Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Velikan pao na niske grane.

Trebalo je u Atini u četvrtak uveče da bude odigran košarkaški spektakl, ali je na kraju meča ostao gorak utisak u ustima.

Željko Obradović je sa Partizanom, klubom koji ga je lansirao u orbitu gostovao Panatinaikosu, klubu sa kojim je ostvario najveće uspehe u karijeri.

#related-news_0

Partizan je došao u dobroj formi i dve vezane pobede, dok je grčki velikan posle lošeg starta bio u problemu sa mnogo većim pritiskom koji su imali Dejan Radonjić i njegovi izabranici.

Partizan je bio sjajan veći deo meča, ali je zamalo ispustio pobedu u neizvesnoj završnici.

Drama na kraju bila je povod za haos sa tribina odakle je poletelo gomila predmeta, a stradao doktor crno-belih Moma Jakovljević.

No, ni svo navijačko divljanje ne bi bio toliki problem, jer je to nešto na šta klub nema toliki uticaj, ali ponašanje prvog čoveka Panatinaikosa posle meča, još jednom je pokazalo u kakvom stanju je sada nekadašnji velikan.

Vlasnik Pantiniakosa Dimitris Janakopulos nije mogao da ćuti i još jednom je krenuo u verbalni rat sa čelnicima Evrolige.

„Ovo je definitivno među najgorim masakrima koji ste nam uradili. Ovo je pljačka našeg vremena, energije i novca – napisao je Janakopulos na Instagramu uz nekoliko video detalja i fotografiju kada Dante Egzum udara po ruci Dvejna Bejkona u pokušaju da zakuca, što sudije nisu sankcionile faulom. Nova pravila – nije faul. Poslednjih 20 godina kradete naše vreme, energiju i novac, ali kada smo tražili da napustimo takmičenje, niste nam dozvolili! Zašto?“, zavapaio je Janakopulos.

To je sada postao već standandi obrazac ponašanja kluba koji godinama nije relevantan u elitnom takmičenju.

On je pre dve godine nezadovoljan tretmanom pokušao da raskine ugovor sa Evroligom kada je vodio rat sa Đordijem Bartomeuom. Iako je prvi čovek Panatinaikosa bio u pravu kada je govorio o neprofitabilnosti takmičenja, činjenica da ono nije donosilo zaradu ni kada je atinski velikan harao Evropom govori da su Janakopulosu pre dojadili neuspesi.

Panatinaikos je nakon odlaska Obradovića počeo da tone u prosečnost i spao u donji ešalon Evrolige.

Iako finansijska moć nije na nekadašnjem nivou, klubovi poput Žalgirisa Ili Bajerna koji nisu bogatiji od Panatinaikosa, uspevali su da dođu do fajnal-fora i redovnog učešća u plej-ofu.

Klub je prethonih godina postao poznatiji po skandalima bogatog vlasnika nego rezultatima.

On je preuzeo „posao“ nakon što su se čuvena braća Janakopulos, Pavlos i Tanasis, koji su bili vlasnici Panatinaikosa od 1987. godine, povukli posle punih 25 godina i za to vreme od kluba iz Atine stvorili možda i najvećeg evropskog giganta u košarci.

Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Međutim, mlađi Janakopulos se očigledno ne snalazi toliko dobro u poslu kao njegov otac Pavlos i stric Tanasis. Od kada je preuzeo PAO 2012. godine prvo se razišao sa Željkom Obradovićem, koji je napustio Atinu posle 13 godina. Koliko je to bio loš potez najbolje govore trofeji koje je Žoc osvojio sa Zelenima – 5 pehara Evrolige, 10 titula u Grčkoj i 7 Kupova Grčke.

Vređao je i samog Obradovića montažama na kojima je stavljao patlidžan na lice slavnog trenera, aludirajući na to kako mu se promeni boja lica kada se iznervira, pa je ušao u sukob sa navijačima Fenerbahčea, koji su branili svog trenera, a tom prilikom je koristio i uvredljiv rečnik.

„Košarka je sport, a ne rat! Ali budite sigurni… sledeći koji bude komentarisao moju porodicu, doći ću u tvoju kuću u Turskoj i je**ću te dok ne iskrvariš… Nadam se da sam bio jasan“, vređao je Janakopulos nedavno posle utakmice dva tima u januaru.

Dimitris Janakopulos je odgovoran i za prvu utakmicu u istoriji da igrači pred početak meča nisu ustali sa klupe tokom sviranja himne Evrolige.

Prozivao je i nekadašnjeg selektora Srbije Aleksandra Đorđevića i okrivio ga za gubitak titule u vreme dok je on bio trener PAO-a.

Kontroverzni biznismen je veoma aktivan na ovoj društvenoj mreži, gde često objavljuje i privatne fotografije, često iz noćnog provoda ili one na kojima deluje bahato sa cigaretom, po ugledu na nekog narko-bosa.

Idol mu je očigledno Al Paćino i njegov lik u filmu „Scarface“ – Toni Montana. To je i jedna od najčešćih objava na njegovom profilu, jer s vremena na vreme se pojavi fotografija ili isečak iz filma.

Takođe je objavljivao i prilično bizarne i mračne poruke.

„Moja glava je veoma mračno mesto“.

„Nekada čak i đavo sedi u pozadini i divi se mom poslu“.

Jedan od najvećih skandala je napravio 2015. godine posle treće utakmice plej-ofa Evrolige koju je Panatinaikos izgubio od CSKA posle neizvesne završnice.

Uleteo u svlačionicu sudija i obrušio se na njih. Turčina Redžepa Ankaralija je gađao svećom i psovao mu celu familiju, dok je svima pretio smrću! Tako bar navode arbitri u izveštaju koji su prosledili Evroligi.

„Gospodin Janakopulos je u pratnji dvojice muškaraca uleteo u našu svlačionicu i bio izuzetno agresivan. Ankralaija gađao velikom svećom, ali ga je promašio. Svima nam je pretio rečima: „Ubiću vas! Nećete živi napustiti Grčku! To vam obećavam! Pobiću i vas i vaše porodice! Ankaraliju je onda rekao: „Jeb.. tim i majku i ženu i ćerku, i to sve pred tobom““, stoji u sudijskom izveštaju.

Sudije takođe konstatuju da u blizini nije bilo ni policije ni pripadnika obezbeđenja.

Izlgleda da prethodna iskustva nisu ništa naučila vlasnika Panatinaikosa, a klub i dalje tavori i gleda u leđa eliti koje je nekada bio deo.

BONUS VIDEO Navijači Panatinaikosa pobesn, gađali igrače Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare