Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Malo toga su pogrešno ove sezone uradili košarkaši grčkih crveno-belih.

Olimpijakos je od samog starta sezone preuzeo lidersku poziciju na tabeli Evrolige, ali i u domaćem prvenstvu i već nakon nekoliko meseci moglo se ustanoviti da će biti veliki favoriti u oba takmičenja.

To se i ostvarilo, pa su košarkaši grčkog tima obezbedili plasman na Fajnal-for, a u grčkom šampionatu su i dalje bez poraza.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je i u maju Olimpijakos još uvek u prilici da osvoji sve moguće trofeje – Evroligu, nacionalni šampionat i Kup Grčke.

U Evroligi će na Fajnal-foru prvo igrati u polufinalu sa Monakom i ukoliko obezbede finale odmeriće snage sa boljim iz duela Barselona – Real Madrid.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kao što smo već rekli i domaćem prvenstvu nisu doživeli poraz, ligaški deo su završili na prvom mestu sa maksimalnih 22 pobede, dok su u plej-ofu prvo savladali Aris sa 2:0, a protiv PAOK-a imaju prednost od 1:0.

Kup Grčke su već osvojili i to krajem februara kada su u finalu pobedili Peristeri sa 85:57. Na putu do finala su razbili i najvećeg rivala Panatinaikos sa 81:65.

Svi ti rezultati u prevodu donose i priliku za velike individualne nagrade igrača, ali i trenera kluba iz Pireja.

Izabranici Jorgosa Barcokasa bili su u konkurenciji za sva priznanja u Evroligi, dok je i on sam osvojio jednu.

Barcokas je glasanje završio ispred trenera Partizana Željka Obradovića i tako je osvojio treću nagradu za trenera godine, po čemu se izjednačio upravo sa srpskim trenerom.

Foto: Starsport

Ova nagrada se dodeljuje tako što treneri svih timova glasaju, pa je ovo priznanje izbor struke. Nagrada nosi ime „Aleksandar Gomeljski“ po legendarnom ruskom treneru.

Pored njega najvažnije i najprestižnije priznanje (MVP) će po svim najavama dobiti krilni košarkaš Saša Vezenkov.

Bugarin je prosečno ove sezone beležio 17,6 poena uz 7,1 skok i 1,9 asistenciju.

Već je u svoj kabinet dodao trofej za najboljeg strelca evropskog šampionata, a svojim igrama je poslao ekipu na Fajnal-for.

Ipak, jedna odluka Evrolige je sve promenila i tako je stala na put perfektnoj sezoni Olimpijakosa.

Foto: Srđan Stevanović STARSPORT

Košarkaš Real Madrida, Valter Tavares, proglašen je za najboljeg defanzivca sezone u Evroligi, iako se očekivalo da će tu nagradu odneti plejmejker tima iz Pireja, Tomas Vokap.

Upravo je ova odluka razbesnela Kostasa Slukasa koji je na svom Tviter profilu izrazio svoje negodovanje.

„Što se tiče Evrolige i sjajnog igrača koji godinama dominira, Valtera Tavaresa, po mon skromnom mišljenju, Tomas Vokap je zaslužio da bude najbolji defanzivac u sezoni. Uprkos visinskom nedostatku, uznemiravao je svakog protivnika i pomogao našem timu da osvoji prvo mesto“, napisao je Slukas.

Stigao mu je zatim i ekspresan odgovor Tavaresa: „I on zaslužuje nagradu, ali brojke ne lažu…“

EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Vokapu ova odluka sigurno neće smetati ukoliko sva tri trofeja odu u Atinu.

Pored već gore pomenutih igrača, ove sezonu su blistali i Kostas Papanikolau, Šakil Mekisik, Mustafa Fal, Janulis Larencakis i Ajzea Kenan.

NE PROPUSTITE

Dvorana „Mira i prijateljstva“ je to znala da isprati, atmosfera u majstorici protiv Fenerbahčea je bila fenomenalna, a pobeda se i te kako slavila.

Veliki broj navijača utrčao je na teren nakon poslednjeg zvižduka, bilo je primetno da je veliki broj fanova utrčao sa majicama Crvene zvezde, a palile su se i baklje i pevale pesme.

BONUS VIDEO Košarka kakvu ne znamo: Autostopom po Srbiji, litar mleka i reči koje teraju na razmišljanje