Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/Starsrport/Serbia Open/Janko AnđelićNova.rs

Kakva je uloga Svetislava Pešića u celoj priči, kako bi azijski klub uopšte završio u eliti i zašto ABA liga ima ulogu u svemu tome

Nakon što je od španskog lista „Sport“ stigla informacija da je selektor Srbije Svetislav Pešić odbio da preuzme ekipu Baskonije, koja je u velikim problemima na početku sezone, kako bi se posvetio nacionalnom timu za Olimpijske igre u Parizu, usledila je nova bomba.

Popularni košarkaški portal „Enkestado“ objavio je informaciju da Pešića čeka novi angažman nakon Olimpijskih igara, i to ni manje ni više nego u – Dubaiju.

Naime, sve je izvesnije da će uskoro stići zvanična potvrda da će se Evroligi pridružiti tim iz Dubaija, koji je za ulazak spreman da plati 50 miliona evra kroz sponzorstva, a zauzvrat da dobije stalno mesto i organizaciju nekoliko fajnal forova.

PROČITAJTE JOŠ

Pored njih bi u priču trebalo da se uključi KK Pariz, kao još jedan veliki grad kojeg žele da vide u Evroligi. I o tome se sve glasnije priča, kao i o Londonu, ali je zasada klub iz francuske prestonice u fokusu.

Nemački mediji su pisali pre nedelju dana da je Parizu obećano mesto u Evroligi sledeće sezone. Trenutno igraju u užasno maloj dvorani, pa je ideja da se prebace u dvoranu koju francuski političari određuju kao „najbolju u Evropi“.

„Pariz je dobio usmeno obećanje da će igrati Evroligu već sledeće sezone“, preneo je nemački novinar Rupert Fabig.

Začuđujuće je da se ovakve informacije pojavljuju usred sezone, a iako Evroliga (logično) nije izašla sa zvaničnim saopštenjem, izvesno je da Dubai i Pariz uskoro mogu da budu članovi elite. Da bi aplikacija Dubaija mogla da prođe, morali bi da igraju neko takmičenje pod pokrovitlejstom Evrolige, a izbor je pao na ABA ligu. Regionalna liga bi takođe trebalo da dobije novac od učešća Dubaija u ovom takmičenju.

Glavni razlog za dolazak Pešića leži u ulozi Dejana Kamenjaševića, člana sportskog sektora, koji je svojevremeno radio sa selektorom Srbije u Đironi kao asistent kada je imao 18 godina.

Poznato je da je u priči i Đorđe Đoković, brat najboljeg tenisera sveta, kao jedan od investitora, pa sve dobija dodatno na težini. Odluku o ovome bi trebalo očekivati u što skorijem roku, a uklapa se i sa željom Svetislava Pešića da završi misiju sa reprezentacijom Srbije u Parizu sledeće godine.

Foto: Janko Anđelić

“Želja Dubaija postoji da igra ABA ligu… Već smo razgovarali, nešto smo se i dogovorili. Razgovaraćemo i dalje”, rekao je pre tri dana direktor ABA lige Milija Vojinović za Mocart sport i time potvrdio da je klub iz Dubaija već izrazio želju da igra na Jadranu.

Šta to dalje znači za takmičenje koje trenutno ima 18 klubova, istih kao i prošle sezone? Sa Dubaijem i Parizom, to je onda 20 ekipa, pa smo sve bliže NBA ideji i konceptu lige sa dve konferencije od po 10 timova. Ako se na to doda London, uz povratak ruskih klubova u budućnosti, pošto bi CSKA iz Moskve čekalo mesto, možda bi u bliskoj budućnosti Evroliga lako mogla da ima i 24 kluba.

To bi moglo i te kako da ide u korist večitim rivalima, jer bi i Crvena zvezda i Partizan u takvoj raspodeli snaga morali da imaju svoje mesto u Evroligi.

A da u našoj zemlji definitivno rade na tome, na svaki mogući način, svedoči i to što je Makabiju iz Tel Aviva, i preostalim izraelskim klubovima na evrosceni, omogućeno da igraju svoje mečeve u Beogradu, usled rata sa Palestinom.

„Ključna stvar je bila da su se svi timovi složili u oceni da takmičenje mora da se nastavi, a to je želelo i rukovodstvo lige. To nije lako, jer ekipe dolaze iz različitih zemalja, koje imaju različite politike. Makabi će nastaviti da igra, tako da možemo da kažemo da smo imali uspešan sastanak. Makabi je izneo predlog da igra u Beogradu i mi smo to prihvatili. Sada treba to da isprobamo – hoteli, hala, prevoz, bezbednost… Moramo da budemo uvereni da sve ide po planu“, kaže izvršni direktor Evrolige Paulijus Motejunas.

Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Celoj priči mogu da se dodaju i organizacije dva fajnal fora u poslednjih pet godina u Beogradu, 2018. i 2022, i u slučaju proširenja nema sumnje da bi crveno-beli i crno-beli našli svoje mesto, među 20 ili 24 člana.

I dok Evroliga još radi na rešavanju unutrašnjih izazova kako bi unapredila svoj proizvod i napravila značajan napredak u razvoju poslovanja i takmičenja, značajne spoljne pretnje komplikuju stvari za organizaciju i njene klubove.

Iako se čini da su promene na pomolu, Evroliga i FIBA još imaju mnogo koraka da preduzmu i mnogo kompromisa da postignu kako bi uspostavili zajedničku viziju o tome kako bi trebalo da se organizuju druga evropska klupska takmičenja, od čega takođe zavisi proširenje elitnog kruga.

BONUS VIDEO Uživo sa Mićom Berićem iz Arene posle večitog derbija u Evroligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar