Foto: Michele Nucci/IPA Sport/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia, Fabrizio Carabelli/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia, Coust Laurent/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia, Irina R. Hipolito / Zuma Press / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Što stariji to su bolji.

Evroliga je stigla do skoro polovine ligaškog dela i već se polako profilišu favoriti i autsajderi, a pored borbe za plej-of posebno je zanimljiv i jedan podatak.

Naime, u dosadašnjem toku najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi, dominiraju iskusni igrači i prekaljeni veterani koji iza sebe imaju dugačak staž na košarkaškim terenima.

PROČITAJTE JOŠ

Parafraza kultnog filma u ovom slučaju bi mogla da bude „Evroliga je mesto za starce“. A, nije u u pitanju nedostatak kvaliteta i talenta koliko činjenica da mnogi majstori sada imaju recept za dugotrajnost na visokom nivou, dok sa druge strane ultimativni talenti odlaze u NBA posle jedne ili nijedne sezone među evropskim kremom.

Ako se osvrnemo na listu najkorisnijih igrača dosadašnjeg toka Evrolige, u deset najkorisnijih igrača, čak petorica ima preko 30 godina, a najmlađi ima 27, dok u top 50 imamo samo dva košarkaša do 25 godina starosti.

Gledajući tu proširenu listu, utisak je da su najbolje godine za igranje u Evroligi od 27 do 33 koliko ima ogromna većina u njoj.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ligu kao najkorisniji igrač predvodi Tornike Šengelija koji ima 32 godine i koji igra svoju najbolju i najzreliju košarku u kontinuitetu kao da je sve sada konačno leglo na svoje mesto.

Na drugom mestu je verovatno najveća zvezda Evrolige Majk Džejms koji sa 33 godine takođe igra najzreliju sezonu i od ubojitog skorera je postoa igrač koji je preopasan na mnogo načina.

Na trećem mestu je najveće otkrovenje sezone Čima Monenke koji je s 28 godina izašao sa košarkaških margina i nakon što je bio višak u Monaku do jedne od najlepših košarkaških priča.

Još jedno kultno ime je na četvrtom mestu. Dvostruki šampion Evrope i nekadašnji MVP Evrolige Šejn Larkin je upalio motore i u meču na gosotvanju Albi ostvario najveći indeks ove sezone na jednom meču koji je iznosio 41 i to sa 31 godinom.

Prvi favorit za MVP nagradu pred početak sezone bio je Nikola Mirotić. Košarkaš koji možda ima najveći uticaj na igru kada je u Evropi i sa 32 godine, šesti je na listi, a period adaptacije i trenutne povrede su ga tek malo usporile.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Johanes Timan nakon titule svetskog prvaka dominira i u Evroligi, a za manje od tri meseca će i on biti u klubu 30 plus i pojačati ga, a u sumornoj sezoni Albe predstavlja jedinu svetlu tačku.

Iza njega je odmah povratnik u Evroligu posle dve godine suspenzije zbog dopinga. Konstaninos Mitoglu je odmah po povratku na teren pokazao klasu i pokazao da uprkos zvučnim imenima koje je Panatinaikos doveo predstavlja najveće pojačanje kluba.

Legenda Evrolige Fakundo Kampaco je posle neuspele epizode u NBA ligi i bizarnog povratka u Evropu u dresu Zvezde, ponovo došao u Madrid na „mesto zločina“ i pokazao da je samo on bio karika koja nedostaje da ovaj tim postane skoro nepobediv i deluje da i on s 32 godine doživlajava igrački vrhunac.

Jedini igrač uz Majka Džejmsa i Nikolu Mirotića koji je opstao u top 10 jeste Matijas Lesor koji je nastavio u Panatinaikosu tamo gde je stao u Partizanu. Nakon godina lutanja i traćenja talenta, Lesor se pronašao kod Željka Obradovića i sada u 28 godina pokazuje da može da bude lider i klasa koja mu se predviđala.

Najmlađi u vrhu je nova zvezda Olimpijakosa Alek Piters. Nakon što je otišao Saša Vezenkov u čijoj je senci bio, Piters je iskoristio priliku i sa 27 godina igra svoju najbolju košarku u životu.

Top 10 najkorisnijih igrača Evrolige.

1. Tornike Šengelija (Virtus), 32 godine – indeks 21,5

2. Majk Džejms (Monako), 33 godine – indeks 20,9

3. Čima Moneke (Baskonija), 28 godina, – indeks 20,5

4. Šejn Larkin (Efes), 31 godina, – indeks 20,1

5. Nikola Mirotić (Armani), 32 godine – 19.6

6. Johanes Timan (Alba), 29 godina – 19,1

7. Konstatinos Mitoglu (Panatinaikos), 28 godina – indeks 18,9

8. Fakundo Kampaco (Real), 32 godine – indeks 18,8

9.Matijas Lesor (Panatinaikos), 28 godina – indeks 18, 7

10.Aleks Piters (Olimpijakos), 27 godina – indeks 18,1.

BONUS VIDEO Svi poeni Partizana protiv Žalgirisa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar