Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Nicholas Muller / Zuma Press / Profimedia / Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Leto koje će evropska košarka dugo pamtiti.

Evroliga je ove godine dobila mnogo velikih pojačanja, došle su neočekivane zvezde NBA lige i dosta bivših asova koji su na neki način zamenili košarkaše koji su bili uzdanice prethodnih godina.

Svakako je najveća „bomba“ ove godine jeste dolazak Kembe Vokera, nekadašnjeg Ol-star igrača koji će naredne godine igrati u Monaku.

PROČITAJTE JOŠ

Voker je od 2017. do 2020. godine bio redovni član Ol-star utakmice, a bio je izabran i u treću najbolju petorku lige 2019. godine.

U karijeri je do sada najduže nastupao za Šarlot Bobketse/Hornetse, onda za Boston Seltikse, Njujork Nikse i na kraju za Dalas Maverikse koji su mu poslednji klub pre dolaska u Evropu.

Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kako je i sam potvrdio, na njegovu odluku je veliki uticaj imao novi igrač Crvene zvezde, Šabaz Nejpir.

„Čuo sam samo dobre stvari o Evroligi i imam mnogo prijatelja koji igraju u tom takmičenju. Šabaz Nejpir, jedan od mojih saigrača sa koledža i jedan od mojih najbližih prijatelja, dao mi je mnoge savete u vezi s odlukom. Koga god da sam pitao, povratna reakcija u vezi sa Evroligom bila je sjajna i jedva čekam da zaigram u njoj“, rekao je Voker.

Omalenog Amerikanca možemo uporediti sa Vasilijem Micićem, koji je obukao dres Oklahoma siti Tandera.

Foto: Starsport

Put dva plejmejkera je znatno drugačiji, ali da imaju ogroman talenat nije tajna.

Srpski plejmejker Vasilije Micić zvanično je potpisao trogodišnji ugovor sa Oklahomom vredan 23,5 miliona dolara.

Micić će na leđima imati broj 29 koji je poslednji put u Oklahomi nosio Majk Vilks 2010. godine.

Srbin je draftovan još 2014. godine sa 52. pozicije i tada je njegova prava stekla Filadelfija. Ipak, 8. decembra 2020. godine Oklahoma je putem trejda stekla pravo da upravlja Vasilijem Micićem i sada je odlučila da ga dovede u svoje redove.

Braća Ernangomez, Vili i Huančo, postali su pravi hit na Evrobasketu prethodne godine, a sada su NBA ligu zamenili Evroligom.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Panatinaikos je nastavio sa stvaranjem drim-tima posle godina u kojima je bio na margini Evrolige i upravo su „zeleni“ doveli Huanča.

Ernangomez je u sezonu 2022/23 počeo sa Toronto Reptorsima, ali se mučio da nađe ritam, sa samo 2,9 poena i 2,9 skokova u 14,9 minuta. Naravno, ove brojke malo znače u pogledu toga koliko dobro može da igra u Evroligi.

Vili je potpisao za Barselonu, a 29-godišnji centar izlazi iz sezone u kojoj je prosečno beležio 12,1 minut (manje je igrao od 2019-20) i imao 6,9 poena i 4,7 skokova sa Nju Orleans Pelikansima.

Fenerbahče je nedavno saopštio da je novi igrač tog kluba postao Brazilac Raul Neto. Ovaj 31-godišnji plej je potpisao jednogodišnji ugovor sa turskim klubom, sa opcijom produžetka saradnje na još jednu sezonu.

Raul Neto Foto: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Neto je poslednjih osam godina proveo u NBA ligi gde je igrao za Jutu, Filadelfiju, Vašington i Klivlend.

On je prošle sezone u dresu Klivlenda prosečno po utakmici beležio 3,2 poena i 1,6 asistencija.

Gotovo da se svakog leta pričalo da je Neto na dnevnom redu klubova Evrolige (posebno španskih), ali je nekako do ovog leta svaki put donosio odluku da ostane u Americi.

Džabari Parker, nekadašnji ogroman talenat u NBA ligi došao je u katalonski klub i pojačao je klub koji je skoro prekinuo saradnju sa Nikolom Mirotićem.

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Kako su ova pojačanja zaista sjajna za Evropu, tako se moraju spomenuti i košarkaši koji su napustili Evroligu.

Bugarski košarkaš Saša Vezenkov naredne tri sezone nosiće dres Sakramento Kingsa.

Vezenkov, inače aktuelni MVP Evrolige i najbolji strelac tog takmičenja u sezoni za nama, dobio je trogodišnji ugovor vredan 20 miliona dolara.

Bugarski krilni igrač nije uspeo sa Olimpijakosom da osvoji titulu u Evroligi prošle sezone, jer je izgubio u finalu od Real Madrida.

Dante Egzum Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dante Egzum i Filip Petrušev će takođe faliti najboljem evropskom takmičenju, kao i večitim rivalima.

Egzum je postao novi igrač Dalasa, dok je Petrušev potpisao za Filadelfiju Seventisikserse. Australijanac je odigrao 38 mečeva za Partizan u Evroligi i prosečno je beležio 13,2 poena, 2,3 skoka i 2,7 asistencija.

Petrušev je u Zvezdi pokazao da i te kako može da ima veliku ulogu u Evroligi, a bio je jedan od najkonstantnijih u crveno-belom dresu u svim takmičenjima.

U Letnjoj ligi u Las Vegasu za Filu Petrušev je prosečno beležio 12,5 opena po susretu uz 4,5 skoka po utakmici.

Njega je 2021. godine na draftu izabrala Filadelfija kao 50. pika, a u NBA ligu dolazi kao bivši student univerziteta Gonzaga, gde je bio proglašen za igrača godine Konferencije zapadne obale.

BONUS VIDEO Pešić: Jokić istrošen mentalno i fizički

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar