Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Novak Đoković je već danima glavna tema svetskih medija zbog odnosa australijskih vlasti prema njemu i dobijanju vize.

U iščekivanju sudske odluke koja će biti doneta u ponedeljak u 10 sati, srpski teniser se nalazi u hotelu u Melburnu, ispred kog se okupljaji navijači kako bi mu pružili podršku.

PROČITAJTE JOŠ:

Australijski mediji neprestano pišu o njegovom slučaju, a kolumnista portala „Spektator“ Džejms Mekfirson napisao je kako je „mržnja prema Novaku postala nacionalni sport“.

„Cela zemlja sada mrzi Novaka Đokovića jer je imao hrabrosti da uradi nešto što mnogi od nas ne bi – da brani sebe. Novakov principijelan stav je samo poslužio da se osvetli činjenica da su milioni Australijanaca dozvolili sebi da ih maltretiraju u protekle dve godine. I niko to ne želi da prizna. Daleko je lakše demonizovati srpskog milionera koji je zauzeo stav nego složiti se da smo naterani na potčinjenost od strane političara i zdravstvenih birokrata“, piše Mekfirson.

Jedan od njegovih kolega je preko Tvitera pozvao navijače da, u slučaju da Novak zaigra u Rod Lejver areni ove godine, svi upute zvižduke. Mekfirson je to okarakteriosao kao skandalozno i glupo.

Takođe, tvrdnje da će dolazak na mečeve Novaka Đokovića dovesti u opasnost mnoge, okarakterisao je kao besmislene.

„Stvarno? Ljudi su se uplašili da bi medicinski čist osvajač grend slema mogao da uđe na ograđen teren, da kašlje prilikom razmene udaraca i zarazi sve na stadionu? Dajte malo smisla. On je teniser, ne sejač smrti. Niko ozbiljan ne veruje da je Novak rizik po zdravlje. I niko ne veruje da bi izbacivanjem njega iz zemlje došlo do zaštite Australijanaca“.

Treba znati da je u Viktoriji u poslednja 24 časa zabeleženo više od 50.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Mekfirson je u svojoj kolumni prokomentarisao i odluku Novaka Đokovića da ne otkriva šta piše u njegovom medicinskom kartonu.

„Novakov zločin je bio što je insistirao da bi lični medicinski podaci trebalo da ostanu privatna stvar, što je nešto u šta smo svi verovali 2018. Onda je uspešno izneo slučaj nezavisnoj komisiji od šest doktora, kao i Odseku ua zdravstvo Viktorije. Vidite gde je problem, zar ne? Novak je držao svoju medicinsku istoriju za sebe, dok smo svi mi pristali da naše medicinske podatke pokažemo strancu za pravo da uđemo u Kmart“.

Podrška Novaku Đokoviću ispred hotela Foto:William WEST / AFP / Profimedia

Srbin po njegovom mišljenju nije kriv zbog onoga što se dešava Australijancima u vezi sa koronavirusom.

„Novak verovatno ne bi pristao na to da bude zaključan od devet sati uveče. Ne bi sigirno zabranio deci da idu da se igraju. I svakako ne bi propustio dragoceno vreme da bude sa porodicom jer je neizabrani borokrata rekao ‘tišina’. Novak bi verovatno ustao protiv svih tih gluposti. I kako ga mrzimo zbog toga! Moramo da ga mrzimo… Ako Novak nije sam đavo, onda smo svi budale – budale koje su pristale na stalo povećanje glupih zahteva i budale što smo se saglasili da beskrajno menjamo priče o ciljevima kovida“.

Na udaru Mekfirsona našao se i premijer Australije Skot Morison, koji je takođe povezivan i sa kompanijom Rio Tinto.

„U čemu ste bili oprezni? U zaštiti populacije napadnute kovidom od zdravog čoveka sa normalnim imunitetom? Svako normalan bi posumnjao da sve to ima više veze sa činjenicom da se bliže izbori. Novakov stvaran zločin je što je ustao u svoju odbranu i što je, čineći to, otkrio sav naš kukavičluk“, zaključak je australijskog kolumniste Mekfirsona.

BONUS VIDEO Konferencija za novinare porodice Đoković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare