Crvena zvezda je podbacila u Evroligi, ima svega 10 pobeda na četiri kola pre kraja, ostala je i bez matematičke šanse da se domogne doigravanja, pa je jasno da su promene neophodne za nešto više.

Ako jedna ekipa u ogromnoj meri, ako ne i u potpunosti, zavisi od jednog igrača, to nikako nije dobro. Makar to bio i Miloš Teodosić, osvedočeni mađioničar na parketu i jedan od najboljih evropskih plejmejkera u istoriji.

Zvezda je ove sezone sa njim jedna ekipa, bez njega potpuno druga, a to se najviše pokazalo kada je bio odustan zbog povreda. Od finala Kupa Radivoja Koraća pauzirao je mesec dana, vratio se u porazu od Panatinaikosa (76:89) u 30. kolu Evrolige, prema njegovim rečima i ranije nego što je trebalo.

I to je crveno-bela realnost… Od ekipe koja je najavljivana kao najbolja u istoriji (reči Nemanje Nedovića s početka sezone) i koja će napasti Fajnal-for Evrolige, do ekipe koja će verovatno biti 16. na tabeli, uz osvojen Kup i borbu za titulu ABA lige.

Nemanja Nedović i Janis Sferopulos protiv Panatinaikosa
Nemanja Nedović i Janis Sferopulos Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Sve to je za nepunih šest meseci prošla ekipa koju je predvodio Duško Ivanović, koga je vrlo brzo nasledio Janis Sferopulos 22. oktobra 2023. Njegovi puleni su vezali šest evroligaških poraza i sa 10 pobeda na pragu su najgoreg učinka otkako se elitno takmičenje igra u novom formatu.

Jasno je da grčki stručnjak nije birao tim, ali i da će pred njim biti veliki posao ako ostane, po dolasku je parafirao ugovor do kraja sezone 2024/2025. Vreme je da se u Zvezdi okrenu obavezama u ABA ligi, potom domaćoj ligi, i na kraju, ne i najmanje važno, timu za sezonu 2024/2025.

Boravak Branka Lazića ne bi trebalo (i ne bi smeo) da bude upitan, već bi kao kapiten mogao da nastavi da predvodi crveno-bele. Sada već gotovo da nema sumnje kako će celu karijeru provesti u Zvezdi, čija je legenda, a njegovi rekordi će još dugo biti nedostižni usled igranja više od decenije. Najtrofejniji je igrač u istoriji kluba i igrač sa najvećim brojem utakmica, što govori više nego dovoljno, na leto mu ističe tekući ugovor, mada je izvesno da će ostati i 14. sezonu kod kuće.

PROČITAJTE JOŠ

Brazilski reprezentativac Jago dos Santos je prošlog leta potpisao trogodišnji ugovor i nema sumnje da će ostati. Vidi se i napredak, i želja, energija, krasi ga neverovatna borbenost, a projektovan je bio za trećeg plejmejkera, uz Šabaza Nejpira i Miloša Teodosića. Teško da će već sledeće sezone moći da bude prva opcija, ali zajedno sa Teom i uz nekog proverenog asa bi mogao odlično da se dopunjuje.

Zato je Zvezdi potreban prvi plejmejker, neko oko koga će se bazirati igra i od koga će zavisiti. Teško da bi to mogao da bude Nikola Topić, na leto ga čeka NBA draft, iako teoretski postoji mogućnost da ostane… A kiks kao sa Nejpirom ne bi smeo da se ponovi.

Zvezdi treba renoviranje

Dakle, potrebni su i prvi plejmejker, prvi bek šuter, krilo je možda već rešeno ako je zaista realan povratak Nikole Kalinića, dok na unutrašnjim pozicijama nekih opcija već ima. Kalinić izvesno u Barseloni neće ostati, ne možda toliko njegovom voljom, nego zbog novog smanjenja budžeta i platežne moći španskog košarkaškog kluba.

Zato se uveliko govori o povratku na Mali Kalemegdan, ali za sada ništa nije precizirano, niti definitivno… Pominje se i Semi Odželeje, skaut i reporter Nemanja Žorič objavio je nedavno da je ovaj 29-godišnjak dogovorio saradnju sa Crvenom zvezdom za sledeću sezonu. Odželeje se preselio u Evropu 2022. godine posle pet sezona u NBA ligi, igrao je u Boston Seltiksima, Milvoki Baksima i Los Anđeles Klipersima. Prošle sezone branio je boje Virtusa, a ove nosi dres Valensije i u Evroligi prosečno beleži 13 poena i 4,4 skoka po utakmici.

Njegova snaga i iskustvo mogli bi da donesu sve neophodno na poziciji „trojke“, na kojoj bi crveno-beli potencijalno bili veoma jaki ako dođe i Kalinić.

Mnogo toga se vodi kao „ako“, ali i letimični pogled na tekuću sezonu govori da su Zvezdi potrebni novi nosioci i gotovo cela prva petorka. Jer Teo nema snage i ne može da bude prvi plej sa 38 godina koliko će imati od marta 2025, Nemanji Nedoviću nedostaju pre svega konstantnost za prvog beka (ima ugovor i za sledeću sezonu), na krilu je pitanje i ko će ostati, pošto sa Rokasom Giedraitisom (još) nije produžena saradnja, i pitanje je da li će biti.

Foto: STARSPORT

Bolomboj najveći pogodak

Na trenutak da preskočimo priču oko krilnog centar, pošto je Zvezda ostankom Džoela Bolomboja rešila deo problema na poziciji „pet“. Sjajni centar igra sezonu u karijere i produžetkom ugovora u toku iste je napravljen dobar posao. Bivši igrač moskovskog CSKA i Olimpijakosa dobio je prostor, iako je došao ne tako zvučno, i pokazao se kao ogromno pojačanje, a ukazanu šansu iskoristio je kao niko drugi.

Vredan svake pohvale je i Luka Mitrović, koji takođe prilično blista ove sezone, te bi sa Bolombojem i neki istinskim kapitalcem u reketu mogao da čini raznovrsnu i centarsku liniju kadru evroligaških izazova. Njegov ostanak ne bi trebalo da bude upitan, ima garantovan ugovor za sledeću sezonu, uz opciju produžetka i za 2025/2026.

Potpuno suprotno se pokazao Fredi Gilespi i o njegovom dolasku u toku sezone je suvišno trošiti reči, pošto je daleko od pojačanja, pa njegov ostanak ne bi trebalo ni razmatrati. Bivši centar Bajerna je u dresu Zvezde uspeo da zabeleži čak pet utakmica sa negativnim indeksom korisnosti, dok je jedinu partiju vrednu pažnje imao u večitom derbiju 4. januara sa indeksom 18 (14 poena, pet skokova). Ne tako katastrofalan, ali sličan učinak ima i Majk Tobi kome ističe ugovor, i gotovo sigurno će promeniti sredinu, ostanak bi predstavljao baš iznenađenje.

Vratimo se sada na poziciju „četvorke“… Postavlja se pitanje i da li Dalibor Ilić zaslužuje da više igra u Zvezdi? Odgovor može da bude potvrdan, ako i on sam pokaže da zaslužuje to iz meča u meč do kraja sezone. Njegov dolazak leta 2022. godine i ugovor na četiri godine govore tome u prilog, da se na njega računalo na duže staze, a na momente je pokazao da zaslužuje i evroligašku mintažu.

Da li može da bude glavna „četvorka“, teško je reći „da“, ali… Da može da ima prostor i da treba da dobije adekvatnu priliku – treba. To je pokazala i utakmica protiv Panatinaikosa (devet poena, četiri skoka, asistencija i ukradena lopta za 23 minuta), zašto onda ne forsirati igrača koji je branio i boje reprezentacije u određenim kvalifikacionim „prozorima“.

Ostaje otvoreno i pitanje Treja Tompkinsa, prekaljenog krilnog centra i nekadašnjeg osvajača Evrolige u dresu Reala. Došao je jasno nespreman, odnosno nedovoljno oporavljen, i potpisao je ugovor na mesec dana, pa produžio na još toliko. Počeo je da radi individualno na treninzima, prema rečima Janisa Sferopulosa, tada još nije ulazio u kontakt igru, ali je jasan bio plan crveno-belih njegovim dovođenjem, iako nije igrao od aprila prošle godine.

Želja je da Tompkins pomogne u finišu ABA lige i u nameri da se trofej regionalnog takmičenja vrati u vitrine na Malom Kalemegdanu, ako bude spreman i odigra dobro – biće pun pogodak. To bi 33-godišnjem krilnom centru verovatno bio i test da se pokaže za sledeću sezonu. A onda bi već mogao da ima doprinos sa evroligaškim pečatom, ako bude fizički u adekvatnom stanju. Ako do svega toga ne dođe, šteta možda i neće biti velika, pošto je pretpostavka da nema veliku platu.

Prilikom doselekcije, poput Tompkinsa, crveno-belu opremu zadužio je Džavonte Smart, američki plejmejker koji je na momente pokazao kvalitet, ali oko njegove sudbine lebdi veliki upitnik. Isti ne postoji kod Dejana Davidovca, jer se povratkom prošlog leta obavezao na trogodišnju vernost, ugovor za iduću sezonu ima i Adam Hanga, dok je nejasno da li bi svoje mesto u timu imao i Stefan Lazarević.

BONUS VIDEO Svi poeni Crvene zvezde u porazu od Panatinaikosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare