Danil Medvedev i Rafael Nadal odigrali su spektakularan finalni meč Australijan opena, koji će sigurno ući u antologiju turnira - bilo je obrta, upada aktivista za prava migranata, svađe Rusa sa sudijom zbog bučnih navijača, na kraju je Španac slavio sa 3-2 u setovima i osvojio svoj 21. karijerni Grend slem, i to posle više od pet sati igre!

Foto: Nova.rs

Nadal je osvojio svoj 21. karijerni Grend slem i prestigao Novaka Đokovića i Rodžera Federera, usput se izjednačio u jednom parametru sa Đokovićem – samo Rafa i Novak imaju bar po dve titule slema sa svakog od četiri najvažnija turnira u sezoni.

Mala uteha Novaku može biti što mu ostaje 1. mesto ATP liste, mogao je sa trona da ga svrgne Danil Medvedev da je osvojio titulu. Bio je na pragu nje, ali je u trećem setu doživeo sunovrat posle kog nije bilo povratka.

Mučili su ga i grčevi, svađao se sa sudijom zbog navijača, a Rafa je ispisao najlepšu karijernu priču u više od pet sati rovovske borbe – bilo je 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5, osvojio je svoj prvi Australijan open posle čak četiri finalna poraza i 2009. kada je jedini put bio šampion Melburna.

PROČITAJTE JOŠ

Već na izlasku igrača na teren, slutilo je na tenzije i spektakl – čulo se komešanje zvižduka i podrške Danilu Medvedevu, nije Rusa to izbacilo iz takta u tom trenutku.

Fokusirano je počeo meč, a već treći gem bio je maratonski i to je iscrpelo Nadala.

Čak 26 udaraca razmenjeno je kada je Medvedev poveo sa 30:0, i to kako, pogodivši samu liniju paralelom.

Kao da je nacrtao poen, ali je onda prosuo zicer na mreži, Nadal je iz očaja čak nekako uspeo da uzvrati pogađanjem linije. Onda je opet na mreži izjednačio na 30:30 i tribine su „proključale“.

Na tom talasu je zaplivao Rafa i uz mnogo muke je poveo sa 2:1, oko devet minuta trajao je gem u kom je odbio dve brejk lopte.

Previše energije je potrošio i to se osetilo u nastavku seta, čak su skupljači loptica morali da brišu beton ispred osnovne linije kada je servirao jer je bilo previše znoja, rizikovao je Španac da prokliza.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Onda je Nadal pretrpeo dva brejka sa nulom, bio je totalno razoružan, a na tribinama su zajedno slavili srpski i ruski navijači sa svojim zastavama.

Rafa je bio sve nervozniji i to se videlo po kretnjama, publika je probala da ga podigne ovacijama pred svaki servis – izgubio je prvi set, ali mu je prijao predah pred nastavak.

Počeo je drugi set kao potpuno drugačiji igrač, u 4. gemu je napravio i svoj prvi brejk za 3:1, potvrdio ga je sa nulom, pa je onda usledio pravi maraton u u kom su vezana čak tri brejka.

Nadal je pri 5:4 propustio set loptu i to ga je skupo koštalo, Medvedev je napravio novi brejk, a u međuvremenu, Rafi je pripao najspektakularniji poen meča, u razmeni od čak 40 udaraca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Simon Baker

Viđen je i prekid meča zbog jedne aktivistkinje koja je želela da razvije transparent podrške imigrantima zatočenim u hotelu u kom je boravio i Novak Đoković.

Nije uspela da napravi performans, uznemirila je samo aktere meča, a redari su je ekspresno izbacili sa terena.

Kada su se strasti stišale, Medvedev je u taj-brejku dva puta anulirao mini brejk Nadala i došao do 2-0, odnosno praga svoje druge Grend slem titule.

Treći set izgubio je zbog popuštanja u završnici, Rafa je napravio brejk za 5:4, pa servirao sa nulom za Medvedeva, koji je rešio da iskoristi pauzu za prepirku sa sudijom.

„Ribao“ ga je zbog slabe reakcije na vikanje publike, odnosno Rafinih navijača. Pale su teške reči i pojedince je nazvao idiotima, ponovio je performans viđen protiv Stefanosa Cicipasa.

Ovakve situacije Medvedev često koristi da podigne sebi motivaciju, ali mu baš i nije uspelo, čak se opet prepirao sa sudijom posle brejka Rafe za 3:2 u četvrtom setu.

„To su idioti, prazne glave, nema mozga. Verovatno im je u životima mnogo loše, zar ne“, rekao je Medvedev u razgovoru sa Džonom Blomom, sudijom u stolici u prvoj prepirci, a u drugoj, rekao je da „su to idioti i da jedno ‘molim vas’ neće pomoći“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Imao je i jednu masažnu intervenciju na početku 4. seta, u kom je tempo diktirao „kralj šljake“ do same završnice.

Španac je imao brejk i set loptu na 5:3, Medvedev je samo odložio gubitak seta za Rafin servis – Nadal je surovo i bez izgubljenog poena završio poslednji gem i uveo meč u peti set posle čak četiri sata i 15 minuta igre.

Ušlo se i u peti sat igre, jedan gem je trajao čak 15 minuta, ali Medvedev nije imao više snage da mu parira, sve se teže kretao i bilo je jasno da je svoj momentum propustio još u trećem setu. Ne samo za titulu, ostao je i bez prvog mesta ATP liste, koje će čuvati Novak iako nije učestvovao.

Lažnu nadu Medvedev je sebi dao kada je vratio brejk za 5:5, ali je odmah to prosuo za Rafino slavlje.

BONUS VIDEO Redari iznose navijača sa terena u Melburnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare