Duško Ivanović, KK Crvena zvezda
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

Rano je još uvek da se priča o nekom pravilu, ali španski tim je bolje krenuo u Evroligi kad je došao doskorašnji trener Crvene zvezde.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Zvezda se tokom većeg dela prošle sezone mučila u tim presudnim trenucima i četvrtim četvrtinama utakmica i očekivalo se da će se to promeniti ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukratko, nije se desilo. Baš u petak uveče videli smo još jedan primer za tako nešto jer su crveno-beli imali šansu da pobede Barselonu i nisu je iskoristili.

Barsa je imala ubedljivu prednost, Zvezda ju je stigla i onda napravila nekoliko katastrofalnih grešaka. Prvo tehnička treneru Janisu Sferopoulosu u trenutku kad je Veseli pogodio za 2+1, onda i dupla lopta Teodosića i greška Luke Mitrovića kad je previše prišao izvođaču lopte.

Sve to je bilo previše za ekipu kakva je Barselona i Zvezda je na kraju od potpunog egala u nekoliko minuta došla dotle da relativno glatko izgubi utakmicu sa 86:81.

I to nije prvi put. Žalgiris je u Kaunasu dobio 79:74 nakon što se desio pad u četvrtoj četvrtini, isto je uradio i Monako u Beogradu sa 82:76.

KK Crvena zvezda
Foto Starsport

Tako je sve ono dobro što se dešavalo u meču sa Asvelom, začas splaslo. Počela su da se postavljaju pitanja o kvalitetu Šabaza Nejpira, koji je i u petak uveče u dva navrata nerezonski driblao i bacao „cigle“ na koš Barse.

Postavljala su se pitanja o hemiji unutar ekipe, ulozi i doprinosu nekih od najiskusnijih igrača poput Miloša Teodosića. Jednostavno, sve se preispitivalo.

Na kraju je Duško Ivanović dobio otkaz i pošto se situacija poklopila da se isto desilo i Đoanu Penjaroji na klupi Baskonije.

Pet poraza zaredom u svim takmičenjima i 1-4 u Evroligi na startu sezone uz jedinu pobedu nad Albom nije bilo dobra preporuka za Penjaroju, koji je na kraju otišao.

Za sada deluje da je ta šok terapija uspela, jer je Baskonija, uprkos porazu od Gran Kanarije pobedila veoma jaki i motivisani Partizan, a onda i Olimpijakos u Evroligi.

Oba tima su prošle sezone konkurisala za Fajnal-for Evrolige, Atinjani su tamo i otišli, a Partizanu ostaje žal zbog toga što je ostao kratak za jednu pobedu nad Realom.

Ivanović je nekako u te prve dve evroligaške utakmice pronašao dobitnu formulu i možda „zečju šapu“ koja je preokrenula ono što se dešavalo već dugo.

Zvezda je prošle sezone u četvrtim četvrtinama ispuštala pobede protiv Žalgirisa, Bajerna, Panatinaikosa, izgubila je u napetoj završnici i od Partizana početkom godine, mada su tu crno-beli imali nekakvu kontrolu. Izgubila je i od Barselone posle neregularne trojke Nikole Mirotića za produžetak.

Ivanović je u Zvezdi prošle sezone uradio nešto slično po odlasku Vladimira Jovanovića. Crveno-beli su tada nanizali šest pobeda u Evroligi i još četiri u ABA ligi, Luka Vildoza je igrao kao pravi evroligaški MVP, a presek dobre forme se nije nazirao tako brzo.

Dok Luka nije potonuo, a klub dobio zabranu registrovanja igrača nakon dovođenja Fakunda Kampaca, kom nije bilo dopušteno da igra do 26. kola.

Usred svega toga se desilo i nekoliko bolnih poraza u tesnim završnicama, kojih je Zvezda dobila 11. Međutim, porazi u takvim mečevima ipak više „bodu oči“.

Zasluga je igrača kad se dobije, krivica je trenera kad se izgubi i to će reći većina sportskih stručnjaka.

Foto: Srđan Stevanović/STARSPORT

Tako je Nemanja Nedović poentirao trojkom za pobedu protiv Partizana prošle jeseni, onda je tesno pobeđena Alba, slično se dešavalo i u mečevima s Makabijem i Olimpijakosom, ali i Žalgirisom.

Pet mečeva je Ivanovićeva Zvezda dobila preokretima u poslednjim četvrtinama. Problem je što ih je izgubila 12 na jedan ili dva poseda.

U tri četvrtine od spomenutih 12 slučajeva je uspevala da prokocka stečenu razliku i pobede. Baskonija sada radi ono što je Zvezda radila u prvih nekoliko utakmica tokom Ivanovićevog boravka na klupi.

Nije on selektirao tim, pa svejedno iz njega izvlači ono potrebno za trijumfe. U meču sa Partizanom, Španci su odbili nalet crno-belih u ključnim trenucima jednog prilično „fajterskog“ meča u kom su sedam minuta pre kraja kaskali sedam poena.

Baskonia vs KK Partizan Foto:Ricardo Larreina / imago sportfotodienst / Profimedia

Nije tu bilo onih uobičajenih gigantskih oscilacija, koje smo navikli da gledamo, gde Partizan dozvoli protivniku da uđe u dvocifrenu seriju, pa je onda i sam napravi kao od šale.

Isto je radila i Ivanovićeva Zvezda prošle sezone. U Baskoniji to nije slučaj. Markus Hauard je za kratko vreme pogodio dve trojke i dvojku i tako vratio svoj tim u igru.

Dotle uopšte nije briljirao u šutu sa 25 posto preciznosti, ali kad se otvorilo, to je bilo problem.

Istovremeno, Baskonija je imala i konstantno dobre Čimu Monekea i raspoloženog Vanju Marinkovića, a kad se pred kraj aktivirao i bivši bek Partizana Kodi Miler-Mekintajer, to je značilo preokret i pobedu Španaca slobodnim bacanjima Monekea u poslednjim sekundama.

Baskonia vs KK Partizan Foto:EPA-EFE/Adrian Ruiz Hierro

Miler-Mekintajer je pogodio za pobedu protiv Olimpijakosa, samo nekoliko sekundi nakon što je Janulis Larencakis mislio da je sa linije penala rešio meč za 74:73.

I u tom meču je konstanta bio Moneke, što je recept kako da protivnik nikad ne zna šta može da očekuje, jer ne zna kad će se „upaliti“ Miler-Mekintajer, Hauard, ili Marinković, dok vrlo dobro zna da Monekea ne sme da ispušta iz vida.

Možda se baš u toj raznovrsnosti i činjenici da su svi manje-više hladnokrvni i da će se bez problema dići na šut za pobedu, za sada pomaže Baskoniji i lopte ulaze.

Kad to prestanu da rade, onda stvari lako mogu da se preokrenu nagore, a onda bi Ivanović mogao da se nađe na meti istih kritika koje je trpeo i dok je bio na Malom Kalemegdanu.

BONUS VIDEO: Uživo sa Bojanom Popovićem na kraju meča Barselona – Crvena zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar