Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nedelje raspleta.

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su neuspeh u 25. kolu Evrolige, čime su otežali situaciju kada je u pitanju borba za plasman među osam najboljih.

PROČITAJTE JOŠ...

Izabranici Željka Obradovića se nalaze u nešto boljoj poziciji pošto imaju skor 13-12 i nalaze se na 6. poziciji, dok Zvezda sa dve pobede manje zauzima čak sedam mesta nižu poziciju.

Kako je do kraja ligaškog dela ostalo još devet mečeva, pravi je trenutak da se pozabavimo matematikom i vidimo šta bi moglo da bude potrebno za prolaz u borbu za plasman na fajnal for u Kaunasu.

Pogled na raspored kaže da je pred Partizanom u najmanju ruku paklen mart. Crno-beli prvo dočekuju Albu 2. marta, zatim gostuju Virtusu (7. mart), Armaniju (9. mart) i Efesu (16. mart), pre nego što se na nedelju dana, bar kada je Evroliga, presele kući kako bi odmerili snage sa tri prvoplasirane ekipe na tabeli – Olimpijakosom (24. mart), Barselonom (28. mart) i Real Madridom (31. mart).

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crno-beli će potom odigrati duel protiv trenutno petoplasiranog Monaka u kneževini, pre nego što ligaški deo zatvore protiv otpisanog Panatinaikosa u Areni.

S obzirom na to da je prethodnih sezona bilo potrebno biti bar za nijansu bolji od polovičnog učinka (što bi ove sezone značilo 18:16), crno-belima bi moglo da bude dovoljno i pet trijumfa. Kako su Alba, uprkos sjajnoj partiji protiv Crvene zvezde, i Panatinaikos ove godine možda i najlakši rivali, koji uz to dolaze „na noge“ crno-belima, Partizan će ova dva meča dočekati kao favorit, dok ni u Italiji protiv Virtusa i Armanija neće imati status autsajdera, pa bi crno-beli veoma lako mogli da imaju najmanje četiri pobede.

Problem je ta peta – Partizan će morati da „sruši“ nekog velikana. Trenutni pogled na stvari kaže da bi nju idealno bilo tražiti protiv Monaka, s obzirom na haos i sukob Saše Obradovića i Majka Džejmsa, prve zvezde „kneževa“, mada ni Efes nije toliko strašan, pogotovo jer je nastup Vase Micića pod znakom pitanja zbog povrede.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Za siguran put u Top 8 crno-belima će biti neophodno najmanje šest trijumfa (19-15), dok bi u nekoj teoriji za prolaz moglo da bude dovoljno i 17-17, ali je to pod velikim znakom pitanja.

Ono što je sigurno jeste da Partizan sve drži u svojim rukama, ukoliko opravdaju status favorita tamo gde jesu, i odbrane domaći teren protiv objektivno slabijih rivala prolaz među osam najboljih ne bi smeo da izmakne.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, stvari su mnogo nezgodnije.

Crveno-beli su porazom od Albe pred svojim navijačima došli u situaciju da je za siguran prolaz neophodno da zabeleže sve pobede. U svim drugim situacijama prolaz među osam najboljih zavisi od učinka direktnih rivala.

Foto: Dušan Milenković/Starsport

Ispred Zvezde se nalaze Partizan (13-12), Baskonija (13-12), Makabi (13-12), Valensija (13-12), Žalgiris (13-12), Efes (12-12, imaju meč manje zbog zemljotresa u Turskoj) i Virtus (12-13).

U teoriji bi Zvezda mogla da se uključi u trku već pre sredine marta, jer ih prvo očekuje gostovanje Bajernu u Minhenu kada će imati podršku navijača, ali i Fakunda Kampaca na terenu (2. mart), potom gostovanje Anadolu Efesa (8, mart), pa put u Atinu i duel protiv indisponiranog Panatinaikosa, 10. marta.

Crveno-beli ta tri meča moraju da dobiju kako bi koliko-toliko rasterećeni dočekali 17. mart i gostovanje Barseloni.

U slučaju dobrog razvoja situacije, uz naravno poraze direktnih konkurenata, crveno-beli će imati sjajnu šansu da dodatno poboljšaju svoju poziciju protiv Baskonije (23. mart) i Valensije (29. mart), nakon čega sledi poslednje gostovanje, 31, marta, i to Asvelu, a sezonu će Zvezda zatvoriti protiv Olimpijakosa i Fenerbahčea, 6. i 13. aprila u Beogradu.

Timu sa Malog Kalemegdana za siguran prolaz u Top 8 potrebno devet pobeda, za moguć osam, možda čak i sedam (18-16), dok bi u nekim varijantama i šest od devet moglo da bude dovoljno, pod uslovom da razvoj ostalih rezultata ide na ruku crveno-belima, mada je teško očekivati da će bar pet ekipa za tih devet kola imati po najviše tri pobede.

Crvena Zvezda mts Belgrade vs Alba Berlin Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Plastično gledano, to bi značilo da bi Zvezda po završetku sezone imala bar jednu pobedu više od tih timova.

Cveno-belima je, dakle, pod moranjem da zabeleže bar sedam trijumfa kako bi stvari zadržali u svojim rukama, uz obavezne pobede nad Efesom, Baskonijom i Valensijom, pogotovo jer te utakmice protiv direktnih konkurenata igraju na svom terenu.

Pored te tri, crveno-beli će manje-više ravnopravno dočekati i duele protiv Bajerna, Panatinaikosa i Asvela (sva tri gostovanja).

Za kraj, crveno-beli će imati zadatak koji bi od najtežeg veoma lako mogao da postane jedan od lakših. Prvo će 6. aprila gostovati Olimpijakos, potom sedam dana kasnije i Fenerbahče. I tim iz Pireja i Fenerbahče su veoma blizu da matematički obezbede mesto u top 8, nakon čega sledi borba za poziciju. Ukoliko bi to pitanje oba kluba pred gostovanje Zvezdi rešili tako da od gostovanja u Beogradu ne bi zavisilo ništa, izabranici Duška Ivanovića bi imali znatno veći motiv da dođu do potrebnog rezultata.

Do kraja sezone ostalo je još devet utakmica, a iako je teško prognozirati konačan ishod pred završnih (najmanje) 360 minuta košarke, jedno je sigurno – i crno i crveno-beli sve „kockice“ drže u svojim rukama. Nada postoji, ništa nije izgubljeno, jedino pitanje je da li će imati snage da sve to izdrže.

RASPORED PARTIZANA DO KRAJA EVROLIGE

2. mart Partizan – Alba

7. mart Virtus – Partizan

9. mart Olimpija Milano – Partizan

16. mart Anadolu Efes – Partizan

24. mart Partizan – Olimpijakos

28. mart Partizan – Barselona

31. mart Partizan – Real Madrid

7. april Monako – Partizan

14. april Partizan – Panatinaikos

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO KRAJA SEZONE

2. mart Bajern Minhen – Crvena zvezda

8. mart Crvena zvezda – Anadolu Efes

10. mart Panatinaikos – Crvena zvezda

17. mart Barselona – Crvena zvezda

23. mart Crvena zvezda – Baskonija

29. mart Crvena zvezda – Valensija

31. mart Asvel – Crvena zvezda

6. april Crvena zvezda – Olimpijakos

13. april Crvena zvezda – Fenerbahče

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar