Kevin Panter, Matijas Lesor i Jam Madar Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Nagrade potvrde sjajnih igara.

Partizanova sezona za ponos u Evroligi završena je na bolan način. Umesto odlaska na Fajnal-for koji je bio na dohvat ruke, crno-beli su postali deo istorijskog Realovog preokreta.

Propuštena prilika će boleti dugo, ali u taboru Partizana imaju razlog za ponos zbog brojnih individualnih priznanja.

Jam Madar je proglašen za zvezdu u usponu, potezi Dantea Egzuma i Alena Smailagića obeležili su sezonu, ali su se dva igrača posebno izdvojila.

PROČITAJTE JOŠ

Matijas Lesor i Kevin Panter odigrali su najbolje sezone u karijeri što im je donelo mesta u prvoj i drugoj petorci Evrolige.

Ako se Panterov potencijal mogao videti prethodnih godina, Lesorov iskorak je premašio sva očekivamja.

Francuz je u Partizan došao nakon što je odradio mesec dana u Makabiju kao privremena zamena.

Dolazak u Partizan je bila prilika za novi iskorak u karijeri, a posle solidne polusezone u ABA ligi i Evrokupu je usledila potpuna eksplozija.

Uspešno je zaigrao na mnogo višem nivou u Evroligi, pa je statistički bio drugi najkorisniji igrač Evrolige nakon Saše Vezenkova.

Bio je i najbolji skakač Evrolige i najbolji u ofanzivnom skoku u ligaškom delu sezone.

Impresivan je i njegov napredak u šutu. Slobodna bacanja koja su mu bila problem u karijeri je doveo na respektabilan nivo, pa je nakon dobrih 67 posto prošle godine, ove godine stigao do 74 posto pa se fauliranje Lesora više ne isplati.

Procenat šuta iz igre je podigao na neveorvatnih 69 posto, a golim okom je vidljivo koliko je raznovrsniji u stuacijama ispod koša. Ne srlja kao ranije i ume povratnim pasom da donese višak svom timu i otvorene šuteve, a dobrim pozicioniranjem dolazi u prilike za ofanzivne skokove.

Iako u odbrani nije elitan, uspeo je da popravi taj segment u komplikovanom sistemu Željka Obradovića.

Situacija sa Panterom je nešto drugačija. Kroz celu karijeru je važio za rasnog strelca i šutera bez savesti koji je znao da pogađa u situacijama kada drugi ne bi pomislili na koš.

Ipak, u ranijim fazama karijere uglavnom je igrao po manjim klubovima i dugo mu je trenbalo da ispliv au evropski vrh jer je važio izrazito neefikasan iigrač i preveliki potrošač lopti za ozbiljnije ekipe.

Prelomna tačka bila sezona u Armaniju sa kojom je otišao na Fajnal-for.

Ipak, ovo što je ove sezone odigrao u Partizanu novi je nivo za koji je malo ko verovao da je sposoban

Posle turbulentntne prve sezone i mnogo oscilacija, povratak na evroligašku scenu bio je ono što je Panteru trebalo.

Uz to, za mnoge je bilo iznenađenje kada mu je Željko Obradović poverio kapitensku traku, ali je za Pantera to značilo da prvi put ima ultimativno poverenje.

A teško da ima većeg priznanja od toga da ti toliko veruje najtrofejniji trener Evrolige u istoriji.

Joiš ubitačniji napad, liderstvo na terenu i van njega i poverenje saigrača u sve njegove odluke samo su tokom sezone bildovale njegovo sampouzdanje i kvalitet igara.

Završio je kao 10. strelac Evrolige i svoje brojke iz Evrokupa preneo na viši nivo.

Visoki procenti iz igre i perfektno šutiranje slobodnih bacanja gde je sa 59 u nizu oborio rekord Igora Rakočevića po broju uzastopno pogošenih bile su potvrde njegovog napretka.

Pamtiće se i nekoliko šuteva za pobedu kao onaj u Madridu protiv Rela u prvom meču plej-ofa, ali je uloga lidera u ekipi ono što ga je izdvojilo u odnosu na prethodne godine.

Bio je među 10 najboljih igrača po broju ubačenih trojki, procentu šuta sa linije slobodnih bacanja i već pomenutom broju poena.

Sada je Partizan pred velikim izazovom. Obojici je omogućio da igraju najolju košarku u životu i uvećao im cenu, a sada slede pregovori oko novog ugovora i pokušaj da se obojica zadrže u crno-belom dresu.


Matijas Lesor

Poena 12

Indeks korisnosti 19,1 (2. u Evroligi)

Skokovi 7,1 (1. u Evroligi)

Asistencija 1,4

Blokada 0,8

Šut iz igre 69 % (4. u Evroligi)

Kevin Panter

Poena 16,1 (10. u Evroligi)

Indeks korisnosti 14,2

Asistencije 2,4

Ubačene trojke 65 (9. u Evroligi)

Šut za tri 42 %

Procenat slobodnih bacanja 91 % (9. u Evroligi, istorijski rekord sa 59 u nizu)