Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Kada je sezona u Evroligi krenula, za Partizan je posle osam godina bilo je najbitnije da bude kompetitivan i bori se do kraja za Top 8.

Foto: Nova.rs; Shutterstock

Nekoliko meseci kasnije se kuju planovi za fajnal-for iako je prekoputa najtrofejniji tim u istoriji Evropske košarke.

PROČITAJTE JOŠ:

U „Vizink centru“ u četvrtak krenuće spektakularna košarka i kako je mnogi nazivaju šahovska partija Ćus Matea i Željka Obradovića i gomile sjajnih pojedinaca.

Španac će igrati belim figurama zbog prednosti domaćeg terena, a zbog sastava nakrcanog zvezdama deluje da ima i figure viška.

Ali, za razliku od njega koji debituje na velikoj sceni, Željko Obradović je igrao mnogo ovakvih partija i čak 20 puta izlazio kao pobednik u plej-of serijama uz samo jedan poraz. Taj podatak i činjenica da je pritisak na Realu daju dobru šansu Partizanu. Iz svega viđenog ove sezone, deluje da će presudna biti tri faktora.

PARTIZANOV ŠUT ZA TRI POENA

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Iako Partizan po broju šuteva za tri poena ne spada u vrh Evrolige jer su crno-beli na 14 mestu po broju pogodaka, izuzetno su precizni i imaju drugi procenat u Evroligi sa 39,6 odsto, odmah iza Barselone.

Upravo je tu granica potrebnog šuta da bi Partizan imao šansu. Kada god bi crno-beli prebacili 40 posto u periodu od sredine decembra uspeli bi da dobiju meč.

Olimpijakos, Monako, Pamatinaikos, Armani… Svi su bili izrešetani sa distance u visokim procentima dok je upravo protiv Reala taj procenat išao do 54 posto iako je Partizan pogodio samo sedam trojki iz 13 pokušaja.

Crno-beli su tako otvarali prostor za prodore i napade sa poludistance kojom su uništili Real i poništili njihovu odbranu reketa.

Kada je šut bio ispod tog nivoa kao protiv Barselone kada je za tri procenat bio 32 posto ili 35 posto protiv Fenerbahčea, sledilo bi mučenje i poraz.

Jedini izuzetak bila je pobeda protiv Virusa u Italiji sa 35 posto za tri, ali fenomenalnih 62 za dva. Moraće zato Panter, Naneli, Avramović i ekipa da nameste nišanske sprave pogotovo što je Real sedma odbrana u tom segemntu

ZAUSTAVITI ŠUT REALA

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I Real ima izuzetnu šutersku moć i igrače koji mogu da zatrpaju rivala da distance. Sedma trojkaška ekipa Evrolige po procentu, ali koja šutira više od Partizana i koja je ubacila 30 šuteva više od crno-belih obično bi bila u problemu kada taj segment stane.

Ekipa gubi širinu i teško dominira u reketu pa joj se smanjuje prostor. Ali, ekipu koja može da pošalje petorke sa pet tojkaša kada su na terenu Piter Kornel i Vensan Poarije, ili čak i u niskim postavkama Geršon Jabusele na centru jako je teško zaustaviti.

U poslednje vreme su u porazima kao u onom od Partizana ili u dva navrata od Baskonije, Makabija u Tel Avivu i još nekim mečevima šutirali ispod 40 posto i gubili.

Barselona ih je ostavila na 24, a Unikaha na čak 14 na njihovom terenu i pokazala da i slabiji timovi mogu da im uzmu skalp.

Iako odbrana nije jača strana Partizanu, upravo je odbrana linije za tri poena najbolji deo u defanzivi crno-belih i moraće da je igraju najbolje u sezoni upravo u Madridu.

BORBA ZA SVAKI SKOK

Foto: Starsport

Biće ovo sudar najbolje skakačke ekipe u Evroligi Reala i najgore Partizana. Oko osam skokova po meču Real u proseku pravi više od crno-belih ove sezone. Zbog toga će veliki napor biti potreban da Partizan parira rivalu, ali će crno-beli morati da budu makar u egalu da bi imali čemu da se nadaju.

Partizan je u Beogradu ostvario tri skoka više jer su isključili Tavareza iz igre, ali će Real biti jači za Geršona Jabuselea i značajnu ulogu će imati spoljna linija u pomaganju da se zagradi obruč.

Ukoliko Real dođe do ofanzivih skokova i novih šansi, tada će i procenti imati manju ulogu zbog broja pokušaja. Kada bi timovi nadskakali Real ili bili na skok ili dva zaostatka, uspevali su da nadmaše ekipu iz Madrida.

Partizan će svoju šansu tražiti i preko Matijasa Lesor koji je najbolji ofanzivni skakač u Evroligi, ali će na prvom mestu morati da štiti svoj obruč.

U Madridu je Real imao 10 skokova više od Partizana pa je uprkos odličnoj šuterskoj partiji parni valjak lako položio oružje.

Raspored:

Real Madrid – Partizan utorak 20.45

Real Madrid – Partizan četvrtak 20.45

Partizan – Real Madrid 2. maj 20.30

* Partizan – Real Madrid 4. maja od 20.30

* Real Madrid – Partizan 9. maj

*Eventualno 4. i 5. utakmica

BONUS VIDEO: Panter i Lesor vode navijanje nakon pobede Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar