Foto: STARSPORT

Više nužda i moranje, nego stvar suvog kvaliteta i očekivanja, to je uloga koju je do sada dobio Fredi Gilespi u timu Janisa Sferopulosa.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Dvadesetšestogodišnji momak iz Sent Pola u Minesoti stigao je verovatno ponajtiše od svih Zvezdinih pojačanja ove sezone. Pa ipak, njegov doprinos u jednoj od najbitnijih utakmica sezone za Crvenu zvezdu odjeknuo je možda najjače.

PROČITAJTE JOŠ:

Verovatno ni sam od sebe nije očekivao da će već u prvoj četvrtini imati deset poena protiv ekipe kakva je Partizan, u 19. kolu Evrolige.

Zvezda je pobedila sa 88:72, Gilespi je trijumfu doprineo sa 14 poena i sedam od osam pogođenih šuteva iz igre, te trećim najboljim indeksom (18) u svom timu posle Miloša Teodosića i Rokasa Giedraitisa.

Giedraitis je imao 14 poena, Teodosić 13, ali je Miloš imao i sedam asistencija i upravo to je deo razloga zašto je Gilespi zablistao.

„Gilespi je profitirao na tome što igra sa saigračima koji razumeju košarku. Pričam za spoljne igrače Crvene zvezde. Isključivo njihova zasluga. To nema neke mnogo veze sa njim“, rekao je trener Partizana Željko Obradović o američkom centru.

Foto: STARSPORT

Frenk Kaminski se mučio u piku sa Gilespijem i našao se u nebranom grožđu kada je posle ofanzivnog skoka Gilespija u prvoj četvrtini probao da izađe i zatvori Teodosića.

Plej Zvezde je iz skoka provukao loptu za svog centra i time namontirao jednu od najboljih akcija u meču. U trenucima kada se Zvezde odvajala od Partizana, Gilespi je bio taj faktor koji joj je davao energiju.

U ovom trenutku i meču u kom Džoel Bolomboj nije mogao da se sabere i nije bio ni senka onog od pre tri dana i meča sa Fenerbahčeom, Fredi je bio tačno ono što je trebalo njegovom timu.

Nije reč o čoveku koji će praviti čuda i davati trojke s pola terena kao Nikola Jokić, pronalaziti sulude uglove dodavanja na niskom postu i slično.

Gilespi je nadomestio slabiju partiju Bolomboja (na slici), Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Štaviše, reklo bi se da je „starija kajla“ centara, od onih koji imaju ograničen broj poteza i napadačkih rešenja. To je tačno, šut za dva tek solidan, šut za tri nepostojeći.

A šta je bolja definicija za staromodne centre od onih koji ne pucaju trojke? U Partizanu je naspram njega bio Kaminski koji ima šut s distance, pa se svejedno mučio sa Gilespijem.

U Bajernu je Fredi prošle sezone bio na jedva pedesetak posto u šutu za dva poena, što znači da će se debelo oslanjati na lake pozicije i završnicu oko obruča. Tu se već stvari menjaju, jer i plejmejkerima znači kad neko postavlja dobar blok i jako izlazi iz njega.

Brus Li je nekada pričao da se ne boji čoveka koji vežbao deset hiljada udaraca, ali da se boji onog koji je jedan udarac vežbao deset hiljada puta.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

E pa Gilespi je jedan od takvih kakvih bi se Brus Li plašio. Šalu na stranu, to što nema širok repertoar poteza nekad može da bude i dobro, ali će jednako morati da računa na to da mu se stvari poklope i da njegov stil igre ne odgovara protivničkoj odbrani.

„Veoma sam zadovoljan svim igračima. Ovo je timska pobeda i obično ne pričam pojedinačno o igračima, ali sada moram da naglasim veliku pomoć ekipi od Fredija Gilespija, koji je uradio veliki posao u napadu i odbrani. To je razlog zašto smo ga doveli, jer svojom energijom u odbrani može da igra defanzivu protiv svih pet pozicija, a u napadu može da završi mnogo akcija pod obručem, da hvata skokove, napadački i defanzivno. Igrač je koji nam daje veliku energiju“, rekao je Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde posle utakmice s Partizanom.

Sa praktično tri treninga, Gilespi je po odlascima Marka Simonovića i Ognjena Kuzmića, bio spreman ili ne, hteo to ili ne, morao da popuni nastalu rupu.

Fredi Gilespi/Foto/EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

To je uradio na dobar način i od centra koji je u Bajernu imao samo 4,3 poena po meču prošle sezone, došao je dotle da se skoro „duplirao“ u Zvezdi i ima sedam poena po utakmici. Doduše, tek na dve utakmice.

Protiv Fenera je dobio manje od tri minuta na parketu i imao je ravno nula poena zbog raspucanog Bolomboja, a sad je upravo Bolombojevo loše veče uspeo da premosti.

Kuriozitet je da je baš protiv Partizana prošle sezone odigrao jedini meč u kom je bio dvocifren i imao je tačno deset poena.

Ovog puta je nekadašnji igrač Memfis Hasla, Toronto Reptorsa, Orlando Medžika i Bajern Minhena, do osam poena stigao do kraja prve četvrtine.

Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Bio je dobar i na startu druge i uhvatio je uz 14 poena i pet skokova, pa Sferopulos nije morao ni da poteže Majka Tobija sa klupe.

Gilespi je pre tri godine bio i deo tima najboljih defanzivaca u američkoj Big 12 koledž konferenciji, a bio je i u drugom timu konferencije.

Nije mu pomoglo da se kroz dve godine na Bejloru izbrusi i bude draftovan, pa je zato pokušavao da se izbori za mesto u NBA kroz filijale klubova, da bi 2022. došao u Evropu.

Napadački možda ima ograničenja svojstvena starijoj gardi centara, ali se u odbrani i činjenici da se baca za loptom, krije i deo razloga što ga je Zvezda tražila. A ako usput ubaci i poneki poen preko, teško da će se bilo ko na Malom Kalemegdanu žaliti.

BONUS VIDEO: Najboljih 10 poteza utakmice Crvena zvezda – Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare