Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Unija advokata Australije ocenila je deportaciju Novaka Đokovića kao veliki skandal i debakl koji može postati presedan.

Novak Đoković dobio je prvo na sudu po odluci Entonija Kelija, ali je ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristio diskreciono pravo da mu ipak zabrani vizu.

PROČITAJTE JOŠ

Na drugom postupku se pitao Federalni sud, a tročlano veće (Džejms Alsop, Entoni Besanko i Dejvid Džon O’Kalahan) jednoglasno je presudilo u korist Vlade Australije.

Oglasila se tim povodom i Unija advokata Australije.

„Glavna naša briga nije da li je gospodinu Novaku Đokoviću bilo omogućeno da igra tenis ove nedelje. Naša briga je stav savezne vlade da nije u obavezi da dokaže da bi gospodin Đoković podsticao stavove o vakcinaciji koji su u suprotnosti sa stavovima vlade, već samo da postoji mogućnost da bi ih podsticao“, izjavio je portparol Unije, Greg Barns.

Nikome u Uniji nije jasno zašto je Novak deportovan.

„Korišćenje mogućeg rizika za javni red i mir kao razlog da se nekom odbije pravo ulaska u zemlju je zabrinjavajuće za društvo koje je navodno posvećeno slobodi govora i razmišljanja. Opsesija vlasti za rigoroznim graničnim merama je kombinovana sa arbitražnom i slobodnom procenom otkazivanja vize, deportacija je napravila debakl, ali ono što je važnije, postoji rizik da ovo bude opasan presedan“, navodi se.

BONUS VIDEO – Novak Đoković – čemu se sudilo u Australiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar