Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Biti ili ne bit

Partizan je u u mučnim okolnostima propustio i drugu meč loptu za plasman na Fajnal-for i sada najtežim putem traži vizu za Kaunas.

Vrhunac košarkaške sezone u Beogradu i poslednji evroligaški meč u „Beogradskoj areni“ umesto u znaku spektakla, protekao je u mučnoj atmosferi zbog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, a Partizan je porazom od 85:78 izgubio dva teško stečena brejka iz Madrida.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je pred crno-belima gotovo nemoguća misija.

Da po treći put u samo dve nedelje sruše kraljevski klub u njihovoj dvorani.

Ako je verovati evroligaškoj tradiciji, pred Željkom Obradovićem i košarkašima Partizana je „nemoguća“ misija.

Brojke su neumoljivo protiv crno-belih.

Od sezone 2008/2009, od kada se plej-of igra na tri dobijene utakmice, nijednom u 15 serija koliko ih je došlo do majstorice se nije desilo da gost slavi.

Ukoliko Partizan bude pobedio u Madridu u sredu od 21 čas biće to prvi put u istoriji evropske košarke da je gostujuća ekipa ostvarila trijumf u majstorici.

Sa druge strane, jedna tradicija je na strani Partizana, ali su se okolnosti tu promenile. Nikada nijedan tim nije uspeo da preokrene u seriji kada je gubio sa 2:0 što je slučaj sa Real Madridom. Ipak, treba istaći da se nikada pre nije desilo da ekipa koja vodi 2:0 igra odlučujući meč na terenu gostujućeg tima, što olakšava Realu da ispiše istoriju.

Međutim, okršaj dve ekipe prevazišao je čisto košarkaške okvire i mnogi faktori diktiraju ovu seriju.

Tuča u završnici drugog meča je donela suspenzije četvorici košarkaša što je u mnogome uticalo na ishod dve naredne jer se Partizan lošije snašao u tim uslovima, dok su veliku ulogu imale povrede i to će biti veliki faktor i pred peti meč.

Partizan je u Beogradu patio u situacijama kada napad nema rešenja, jer bi u tim okolnostima loptu uzimao Kevin Panter koji je znao da pronađe rešenja i van sistema i održi Partizan u životu. Suspenzija od dve utakmice bila je veliki udarac i čini se da je Partizanu to falilo da posao završi u Beogradu.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Povratak Lesora doneo je pomak u branjenju Valtera Tavareza iako je Francuz odigrao daleko ispod proseka, pa bi i povratak Pantera trebalo da bude velika stvar za crno-bele naročito nakon govora kapitena koji je pokazao izuzetnu motivaciju da svoj tim odvede dalje.

Ovo će biti značajan faktor i zbog odsustva Alekse Avramovića koji je zbog povrede završio sezonu, kao i zbog rovitog Dantea Egzuma na kojem je tuča iz Madrida ostavila traga.

Sa druge strane, u problemu su i košarkaši Reala. Poslednjih nekoliko meseci je ekipa kuburila sa brojnim povredama koje su uticale na sastav ekipe, a u Beogradu su doživeli težak udarac jer se posle jednog duela nesrećno povredio Gabrijel Dek.

Argentinac je bio sjajan u prvoj utakmici i odigrao jako dobar meč i u Beogradu do trenutka povrede, pa će to biti veliki problem za kraljevki klub.

Pogotovo ako se uzme u obzir da nema ni suspendovanog Geršona Jabuselea i da će ponovo imati veliku rupu na poziciji krilnog centra.

Tu je i problematično zdravstveno stanje centarske linije. Valter Tavarez je bio sjajan uprkos povredi, ali problem sa kolenom ostaje, a neizvestan je i Vensan Poarije koji je nakon operacije slepog creva doživeo i povredu na zagrevanju pred treći meč pa će i u slučaju boravka na terenu biti upitan njegov doprinos.

Gabrijel Dek
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Na papiru se oporavio i Piter Korneli, ali pokušaj da ga uvede u igru u Beogradu, završio se loše po Ćus Matea koji će morati da reši zagonetku kako da zatvori reket.

Kada je u pitanju sama igra, tri elementa se nameću kao ključna pred odlučujući meč u Madridu.

Crno-beli su u četvrtoj utakmici izvodili katasrofalno slobodna bacanja i promašili čak devet od 19 pti je tek iznad 50 posto realizacije. Real je nasuprot tome iz istog broja pokušaja pogodio sedam više što je na kraju bila razlika sa kojom su i dobili ovaj meč.

Primera radi, u prvom meču koji je PArtizan rešio u svoju korist trojkom Kevina Pantera, Real je promašio sedam od 25 koliko je izveo dok su crno-beli pogodili 24 od 27 i napravili bitnu razliku. U naredna dva su ekipe šutirale sa sličnim procentima, pa je jasno da će ovo biti jedan od ključnih faktora.

Pogotovo ako se uzme u obzir da je u ligaškom delu Partizan bio lider u tom segmentu i po broju pogošenih bacanja i po procentu sa linije penala. Real je sa druge strane bio treći po broju pogdaka, a šesti po procentu i ekipa Željka Obradovića će morati u tim segmentu da zadrži prednost ako želi da ide na završni turnir.

Kevin Panter Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Drugi faktor je šut za tri poena.

Partizan je u prvom meču bio na sjajnih 50 posto uz 13 pogošenih trojki dok je Ral stao na svega sedam ubačenih uz 32 odsto šuta. I u drugoj pobedi u Madridu je Partizan bio odličan sa 12 ubačenih trojki uz 43 posto kada su u pitanju procenti naspram rivala koji je ubacio osam trojki uz 35 posto šuta.

U Beogradu su već stvri počele da se menjaju. Crno-beli jesu bili bolji u trećem meču ali su 10 trojki pogodili uz 34 posto, pa iako je Real ubacio dvr manje uz samo 29 odsto, dominacijom Tavareza je napravio preko potrebnu razliku. Da je Partizan pogodio jednu ili dve više i putirao na nivou na kojem je bio u MAdrifu, ovaj tekst ne bi ni bio napisan jer se četvrta utakmica ne bi ni igrala.

Tu su crno-brli šuterski bili katastrofalni jer su svega šest trojki ubacili uz 26 odsto šuta, a iako ni Real Madrid nije briljirao jer je imao osam pogodaka uz 33 odsto u procentima, jasno je da je crno-belima ovaj faktor važniji za pobedu.

Real tokom čitave serije šutira prosečno i ukoliko ih Partizan zadrži na tim brojkama, kombinacaija dobro izvedenih slobodnih bacanja i solidnog šuta za tri poena bi mogla da donese prevagu na stranu Partizana.

Partizan je ove sezone bio drugi po procentu šuta sa 39,6 odsto u ligaškom delu i jasno je da tu postoji prostor za mnogo bolja izdanja nego u Beogradu. Treba reći i da je Real Madrif u ligaškom delu šutirao 37 odsto sa distance, ali da nijednom u ovoj seriji nije uspeo da prebaci te brojke i da je na proseku od 32,25 odsto. Jasno je da i kod njih ima prostora, ali za razliku od crno-belih koji su u ovom dvoboju pokazali da mogu da idu i iznad svojih proseka, Real je konstantno ispod ligaškog nivoa.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Treći bitan faktor u petom meču biće skok.

Drugi meč koji je PArtizan ubedljivo dobio je bio jedini u kojem su crno-beli nadskakali rivala i tu se najbolje videlo koliko Realu znači alter Tavarez. U peostala tri su Madriđani bili bolji za pet ili šest skokova i uspevali da ostvare prednost iako ne i dominaciju kakvu je Partizan znao da dopusti svojim protivnicima.

Za crno-bele će biti od velikog značaja da u tom segmentu budu u egalu il što je moguće bliže kako bi se izbegla dominacija i trebalo bi pokušati što više držati Tavareza van igre.

Real je zahaljujući njemu najdominantniniji tim u Evroligi i njegovo usporavanje ili anuliranje bi mogla da bude ključna prevaga u korist srspkog kluba.

BONUS VIDEO Navijači gromoglasno skandirali ime ubijenog čuvara