Željko Obradović Partizan vs Anadolu Efes Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Veliki usponi i još veći padovi. Tako bi se mogla opisati igra Partizana na većini utakmica u drugom delu sezone.

To je najbolje odslikala i igra u  utakmici protiv Barselone u okviru 29. kola Evrolige u kojoj su crno-beli poraženi rezultatom 94:76.

Partizan je sjajno otvorio meč, odlično napadao i reklo bi se još bolje branio i posle nešto više od šest minuta vodio sa 16:9 i odlično kontrolisao sva dešavanja na parketu.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Tada je usledila serija grešaka koju je Barselona kaznila i serijom od 20 poena do kraja četvrtine preuzela kontrolu nad mečom koju nije ispuštala do kraja. Partizan je u nekoliko navrata dobrim periodima uspevao da ostane u igri, a onda je usledio totalni pad u četvrtoj deonici i na kraju težak poraz.

Po ko zna koji put je ovaj tim pokazao naznaku talenta sa jedne strane i nesposobnost da odigra u kontinuitet u dobro čak ni jedan meč.

Iako se napadački posle reprezentativne pauze ekipa se u dobroj merili vratila na visok nivo i uprkos činjenici da postoje problemi u kreaciji, izuzetno efikasno igra i postiže veliki broj poena.

Sa druge strane, Partizan ima ogroman problem u defanzivi, a pre svega u zaštiti obruča što se najbolje videlo na prethodna tri evroligaška meča.

Znalo se da ovako sklopljena ekipa nema kapacitet za visok intenzitet igre u odbrani i kvalitet da je igra na elitnom nivou, ali situacije postaje sve alarmantnija.

U prvih nekoliko minuta meča sa Barselonom to nije toliko loše izgledalo iako je na parketu bio Kaminski koji je na momente korektno odrađivao posao, ali se sve raspalo kada je Partizan dozvolio lake poene iz kontranapada.

Foto: Peđa Milosavljević, starsport

Kada su kola jednom krenula nizbrdo, više nije bilo spasa i sve to je rezultiralo poražavajućim podatkom. Partizan je do poluvremena dozvolio rivalu da za dva poena šutira 14/16 od čega je većina pogodaka bila na obruču.

Da to nije slučaj samo u ovom meču u koje je do kraja Barsleona za dva imala sjajnih 25/33, svedoče poslednja dva duela u Evroligi. U pobedi protiv Efesa ja Partizan dozvolio rivalu da šutira 40/33 što je 70 posto iako je turski klub dosta pogađao i sa poludistance, a nije bila mnogo bolja situacija ni u meču sa Armanijem koji je šutirao 21/35 odnosno 60 posto, a na poluvremenu je imao sjajnih 12/15.

U želji da bolje brani liniju za tri poena i da igra agresivnu odbranu na spoljnim pozicijama koja je bar po brojkama solidna jer u dosadašnjem toku sezone odbrana Partizana dozvoljava rivalima 36,5 posto šuta za tri, odbrana na obruču postala je užasno loša.

Tako je u ova tri momenta meča kada je dostigla najniže grane odbrana Partizana rivalima dozvolila 67 pogodaka iz 91-og pokušaja što je 73 posto uspešnosti.

Ako uzmemo samo pokušaje na obruču podaci kažu sledeće – Efes je šutirao 21/34, Armani 11/14 a Barselona 23/27 što je u zbiru 55/75,a samo u poslednja dva duela je Partizan dozvolio neverovatnih 82,2 posto.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Jasno je bilo da Kaminski nije dobar defanzivac i da od njega tu zaštitu Obradović ne može da očekuje, ali ni dovođenje Bruna Kabokla nije rešilo te probleme. Uz to, Kaminski ne nadoknađuje u dovoljnoj meri te nedostatke napadački, a Kaboklo još manje, dok Smailagićevu sezonu ponovo odnose povrede. Balša Koprivica je opet daleko od tog nivoa, a Partizan nema adekvatnu igru ni na strani pomoći. Krila ne mogu da pokrpe probleme, Ledej nikada nije bio elitan defanzivac i sve to u paketu donosi krater u reketu.

Kada s ena sve to doda da Partizan od starta sezone ima problem sa selekcijom faulova i da katastrofalno koristi situacije kad anije u bonusu, onda se to nameće kao ključ ostatka sezone.

To je košmar koji Obradović trenutno proživljava i koji će morati da reši ako želi u doigravanje Evrolige i odbranu titule u ABA ligi.

BONUS VIDEO Svi poeni Partizana protiv Barselone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar