Foto: EPA-EFE/Panagiotis Moschandreou

Evroliga je odgovorila Panatinaikosu i njegovom treneru, Erginu Atamanu koji su uputili oštre kritike posle utakmice protiv Makabija iz Tel Aviva.

Ataman nije bio zadovoljan suđenjem na utakmici protiv izraelskog velikana. 

Grčka ekipa poražena je pred svojim navijačima u prvoj utakmici četvrtfinala plej-ofa Evrolige rezultatom 91:87.

Stigao im je odgovor Evrolige. Saopštenje elitnog evropskog takmičenja prenosimo u celosti:

Pročitajte još

„Košarkaška Evroliga želi da izrazi svoje razočarenje zbog javnih izjava gospodina Ergina Atamana, glavnog trenera Panatinaikosa, i samog kluba, kao i zbog drugih događaja koji su se desili nakon 1. utakmice plej-ofa Evrolige.

Ovakvi postupci i izjave su u punoj suprotnosti sa zajedničkom stavom Košarkaške Evrolige, Upravnog odbora Evrolige, Udruženja igrača Evrolige i Unije košarkaških trenera Evrolige , od 15. aprila 2024. godine, jer stvaraju nepotreban i neopravdan sukob. Ove četiri organizacije, koje predstavljaju svoje klubove članice, trenere, igrače i zvaničnike, obavezale su se da spreče ovakve stvari.

Izjave trenera Atamana namerno su obmanjujuće i netačne – daju netačnu analizu igre i pažljivo odabranog broja momenata, to je pokušaj da se dovede u pitanje rad i integritet zvaničnih lica, ovo je i vršenje dodatnog pritiska na njih i na organizaciju lige – pokušaji koji očigledno neće dostići svoje ciljeve.

Nažalost, ove izjave nisu predstavljene košarkaškim zvaničnicima Evrolige preko postojećih zvaničnih kanala, koji su uvek otvoreni za trenera Atamana, njegov klub i svaki drugi klub i trenera u takmičenju.

Takvo ponašanje neće tolerisati Evroliga. Disciplinski postupci su već pokrenuti, kao i za događaje koji su u vezi sa treningom koji je trebalo da bude otvoren za medije u sredu, 24. aprila 2024. godine, kada je gospodin Ataman sprečio novinare da obavljaju svoje dužnosti.

Poštovanje Košarkaške Evrolige prema organizaciji, zajednici i nasleđu Panatinaikosa je neupitno, i jednako je poštovanju svih ostalih klubova u takmičenju. Događaji koji su se desili posle prve utakmice plej-ofa Evrolige su u suprotnosti sa principima poštovanja među klubovima, prema organizaciji kojom svi oni upravljaju i vrednostima koje takmičenje ima za cilj da promoviše.

Košarkaška Evroliga ohrabruje trenera Atamana, Panatinaikos i sve druge klubove i pojedince da izbegavaju slične izjave i ponašanje u budućim utakmicama, i da promovišu vrednosti koje predstavlja takmičenje Evrolige, stvarajući pozitivnu atmosferu oko utakmica i slaveći neverovatan trud i radnja na sudu“.

Druga utakmice između Panatinaikosa i Makabija igra se u četvrtak od 20.15.

Plej-of serija igra se do tri pobede.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar