Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

Australijski advokat Džastin Kvil, jedan od poznatijih u svojoj zemlji, upro je prstom u Australiju i rekao da se loše ponela prema Novaku Đokoviću.

Đoković je u nedelju deportovan iz te zemlje jer se nije vakcinisao protiv koronavirusa, a posle tri sudska saslušanja, potvrđeno mu je ukidanje vize i zabrana ulaska na tri godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Zabrana može i da se premosti, pa da se Novak već 2023. pojavi u Australiji, ali šteta je ove godine već učinjena.

Kvil je čitavu situaciju opisao kao fijasko, u kom je Aleks Hok, ministar za imigraciona pitanja Australije, lično otkazao vizu srpskom teniseru.

„Izgledamo kao klovnovi, mislim, u očima sveta generalno. Možete da uprete prstom u državu, federalnu Vladu i Teniski savez Australije, ali u širim okvirima, to je sve Australija. Rekli smo tipu da ima medicinsko izuzeće, pozvali smo ga ovde, dali smo mu vizu“, kaže Kvil.

Tu istu vizu je prvi put ukinula Vlada, pa je sud isprva presudio u korist Novaka. Posle prvog trijumfa na sudu, Hok je u „javnom interesu“ ponovo otkazao vizu i tročlano veće Federalnog suda je potvrdilo tu odluku.

„Nadam se da će se vakcinisati i da će reći poneku reč o izbeglicama koje su još uvek tamo u Park hotelu u Melburnu, ali nisam siguran da će se išta od ta dva desiti“, priznaje Kvil za „Sanrajz“.

Sajmon Džins, advokat koji se bavi pitanjima imigracije tvrdi da je ovo sa Đokovićem bila striktno politička odluka.

„Federalni sud je imao izbor. Mogli su da preinače odluku jer je to bila upotreba političke moći koja nije dopuštena Migracionim aktom. Ili su mogli da odluče da ne ulaze u političku svađu. Odlučili su da se ne mešaju u političku razmiricu“, prokomentarisao je Džins za „Sanrajz“.

Podsećamo, Đoković je u nedelju krenuo iz Melburna za Dubai, a odande u ponedeljak u jutarnjim satima za Beograd.

BONUS VIDEO: Novak Đoković – čemu se sudilo u Australiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar