Duško Ivanović, KK Crvena zvezda
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

Sve će biti jasno u toku dana.

Evroliga je za 29 jun zakazala sastanak na kojem će biti zvanično odlučeno ko će u narednoj sezoni igrati u Evroligi. Iako nema mnogo nedoumica, u Srbiji će veći deo javnosti sa pažnjom pratiti dešavanje i čekati ishod zasedanja.

Partizan je osvajanjem ABA lige nakon uzbudljivog plej-ofa sebi obezbedio mesto u eliti drugu godinu za redom, ali je neizvesna sudbina Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Iako su signali iz Evrolige takvi da bi sastav elitnog takmičenja ttrebao da bude isti kao i prošle godine, ipak postoji mogućnost da dođe do jedne promene, i u taboru crveno-belih pomno prate dešavanja.

Naime, u Evroligi je došlo do promena u samoj organizaciji  nakon što je dosadašnji direktor Maršal Glikman otišao sa te funkcije, a na njegovo mesto došao Litvanac Paulius Motejunas koji je nedavno nakon št je promovisan u igru vratio Turk Telekom.

„Razgovaraćemo sa klubovima, svih 18 timova iz ove sezone možda će ostati u predstojećoj. Na stolu je i pitanje Turk Telekoma. Sve bi trebalo da bude jasno 29. juna posle skupštine akcionara. Turk Telekom je na listi za igranje u Evroligi sledeće sezone“, potvrdio je Motejunas.

Turk Telekom je izgubio finale Evrokupa od ekipe Gran Kanarije. Međutim, španski klub je već potvrdio da će odbiti mogućnost igranja u Evroligi iz finasijskih razloga.

Zbog toga Zvezdi predstoji briga oko statusa za sledeću godinu.

U propozicijama takmičenja precizno piše da šampion ABA lige nije siguran, ali od ranije se zna da pobednik regionalne lige ima prioritet za dobijanje „specijalne pozivnice“.

Partizan je prošle godine „vajd kard“ platio pola miliona evra kao vicešampion, a najavljuje se mogućnost da za narednu ona bude čitavih milion evra koje bi Crvena zvezda morala da plati u slučaju da je dobije.

Sigurni učesnici su klubovi koji imaju A licencu, a to su: Barselona, Real Madrid, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi Tel Aviv, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpija Milano, Žalgiris, Bajern i Asvel.

Berlinska Alba je pre dve godine dobila „specijalnu pozivnicu“ na dve sezone koja je sada istekla i na deoničarima je da odluče da li će da je produže ili ne. Očekuje se da će „albatrosi“ ostati u Evroligi iz mnogo razloga, baš kao i Monako kao prvak Francuske i učesnik poslednjeg Fajnal-fora. To je ukupno 15 timova.

Pobednik Evrokupa Gran Kanarija je automatski obezbedila vizu za elitno takmičenje, međutim, Španci su iz ekonomskih razloga odlučili da odustanu i ostanu u takmičenju u kome su i učestvovali. Špekuliše se da bi njihovo mesto mogla da dobije Valensija koja kao ekipa koja je došla preko Evrokupa, nije uspela da izbori mesto u plej-ofu Evrolige kao jedini način da ostane u eliti.

Ukoliko Valensija upadne umesto Gran Kanarije, ostajujoš dva upražnjena mesta i tri kandidata iz tri države. Virtus iz Bolonje, nekadašnji šampion Evrope i klub iza koga stoji milijarder Masimo Zaneti, viđen je u krem društvu, a pretendenti da dobiju poslednju vizu su Crvena zvezda i Turk Telekom.

Oba kluba imaju svoje adute. Crveno-beli su godinama učesnik elitnog takmičenja, u sezoni 2022-23 dvorana „Aleksandar Nikolić“ bila je redovno popunjena, uloženo je značajna suma novca u angažovanje zvezda poput Fakunda Kampaca, Luke Vildoze, Nemanje Nedovića…

Sa druge strane, Turk Telekom je bio finalista Evrokupa i dolazi iz glavnog grada države koja je najveći donator Evrolige. Uostalom, novi izvršni direktor takmičenja Paulijus Motiejunas je nedavno izavio da je Turk Telekom među kandidatima.

Pred nama je dan odluke.

BONUS VIDEO Ludo slavlje navijača Partizana nakon titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar