Crvena Zvezda mts Belgrade vs Partizan Mozzart Bet Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Dugo leto je pred nama kada je reč o evroligaškim transferima

Verovatno najuzbudljivija sezona u istoriji Evrolige bila je prošla, a ništa manje uzbudljivo neće biti leto u kom će biti pregšt transfera.

PROČITAJTE JOŠ:

U malo izmenjenom formatu (uvodi se plej-in sledeće sezone) istih 18 timova u oktobru će početi takmičenje za evropsku krunu koju brani Real Madrid.

Prošla sezona pokazala je koliko Evroliga može da bude ujednačena, kako do poslednjeg kola može da bude neizvesnosti, a kako je krenulo leto, sledeće godine mogli bismo da vidimo još nekoliko timova sa ozbiljnim ambicijama.

Tu se prvi nameće Panatinaikos, koji je napravio najradikalnije promene i doveo Ergina Atamana na klupu, ali mnogo velikih izmena i transfera čeka i Partizan i Crvenu zvezdu.

Crno-beli su bili nadomak Fajnal-fora, a nakon istorijske sezone napustili su ih Matijas Lesor, Dante Egzum i Janis Papapetru (Panter ga „odjavio“), dok je još uvek neizvestan status Džejmsa Nanelija, Alekse Avramovića i Danila Anđušića.

Egzum ide na obruč Zvezde, Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Očekuje se da Partizan na leto pojuri nekoliko zvučnih pojačanja, jer je i predsednik kluba Ostoja Mijailović najavio da je cilj plasman na Fajnal-for Evrolige.

U ovom trenutku deluje kao primarno da Partizan potraži pojačanja na pozicijama plejmejkera, krila i centra, a nije nemoguće da posle toga Željko Obradović dodatno nadogradi roster.

U Zvezdi je situacija drugačija, svi stranci sem Fakunda Kampaca i Nikole Ivanovića su već napustili tim, dok je neizvesna sudbina Ognjena Dobrića (blizu Virtusa) i Filipa Petruševa, koji će igrati Letnju ligu za Filadelfiju.

Već sada je jasno da će crveno-belima pojačanja biti potrebna na svim pozicijama, ali nema sumnje da će ovoga puta Duško Ivanović sastaviti tim po svojim merama. Dejan Davidovac se već vratio na Mali Kalemegdan, Luka Mitrović je produžio ugovor, a sada se nestrpljivo čekaju i pojačanja.

Miloš Teodosić (levo) Foto: Simone Lucarelli / ipa-agency.ne / PA Images / Profimedia

I Zvezda i Partizan imaju više nego solidan izbor na tržištu slobodnih igrača. Na poziciji plejmejkera već se intenzivno pominje dolazak Miloša Teodosića u Zvezdu, što je i te kako izvesno. Pisalo se da je Partizan zainteresovan za Kostasa Slukasa, koji je već radio sa Obradovićem, ali je i Fenerbahče u toj priči.

Od ostalih slobodnih agenata u Evroligi na spisku se nalaze i Šabaz Nejpir, Kevin Pengos (pod ugovorom, ali moguć odlazak), Pijerija Henri, Nejt Volters, Paris Li, Maodo Lo, Džered Harper, Di Bost…

Od kombo bekova, koji mogu igrati na pozicijama jedan i dva, kao zanimljiva rešenja mogli bi da budu Kasijus Vinston i Ajzea Tejlor.

Što se tiče klasičnih šutera, na tržištu su sada Darun Hilijard i Klemen Preprelič, kao verovatno najbolje opcije, ali i Džona Metjus i Retin Obasoan, koji se ne oslanja samo na šut spolja.

Dvejn Bejkon, Foto: Starsport

Posebnu pažnju treba obratiti na Dvejna Bejkona, koji je jedna od najvećih zvezda na tržištu, a igra na poziciji beka. Ipak, poznato da Bejkon voli da je lopta u njegovim rukama, da ume da bude problematičan po tim, te će biti zanimljivo videti koji klub će ga poželeti.

Na poziciji krila izbor nije baš preveliki. Mateuš Ponitka je napustio PAO i mogao bi da bude zanimljiva opcija, jer može da pokrije više pozicija. Tu su i Rokas Gedraitis i Kajl Vims, ali i iskusni Điđi Datome, koji će verovatno ostati u Italiji za kraj karijere.

Najbolji i najveći izbor slobodnih agenata je na pozicijama krilnog centra i centra. Takva pojačanja biće potrebna i za Zvezdu i za Partizan, stoga će Ivanović i Obradović morati dobro da proberu i procene ko će im se uklopiti u zamisli. Partizan je od Lesora napravio pravu zver u reketu, pa su standardi sigurno visoki. Zvezda je imala nešto manje sreće sa Hasanom Martinom i Benom Bentilom, pa su sada potrebni igrači koji su spremni da pruže više.

EPA-EFE/Miguel Angel Polo
Bojan Dubljević (desno) pored Filipa Petruševa (levo), EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Bez ugovora su trenutno Nikola Mirotić, Brendon Dejvis (najbliži Valensiji), Derik Vilijams, Džordan Miki, Ahile Polonara, Kris Singlton, Entoni Rendolf, Ogastin Rubit, Petr Korneli, Đanpaolo Riči, Sulejman Braimo, Jorgos Papajanis, Donatas Motejunas, Hasijel Rivero, Džoš Nibo, Kajl Hajns, Arturas Gudaitis, Brajant Danston, Luk Sikma, Bojan Dubljević, Majk Tobi…

U ovoj priči ne treba zaboraviti i Karsena Edvardsa, Adama Hangu i Devina Bukera, koji su napustili Fenerbahče, odnosno Real, ali su sada najbliži Bajernu, koji je nedavno preuzeo Pablo Laso.

Takođe, postoji nekoliko igrača kojima su istekli ugovori, ali će ih verovatno produžiti. To su Serhio Rodrigez, Kostas Papanikolau, Marko Belineli i Sertač Šanli.

U ovom tekstu pomenuti su igrači dostupni na evroligaškom tržištu, ali treba imati u vidu da će pojačanja dolaziti i iz NBA, Evrokupa, a zašto ne i na primer iz Australije ili nekih nižih liga.

Skauti su imali i imaće pune ruke posla, pregovori će sigurno biti dugi i zanimljivi, a ko će koliko brzo sastaviti tim i krenuti sa uigravanjem pokazaće meseci pred nama.

BONUS VIDEO: Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar