Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Novak Đoković se nalazi u svojevrsnom pritvoru i hotelu Park u Melburnu, a objavljeni su detalji žalbe koju je prvi teniser sveta uputio vlastima Australije.

Odluka o tome da li će Novak biti deportovan, ili će dobiti priliku da se nadmeće na Australijan openu, biće doneta u ponedeljak, za kada je zakazano zasedanje australijskog Federalnog suda.

PROČITAJTE JOŠ...

Sada je poznato i kako je tačno došlo do čitave situacije i kako se ona razvijala.

Najbolji teniser sveta je stigao u Melburn oko ponoći u sredu, nakon čega su mu lokalne vlasti gotovo momentalno oduzele vizu, i donele odluku o deportaciji. Novak je na to uputio žalbu na 35 strana, na osnovu koje je ostao u „zemlji kengura“ bar do ponedeljka.

Žalba od tri dela

Žalba koju su sastavili Đokovićevi advokati sastoji se iz tri dela – Upoznavanja sa činjenicama, Greške u procesu i Maltretiranje pri dolasku u Australiju od strane predstavnika Odseka za unutrašnje poslove.

U prvom delu teksta Đokovićevi advokati su upoznali sud sa važnjim činjenicama, poput toga kada je Novak došao u Australiju, kakvu vizu je imao, kada je ona izdata, kada je dobio pismo od Glavnog medicinskog oficira Teniskog saveza Australije u kom je navedeno da je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije. U tom delu su navedeni i datum prvog PCR testa, zatim još jedan sertifikat o izuzeću…

U drugom segmentu, navedene su greške u procesu koje su napravili delegat i supervizori, no ipak najinteresaniji je treći deo, u kom je objavljen i postupak prave male golgote koju je Đoković prošao na aerodromu.

Prema informacijama koje su naveli advokati u žalbi, oko 21 minut posle ponoći, kao i pola sata kasnije, Đoković je dva puta intervjuisan. Potom je oko 03:55 najvaljeno sastavljanje obaveštenja o presudi, nakon čega je Novak dobio 20 minuta za žalbu.

Novak je zatražio više vremena za informisanje, kao i za razgovor sa pravnim savetnikom, te kako bi imao vremena da se odmori, što mu je oko 05:20 i omogućeno. Ipak, Novak je probuđen nešto više od pola sata kasnije, kada su delegati započeli pritisak na Đokovića da prihvati završetak intervjua, uprkos Novakovom insistiranju da sa njom sačeka 8:30.

Intervju je okončan u 6:14, da bi u 7:29 bila doneta zvanična odluka o poništavanju vize.

Nakon toga, otkriveno je i šta je navedeno u žalbi:

1) Novak je u putu proveo 25 sati;

2) Delegat je mogao da vidi da je Novak iznenađen razvojem situacijem, kao i da ne razume šta od nejga zahtevaju;

3) Novak je insistirao da mu bude dozvoljeno da razgovara sa ljudima iz Teniskog saveza Australije, ali i sa advokatima;

4) Novak je zatražio nekoliko sati za odmor;

5) Supervizori delegata su ga pritisli da se posveti intervjuu, kao i da je najbolje da odluka bude doneta na licu mesta, umesto da sačekaju da se konsultuje sa advokatima.

BONUS VIDEO Novak Đoković svaki dan dobija podršku, ljudi opet ispred hotela

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare