Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Fenerbahče 91:89 u meču 34. kola Evrolige na svom parketu u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Crveno-beli su time odigrali i za večitog rivala Partizan, kom je bila potrebna ova pobeda Zvezde da bi se nadao petom mestu u Evroligi. Ipak, to nije bilo dovoljno crno-belima koji su se nadali i pobedi Reala nad Makabijem, a tim iz Tel Aviva je slavio na svom parketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski tim je pitanje pobednika rešio u produžetku, kada je  Fakundo Kampaco pogodio najpre dva slobodna bacanja, a onda i trojku za 90:84, na minut i po pre kraja.

U toj situaciji nije ni video koš, pošto ga je Motli izblokirao i do kraja napada su mu u trenutku ispaljene trojke ostale samo 0,4 sekunde.

Fener se nije predao, prišao je greškama Zvezde na poen minusa, kada je Kampaco pogodio još jedno slobodno bacanje, a Kalatis promašio trojku za pobedu.

Fener je umalo dotukao Zvezdu baš trojkama Nika Kalatisa i Najdžela Hejs-Dejvisa sredinom 4. četvrtine, kada je turski tim stekao pet poena prednosti u inače tvrdom meču.

Zvezda je koševima Luke Vildoze i Ognjena Dobrića uspela da vrati neizvesnost, ali je Motli na minut i po pre kraja iz ofanzivnih skokova poentirao od table za +3, posle čega je Mitrović promašio, a Luka Vildoza izgubio loptu. Igrao se poslednji minut, ali se drama još nije nazirala, jer je Mitrović faulirao Motlija, a ovaj pogodio jedno bacanje za 79:77, posle čega je Zvezda imala poslednju reč u regularnom delu meča.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fakundo Kampaco je probio Kalatisa i poentirao za dva na 3,9 sekundi pre kraja, posle čega se ušlo u produžetak gde je domaći tim preokrenuo stvari u svoju korist.

Dimitris Itudis je sve vreme prigovarao sudijama i „igrao“ na ivici tehničke greške, ali je na kraju nije dobio. Navijači u Pioniru su besneli, ka terenu je poletelo i više predmeta, a ovako napet meč bio je pravi za završnicu sezone.

Najefikasniji je u Zvezdinom timu na kraju bio Kampaco sa 24 poena, pratio ga je Ognjen Dobrić sa 22, Luka Vildoza je dodao 17, a Luka Mitrović 12 poena. Na drugoj strani je Džonatan Motli imao 27 poena, Najdžel Hejs-Dejvis je ubacio 19, Tajler Dorsi 12, a Marko Gudurić i Nik Kalatis po 11 poena.

Prvo poluvreme Zvezda je odigrala u nekako prepoznatljivom maniru. Krenulo je loše u odbrani pa je Fener posle samo 30 sekundi nagovestio kako će igrati Motli.

On i Tajler Dorsi su za pola minuta ubacili pet poena, a tim Duška Ivanovića je morao da vidi da je već tada vrag odneo šalu.

Luka Vildoza je preuzeo svoju porciju odgovornosti, malo je pokrenuo svoj tim u tim uvodnim minutima, ali se videlo da će se teško tražiti pobeda ako odbrana ne proradi.

Nik Kalatis je uz Dorsija i Najdžela Hejs-Dejvisa pogađao trojke i upravo je taj segment igre pravio razliku tokom prve četvrtine.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tada je Vildoza svojom trojkom primakao Zvezdu na 16:13, posle čega smo videli jednu spornu situaciju u režiji sudija.

Desio se kontakt Filipa Petruševa i Dajšona Pjera i bio je faul, samo što je sviran sa nekoliko sekundi kašnjenja.

Zvezda se mučila konstantno da u tom periodu preokrene, a otežavao joj je Kalatis, koji je posle bacanja Pjera dao trojku.

Šest razlike je Fener imao posle prvih deset minuta, da bi u drugih deset napadu Zvezde rešili da se pridruže i Fakundo Kampaco i Ognjen Dobrić.

Pogoci njih dvojice su uz neke sjajne poteze Luke Mitrovića i bolju odbranu terali Dimitrisa Itudisa da dva puta za kratko vreme sredinom tog perioda traži tajm-aut.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zvezda jeste u drugoj deonici primila seriju od osam poena, ali je uzvratila serijom od deset poena za vođstvo 37:35, a onda trojkom Kampaca na isteku poluvremena i do 41:39.

Mini-serija domaćina na startu treće četvrtine i poeni Petruševa i Kampaca bili su dobar nagoveštaj i značili su +6 za Zvezdu.

Međutim, taj nalet nije dugo trajao, a Fenerbahče se već do sredine treće četvrtine potpuno vratio u egal.

Luka Vildoza se tada izvnervirao, dobio je tehničku grešku, ali je njegovom timu bila potrebna kakva-takva energija. Ta energija je donela Vildozi dva poena sa linije penala, a Markoviću trojku za 52:47 u korist beogradskog tima.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Hasan Martin je potom dobio nesportski faul, što je Marko Gudurić znao da iskoristi sa dva pogođena bacanja na četiri minuta pre kraja trećeg perioda.

Do isteka 30. minuta se Fenerbahče vratio u igru, Kalatis je imao priliku i da poentira za vođstvo u poslednjim sekundama, ali je lopta otišla van obruča – 57:57.

Ono što je loše, bio je izostanak ideje u napadu, ali i energije u odbrnai, pa je Motli mogao da se gradi u reketu crveno-belih, dok je Vildoza na drugoj strani terena morao da se diže na teške šuteve.

Pogađao ih je u prvih nekoliko napada pa je na osam minuta pre kraja rezultat i dalje bio nerešen 61:61.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ognjen Dobrić je sa dve trojke u dva uzastopna napada bacio publiku u trans i u tvrdom drugom poluvremenu odvukao je svoj tim na četiri poena prednosti.

Po principu, kako došlo, tako i otišlo, Zvezda je primila pet poena u narednim akcijama Fenerbahčea i sredinom poslednjeg perioda bilo je 68:67 za turski tim.

Do kraja se desilo ono što je već opisano na početku, a Fenerbahče je imao 74:69 i nije to pretvorio u trijumf, možda najviše zahvaljujući pametnim potezima Mitrovića.

On je ubacio dva bitna penala, a onda vrlo brzo napravio faul na Motliju kom procenti šuta sa slobodnih bacanja nisu jača strana. Kada je Motli promašio jedan od dva penala, Zvezdi je na 79:77 bila dovoljna i dvojka za produžetak, Kampaco je to iskoristio i odveo meč u produžetak protrčavanjem pored Kalatisa.

Upravo je Argentinac svojom trojkom u produžetku preko Motlija za 90:84 i kasnije svojim slobodnim bacanjem u poslednjim sekundama utakmice rešio meč i obezbedio crveno-belima peti uzastopni trijumf u Evroligi, 17. ukupno od početka sezone.


Evroliga, 34. kolo:

Crvena zvezda – Fenerbahče 91:89 (produžetak)

Alba Berlin – Asvel 88:71

Olimpijakos – Baskonija 86:78

Makabi – Real Madrid 100:96 (produžetak)

Virtus Bolonja – Olimpija Milano 89:84

Petak:

19.30 Anadolu Efes – Monako

20.30 Barselona – Valensija

20.30 Partizan – Panatinaikos

20.30 Bajern Minhen – Žalgiris



Crvena zvezda – Fenerbahče 91:89 (15:21, 26:18, 16:18, 22:22, produžetak 12:10)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Lotermozer, Paterniko, Alijaga

Crvena zvezda: Holand 0, Vildoza 17, Lazarević 2, Kampaco 24, Mitrović 12, Martin 6, Dobrić 22, Ilić 0, Nedović 0, Marković 3, Petrušev 5; Trener: Duško Ivanović.

Fenerbahče: Motli 27, Hejs-Dejvis 19, Biberović 0, Pjer 7, Džekiri 2, Gudurić 11, Dorsi 12, Kalatis 11; Trener: Dimitris Itudis.


Crvena zvezda - Fenerbahče 91:89 (15:21, 26:18, 16:18, 22:22, 12:10)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar