EPA-EFE/Javier Lizon

Šteta što je ovakva odluka morala da se dogodi u četvrtom produžetku

Košarkaši Real Madrida i Efesa odiograli su epski meč sa četiri produžetka, a španski tim je odneo pobedu sa 130:126 nakon 60 minuta košarke.

Jedan od ključnih detalja na utakmici dogodio se pred kraj 4. produžetka, kada je Džanan Musa u kontri otišao na ulaz i poentirao pored Tibora Plajsa. Koš je regularno upisan, sudije nisu svirale ništa tom prilikom, ali se Plajs žalio na udarac u lice, pa su arbitri otišli da pogledaju snimak.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon pregledavanja istog, ustanovili su da pokret rukom, odnosno Musin udarac laktom u lice Plajsa, nije bio u skaldu sa pravilima, pa je dosuđena nesportska lična greška. Međutim, Musin koš nije poništen, iako je lopta u trenutku pravljena faula i dalje bila na ruci.

Inače, koš Muse je bio za 128:122 na 28 sekundi do kraja. Dakle, da je poništen, Efes bio imao dva slobodna bacanja na 126:122 i loptu sa strane, možda i napad za pobedu.

Evo i objašnjenja zašto koš nije poništen.

Naime, sudije isprva nisu dosudile ni običan faul u napadu. Pošto arbitri nisu svirali faul inicijalno, naknadno se gledao „physical altercation“ (prevedite kako želite), za koji se mogu dobiti samo dva bacanja i lopta sa strane.

Da su sudije dosudile običan faul u napadu, a onda gledanjem snimka utvrdile da je u pitanju nesportski, koša ne bi bilo, Plajs bi dobio dva bacanja, a Efes loptu sa strane.

Ulje na vatru doliva i položaj sudije, koji je u trenutku pravljena faula bio ispod koša.

Pravila su ispoštovana, a to što ona možda i nisu baš najbolja je posebna priča.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar