Olympiacos vs Monaco Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Košarkaši Olimpijakosa plasirali su se u finale Evrolige pobedom nad Monakom 76:62 u prvom polufinalnom meču na Fajnal-foru u "Žalgirio areni" u Kaunasu.

Grčki tim je odigrao samo jednu četvrtinu kao NBA ekipa i to je bilo dovoljno da potpuno uništi Monako. U trećoj deonici je bilo 27:2 za crveno-bele, Monako od toga nije mogao da se oporavi, pa Atinjani u finalu čekaju boljeg iz okršaja Real Madrida i Barselone. „Kneževi“ sa poraženim igraju za treće mesto u nedelju od 19 sati.

PROČITAJTE JOŠ:

Najefikasniji je kod pobednika bio Saša Vezenkov sa 19 poena i tri asistencije, uz šest skokova. Kostas Papnikolau je dodao 15 poena i imao je osam skokova uz odbranu koja je bila na pravom nivou. Mustafa Fal je bio treći dvocifreni u pobedničkom timu sa 12 poena, dok je Kostas Slukas uz devet poena imao sedam asistencija, koliko je upisao i Tomas Vokap, s tim što on nije imao ni poen.

Na drugoj strani je Majk Džejms imao 17 poena, isto toliko je ubacio i Majk Džejms, dok je Džordan Lojd doprineo sa 11 poena, ali su i on i Džejms skoro potpuno zatvoreni u drugom poluvremenu kada nisu mogli da urade skoro ništa u napadačkom polju.

Olimpijakos u prvom poluvremenu nije ličio na sebe. Od starta meča se videlo da su i jedni i drugi ušli nervozno.

Obruči su delovali kao da su pokriveni poklopcima kada su igrači oba tima šutirali slobodna bacanja i bilo je pitanje samo kada će se pojaviti neko ko će ostati hladnokrvan na šutu.

Džordan Lojd, nekadašnji bek Crvene zvezde bio je jedan od takvih. Pogodio je za dva, Džon Braun je startovao nekolicinom solidnih poteza, dok je Saša Vezenkov u dresu Olimpijakosa uzeo nekoliko ishitrenih šuteva za tri poena i promašio je.

Vezenkov nije mogao da pronađe svoj ritam, pa je Ajzea Kenan svojom trojkom posle tri i po minuta primakao Grke na 6:4.

Olympiacos vs Monaco Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Veoma tvrd tempo igre se nastavio i nakon toga, Donatas Motijunas se nadovezao svojim poenima, posle čega je Džejms penalima doneo svom timu 12:6.

Monako je do isteka prvih deset minuta imao i sedam razlike, a Kostas Papanikolau, koji je dotle promašio dva čista zicera, ubacio je trojku.

Olimpijakos je imao čak osam ofanzivnih skokova do poluvremena, deo toga je imao u prvoj četvrtini u kojoj nije mogao da naplati kroz precizne šuteve.

Druga četvrtina donela je osetniju prednost Monaka, iako je Šakil Mekisik pokrenuo u njenom začetku seriju od sedam poena Olimpijakosa za egal.

Kneževi su se nakon toga raspucali, Džordan Lojd je dao trojku, Džejms je vezao tri bacanja, a Eli Okobo je za minut ubacio pet poena.

Olympiacos vs Monaco Foto:REUTERS/Ints Kalnins

Prvo iz driblinga pod košem, onda i iz otvorene trojke u kontri za 38:28 na minut pre kraja poluvremena, koje je završeno sa 41:29 u korist tima Saše Obradovića.

Olimpijakos je tek u prvih 50 sekundi drugog poluvremena pokazao i podsetio zašto je bio lider tabele.

Tomas Vokap je sjajno proigrao Vezenkova, a Fal je pronašao Papanikolaua za koš i faul. Obradović je u tim trenucima besneo pored klupe a Olimpijakos je prišao na 41:34.

Tu seriju je nastavio Mustafa Fal prvo posle faula, onda i horogom. Monako u tim trenucima nije mogao da pogodi ništa, iako je Džon Braun uhvatio dva ofanzivna skoka u tim uvodnim minutima nastavka.

Saša Obradović je ubrzo tražio tajm-aut, Vokap je asistirao Papanikolauu za trojku i povratak egala za manje od četiri minuta, dok je Saša Vezenkov novom trojkom na isteku četvrtog minuta preokrenuo rezultat.

Olympiacos vs Monaco Foto:REUTERS/Ints Kalnins

Olimpijakos je bio u seriji 14:0 i vodio je 43:41. Tek tada je Džordan Lojd povukao kontru posle ukradene lopte, a Okobo je, tridesetak sekundi posle promašene otvorene trojke, na isteku šestog minuta ubacio prve poene za Monako atraktivnim zakucavanjem.

Do kraja treće četvrtine Olimpijakos je potpuno držao sve konce igre u svojim rukama. Serijom 22:2 je potpuno rasturio Monako, u kom Lojd i Džejms nisu mogli da pogode ništa.

Ruku na srce, nisu mogli ni ostali, dok je Larencakis trojkom na isteku četvrtine dotukao protivnika u četvrtini završenoj negativnim rekordom Evrolige.

Monako je ubacio samo dva poena a primio je 27 i Olimpijakos je vodio sa 56:43 pred završnih deset minuta.

Donta Hol je iz ofanzivnog skoka, posle trojke Okoboa, dao nagoveštaj da bi Monako možda imao snage da se vrati.

Olympiacos vs Monaco Foto:REUTERS/Ints Kalnins

Posle Holovih poena uz faul, Obradovićev tim je prišao na 58:49, ali nije iskoristio ofanzivni skok nakon promašenog dodatnog bacanja.

Monako je do sredine četvrtog perioda uspeo da priđe na -7, ali su ga onda propusti u odbrani koštali jeftinih poena Papanikolaua i Fala, pa se u poslednjih pet minuta ušlo sa 64:53 za Olimpijakos i pobednik se naslućivao.

Olimpijakos do kraja nije dopustio veće opuštanje, Džordan Lojd i Mustafa Fal su poentirali, Kostas Slukas je na ravno četiri minuta pre kraja doneo svom timu novih +13, dok je Džejms sa linije penala pokušavao da parira.

Navijači su u tim trenucima već počeli sa slavljem, trener Obradović se na klupi Monaka ljutio i s pravom je mogao da bude razočaran onim što je video, jer je jedna četvrtina na kraju odlučila pobednika i finalistu.

Pirejcima se nije desila prošla godina kada ih je u poslednjim trenucima trojkom šokirao Vasa Micić, pa su sada fanatičnom igrom kada je bilo najbitnije uspeli da završe posao i u nedelju će igrati finale.


Monako – Olimpijakos 62:76 (20:14, 21:15, 2:27, 19:20)

Dvorana: Žalgirio arena, Kaunas; Sudije: Rižik, Latiševs, Vilijus.

Monako: Braun 4, Okobo 17, Moneke 2, Lojd 11, Dijalo 2, Motijunas 7, Uatara 0, Hol 2, Džejms 17; Trener: Saša Obradović.

Olimpijakos: Vokap 0, Kenan 7, Luncis 0, Larencakis 4, Fal 12, Slukas 9, Vezenkov 19, Papanikolau 15, Bolomboj 2, Peters 0, Blek 3, Mekisik 5; Trener: Jorgos Barcokas.


Monako - Olimpijakos 62:76 (20:14, 21:15, 2:27, 19:20)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar