Australijan open
Foto: Nova.rs

Australija i dalje pokušava da se "opere" od slučaja "Novak Đoković". Prvi dan "srećnog grend slema" protekao je upravo u tom utisku.

Foto: Nova.rs

Sistematski se uništava svaki materijalni dokaz da je Srbin čak devet puta osvojio ovaj turnir.

PROČITAJTE JOŠ

Iako, oni koji bolje poznaju dešavanja u Melburnu govore da to nije nimalo čudno, i dalje izaziva jedan laki prezir kako pokušavaju da prikriju sve što se dešavalo. I tako u toj borbi između sećanja i zaborava, između materijalnih stvari i reči izgovorenih između novinara i igrača postoji jedna neprekidna igranka.

Naime, ukoliko sada hodate ovim gradom zasigurno ćete pomisliti da su Aleksander Zverev ili Danil Medvedev najbolji igrači koji su se ikada pojavili u Australiji. Naići ćete na postere Rafaela Nadala, Naomi Osaka samo nema fotografiju, čini mi se, na teniskim lopticama kojima se igra.

I dok ostali dobijaju ogromnu pažnju, posteri Đokovića koji je trebalo da budu paralelno sa posterima Osake odjednom su volšebno skinuti. Tako su jedna vrata ulaska u dvoranu potpuno okicena, a na drugim… Pa, još uvek stoji poneki trag lepka.

Jedina preostala fotografija Novaka u kompleksu, mesto gde po tradiciji i mora da bude.

Foto: Nova.rs

Prvi dan na Grend slemu sam nimalo neočekivano proveo u potpunom haosu, ali u ovom organizovanom haosu treba znati plivati. Kada sam pokušao da izvedem „dribling“ novinarskog spadala odjednom su se pojavili i Australijanci da mi objasne da to ne bih trebalo baš tako da radim. Ipak, i tako savršeni Australijanci odjednom odlučuju da naprave scenu kada se predugo govori o Đokoviću.

Na konferenciji jednog našeg igrača, koji se i sam našao u potpunom čudu šta se dešava, moderator razgovora je prilično grubo i gestikulacijama kao da se govori o pravdanju genocida ili pozivanju na otvoreni sukob odlučila da prekine stranog novinara.

Naime, odlučila je da je dosta da postavi tri pitanja o Novaku. Kasnije nam je poručila da je to učinila da bi se duže pričalo na srpskom. I skoro da smo i poverovali.

Dušan Lajović je pokazao koliko mu odgovara Australija. Prošle godine je stigao do 4. runde što je njegov najbolji rezultat, a po prikazanoj igri protiv Martona Fučoviča ovde je došao da dodatno to popravi. Lajović je sada ostajao miran u trenucima kada je gubio setove i uspevao da vrati fokus.

Baš kao što je i Kecmanović pojasnio da su svi srpski igrači dodatno motivisani da se „osvete“ domaćinu za dobrodošlicu i ispraćaj Novaku.

Tih dobrih rezultata je moglo da bude i malo više da je Laslo Đere uspeo da napravi pravo čudo protiv Denisa Šapovalova. Kanađanin je došao u sjajnoj formi, ali je i Srbin pokazao da je unapredio svoju igru. Konačno je proradio i prvi servis nakon godinu dana problema i mogao je dugo da parira rivalu. Ostaće žal za dva seta koje je izgubio u taj-brejku i što meč barem nije otišao u pet. Otud ga dugo nismo videli sa većim razočarenjem…

Nikola Milojević nije mogao mnogo protiv Mekdonalda, pa je, nažalost, odmah i završio takmičenje.

Nakon punih 15 sati na nogama sam se konačno dokopao hotela. Tada sam shvatio da od doručka ništa nisam jeo, niti zapalio cigaru. Takav je to bio adrenalinski šok.

Neka, sutra ću.

Uživajte u (skoro) najboljem tenisu na svetu.

BONUS VIDEO Snimci Novaka Đokovića u avionu i na dolaznom terminalu Aerodroma Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare