno-beli imali od legende bugarske košarke Konstantina Titija Papazova koji je redovan gost i u „Beogradskoj areni“. Kućni prijatelj i čovek kome je Obadović krstio decu, prati rad trofejnog trenera od njegovog dolaska u Panatinikaios, a prethodne dve godine ne propušta mečeve crno-belih.

PROČITAJTE JOŠ

Kao trener je sa Levskim ispisao istoriju bugarske košarke, a imao je priliku i da sarađuje sa velikim trenerskim imenima i uči od najvećih srpskih trenera.

U poluvremenu druge utakmice u Madridu u ekskluzivnom razogovoru za Nova.rs pričao je je o uspehu Partizana i karijeri Željka Obradovića koga poznaje kao malo ko.

Partizan je prošlu sezonu u Evropi završio fijaskom protiv Burse, a ovu sezonu u Evroligi počeo sa skorom od četiri pobede i devet poraza, a sada došao je na korak od Fajnal-fora nakon razbijanja Reala u dva meča na njihovom terenu.

„To je ludilo i dokaz neuporedivog kvaliteta Željka Obradovića. Kada se vratio kući, bila je velika želja i ambicija kod svih. To što se desilo protiv Burse mislim da je bilo veliko igračko iskustvo koje je značilo za ovu sezonu. I ove sezone nije dobro krenula. Poraz od Albe i Baskonije i Fenerbahčea kući. Posle svih tih poraza se videlo da ima kvaliteta, ali da nešto malo fali. I videlo se da igrači napreduju poput Jama Madara i Alena Smailagića. Čudo je kako izgleda Matijas Lesor koji je najbolji centar Evrolige“.

On je istakao i veliku ulogu navijača u uspesima Partizana.

„U svemu tome veliku ulogu igra atmosfera koja daje veliku energiju igračima. Sa ovom publikom može da se pobedi svaka ekipa, a to se videlo nakon što je sezona krenula sa četiri pobede i devet poraza, da bi usledio niz od 16 pobeda i pet poraza. Ekipa sada igra na vrhunskom nivou, a prisustvo Željka Obradovića na klupi stvara psihički pritisak drugim ekipama i trenerima. Svi treneri imaju ogromno poštovanje i strah od njega i stalno brinu da će se na terenu desiti nešto što nisu očekivali“.

Foto: Nova.rs

Papazov je podsetio i na jednu izjavu koja u najvećoj meri opisuje velčinu Željka Obradovića.

„Ja sam bio 2009. godine bio pomoćni trener Pinija Geršona koji ima titulu prvaka Evrope sa Makabijem. On je rekao da postoje dve vrste trenera – Obradović koji uvek nešto otkriva i ostali koji ga kopiraju. To posebno poštovanje drugih trenera prema Obradoviću isto spada u kvalitet ekipe“.

Iako je Partizan u Madridu imao podršku velikog broja navijača, mnogi su ostali uskraćeni da isprate istorijsko gostovanje crno-belih.

„Košarkaši Partizana u svakoj dvorani igraju kao kod kuće. Glupa odluka Reala koji je u dvorani imao 3.000 praznih mesta, a nisu dozvolili navijačima Partizana da kupe te karte, predstavlja strah od podrške navijača i predstavlja psihološki pritisak za njihov tim. Pobeda za 2:0 u seriji predstavlja nagradu za sve koji vole Partizan i celu Srbiju i mislim da će biti pozitivan haos 2. maja u Beogradu kada Partozan bude bio domaćin“.

Legenda bugarske košarke se i danas seća svakog detalja kada je pre 24 godine imao priliku da upozna Dudu Ivkovića i Željka Obradovića kada je i krenulo njihovo prijateljstvo.

„Pratim Željka Obradovića od 1999. godine. Moja žena je mislila da imam grčko državljanstvo za 13 godina koliko sam pratio Žoca u Atini. Kada sam upoznao Željka te 1999. godina, ja sam mislio da sanjam. Svako malo dete koje je tada treniralo košarku je želelo da bude Majkl Džordan, a svi koji su počinjali da rade kao treneri su želeli da budu Željko Obradović. Ja sam postao trener 1998. a godinu dana kasnije se desilo čudo. Posle jedne utakmice AEK-a koje je trenirao pokojni Duda Ivković, javio mi se Ratko Joksić (trenerska legenda iz Čačka koji je radio sa Dudom Ivkovićem i u Bugarskoj sa Papazovim) da mu spremim analizu neke uzakmice za Dudu. Ja sam pripremio opsežnu analizu na nekoliko strana i video kaseta i njemu se to svidelo. Tada mi je stigao poziv da na nedelju dana pratim treninge AEK-a. Mislio sam da sanjam a i sad se naježim kad se toga setim. Tu prvo veče smo otišli na večeru sa Dudom Ivkovićem i dolaze Željko Obradović i Dimitris Itudis i od tog trenutka se rodila moja ljubav.“

Rudi Fernandez i Željko Obradović Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

On je oktrio i koliko je za Željka značio povratak u Partizan.

„Svi znamo šta je Partizan i svi koji ga vole su u njega zaljubljeni i samo treba da se uđe u dvoranu i da se čuje pesma navijača i to je gotovo. Željko je osvojio sve i njemu je košarka i profesija i život i sa 63 godine radi kao kada je radio prvi dan u Partizanu. Mislim da mu je najveći poklon od boga da se vratio kući. On je sa pet različitih ekipa osvojio titlulu i sada mu je najveći ponos da se vrati u svoju državu u svoj omiljeni tim u kojem je bio i igrač i gde je krenula njegova karijera. On ujutru do uveče živi za Partizan i to što se dešava je nagrada od boga za njegovu karijeru. Njegov povratak je napalio sve i on je zaslužan za sve ovo što se dešava u Beogradu i „Areni“.“

Nakon dve velike pobede, navijači su pali u potpuni trans i već se uveliko priča o plasmanu na Fajnal for i novu titulu za crno-bele.

„Niko to nije očekivao na početku sezone, ali sada kada je blizu moramo da se smirimo. Ali kada ga vidite koliko strastveno radi i raduje se kao dete, ima dovoljno vremena da to završi. Ako se to i ne desi, neće da bude kraj karijere. Niko nije računao na početku sezone da će Partizan da bude u Top 8, a vidite kako to sada izgleda u Madridu. Ali, korak po korak, svi sada tražimo karte za Kaunas i Fajnal for, svi to spremamo.

Papazov je i na dugovit način prokomentarisao kakvu atmosferu očekuje na trećoj utakmici u Beogradu.

„Najveći test će sada da bude da dvorana u Beogradu izdrži zemljotres od buke navijača. Ako to izdrži 2. maja, može i bomba da padne znaćemo da ne može da se sruši.“

Za kraj razgovora napravio je paralelu sa fudbalom kako bi objasnio kolika je veličina Željka Obradovića.

Željko Obradović Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

„Ovo što radi Željko je čudo u košarci i ne govorim to jer je krstio moju decu. Ako u fudbalu imate Gvardiolu, Klopa, Ančelotija i po nekoliko njih za koje bez problema možete da kažete da su najbolji treneri na svetu u košarci ne postoji niko ko se bavi ovom profesijom da može da stane uz rame Obradoviću“.

BONUS VIDEO Valter Tavares trening u Areni pred treći meč sa Partizanom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar