Jasno je da ga odlikuju fantastične atletske sposobnosti i napadački potencijal, a ako odbranu bude podigao na visok nivo, lako bi mogao da postane "ceo paket"

Košarkaši Partizana deklasirali su Borac iz Čačka sa 101:56 u 9. kolu ABA lige, a više od ubedljive pobede bi crno-bele mogla da raduje partija Tristana Vukčevića.

PROČITAJTE JOŠ

Borac je još samo početkom druge četvrtine uspeo da održava kakav-takav priključak, ali su se razigrali izabranici Željka Obradovića, dok je Tristan bio glavna uzdanica protiv Čačana.

Trofejni trener je bio ponosan na Vukčevića i zbog pametnog faula u određenim trenucima, pa je jasno da ga raduju i pomenuti detalji u igri 20-godišnjeg košarkaša. Pre kraja je prvak ABA lige imao i +50, a Borac je jedva uspeo da tek toliko ublaži poraz.

TRISTANOVA PARTIJA SEZONE

Najefikasniji u crno-belom dresu bio je upravo Tristan Vukčević sa 24 poena za isto toliko minuta na parketu. Sam pogled na statistiku govori da je mladi centar (209cm), koji može da pokriva i poziciju četvorke, odigrao partiju sezone.

Trojke je šutirao čak 6/9, pogodio je jedan od dva pokušaja za dva poena, dok je sa slobodnih bacanja imao 4/7. Na to je upisao i šest skokova (od čega jedan ofanzivan) i dve asistencije za indeks 26.

Ove sezone je u ABA ligi još bio dvocifren samo na premijeri sa Mornarom (13 poena) i na gostovanju Splitu kada je povezao dobra izdanja i u Evroligi.

Tristan Vukčević i Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dobio je šansu na dve vezane utakmice, pošto je prethodno zaigrao i na gostovanju Baskoniji u elitnom takmičenju i prikazao odličnu partiju. Za skoro 19 minuta zabeležio je 13 poena (2/2 za dva, 2/3 trojke), dva skoka i asistenciju u porazu u Vitoriji, i bio je drugi najefikasniji u crno-belom dresu.

Tada je ohrabrujuće po četu Željka Obradovića bilo što je zatim dobio i iskoristio još veću šansu i u regionalnom takmičenju. Za 23 minuta na gostovanju Splitu doprineo je trijumfu (76:53) sa 12 poena, četiri skoka, dve asistencije i ukradenom loptom.

Posle Baskonije je protiv Fenerbahčea zabeležio osam poena za isto toliko minuta, i to bez promašaja – po jedna dvojka i trojka, i 3/3 sa slobodnih bacanja, uz četiri skoka. Minutažu u Evroligi dobio je još protiv Albe, ali je ostao na jednoj uhvaćenoj lopti, bez poena.

Deluje da bi Partizan mogao da dobije novog i važnog aduta ove sezone, od kojeg bi trofejni trener mogao da napravi elitnog igrača, ako se bude razvijao kako treba i koristio prilike kao što sada čini.

TAKAV ŠUT NEMA NIJEDAN CENTAR

O tome je govorio i Miroslav Berić, bivši kapiten crno-belih i nekadašnji reprezentativac, u potkastu „Pick and roll“ na Nova.rs. Mića je istakao da je Tristan počeo dobro i zrelo da igra i da je pokazao da može veću minutažu da dobija, i u Evroligi, ali je pokazao i određene dečačke slabosti u odbrani.

„Neizmerno mi je drago da je dobio i iskoristio šansu, sada vidimo da i u evroligaškim utakmicama može da ima minutažu. Ima tu njegovih dečačkih slabosti, pre svega u odbrambenom smislu, što je normalno shodno godinama. Ali, napadački potencijal koji ima i ubitačan šut za tri poena nema nijedan centar u Evropi“, smatra Berić.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Legendarni bek šuter posebno se osvrnuo na tu utakmicu u Vitoriji, gde je Vukčević prikazao najbolje evroligaško izdanje.

„Njegov skok je izuzetan, svaki promašaj Hauarda je bio zato što je Tristan išao na blokadu i onda je on morao da baca visoku parabolu i promašivao je. I pola tog promašaja je Tristanov doprinos, a imao je i tri blokade“, poručio je Berić.

Jasno je da Tristana odlikuju fantastične atletske sposobnosti i napadački potencijal, a ako odbranu bude podigao na visok nivo, lako bi mogao da postane „ceo paket“.

I SRBIJA ČEKA VUKČEVIĆA

Od toga bi mogla da profitira i reprezentacija Srbije. Naime, u maju 2021. smo pisali o tome kako želi da igra za „orlove“, ali ne može još tri godine, odnosno dok ne napuni 21 godinu.

Privremeno su se isprečili propisi FIBA, koji imaju kategoriju „poseban slučaj“ (FIBA special cases), u koju spada i sin Dušana Vukčevića, bivšeg reprezentativca SCG. Zvuči na prvu loptu komplikovano, ali je prilično jasno.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Njegov otac je sa ovih prostora, rođen je u BiH i ima srpsko i grčko državljanstvo, majka mu je Šveđanka, a Tristan je rođen u Italiji. Dalje, najveći deo života proveo je u Grčkoj i tu dolazimo do začkoljice.

Prema propisima je zabranjen međunarodni prelazak nekog igrača iz jednog kluba u drugi pre 18. rođendana, osim u posebnim slučajevima kada odluku o tome donosi generalni sekretar FIBA. Tristan je kao igrač iz Grčke (jer mu otac ima i grčko državljanstvo) prešao u Real, a jedan od dokumenata potreban da bi FIBA donela pomenutu odluku je da se igrač obaveže da će nastupati za reprezentaciju matične zemlje, odnosno zemlje iz koje prelazi, do 21. godine. Tako je Tristan potpisao da će igrati za Grčku da bi otišao u Real. Ako želi može da igra za tu reprezentaciju, ako ne želi ne može da igra ni za koga drugog do 21. godine, što se i dešava…

Propisi su takvi i Srbija na njega može da računa od 21. godine, što je od 11. marta 2024.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Svi poeni Tristana Vukčevića protiv Baskonije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar