Novak Đoković i Miljan Amanović
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Nije prvi put da Novaku povrede prave probleme.

Podigla se prava uzbuna u srpskoj javnosti kada je iz daleke Australije stigla vest da je Novak Đoković prekinuo trening meč protiv Danila Medvedeva zbog povrede.

Još je tokom turnira u Adelejdu protiv istog protivnika Đoković morao da traži pomoć lekara što je dodatno povećalo zabrinutost zbog situacije iz Melburna.

Srpski as je nešto kasnije umirio javnost objašnjenjem da nije u pitanju ništa dramatično, ali su neka pitanja ostala da lebde u vazduhu.

PROČITAJTE JOŠ

„To je tetiva s kojim sam imao problem i u Adelejdu prošle nedelje. Samo sam osetio da vuče i nisam hteo da rizikujem ništa gore. Odigrao sam set i izvinio se Medvedevu. Imao je razumevanja. Samo želim da izbegnem bilo kakve veće strahove pre Australijan opena“, rekao je Đoković za „Melburn Njuz.“

I Novak i njegovi navijači sigurno žele kao nikada ranije da pehar u Melburnu završi u njegovim rukama posle torture od prošle godine, ali nas je istorija naučila da Novaku u Australiji nikada nije bilo lako, ali da je uspevao da prevaziđe prepreke i da preživi i probleme sa povredama na putu do pehara.

Najupečatljiviji primer svakako je put do titule 2021. godine. Grend slem koji je bio odigran u jeku pandemije i bez prisustva publike ostaće upamćen po jednoj od najherojskijih Novakovih titula.

Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL

Susreo se tada Novak sa Tejlorom Fricom u trećem kolu i delovalo je sve kao još jedan uobičajen dan na poslu. Vodio je sa 2:0 i hitao ka pobedi, ali je onda usledila povreda stomaka i potpuni raspad. Fric se vratio, uveo meč u peti set i sve je mirisalo na katastrofu, ali je Novak pokazao šampionski mentalitet i uspeo da dobije meč, a kasnije i naredna četiri sa rupturom mišića na stomaku koja je tokom turnira rasla. Ulises Badiju, fizioterapeut sa kojim je nedavno prekinuo dugogodišnju uspešnu saradnju je uspeo da ga osposobi da izdrži turnir do kraja sa jednom od najkompleksnijih povreda za tenisera.

On je posle meča sa Fricom izjavio da mu je to najdraža pobeda u karijeri.

Novak je u finalu Australijan opena 2015. godine u prvom setu protiv Endija Marija zatražio pomoć zbog povrede palca, a kasnije tokom drugog seta imao i problem sa grčevima, ali je na kraju pobedio sa 3:1, a nakon meča se našao na udaru kritika Marija i britanskih medija da je folirao povredu.

Na turniru 2018. godine, srpski teniser je ponovo u famoznom trećem kolu imao problem sa povredom u meču protiv Španca Alberta Ramosa Vinjolasa kada je tražio medicinski tajm-aut. Iako je tvrdio da mu dalji nastup nije ugrožen i da je u pitanju bila samo masaža, Đoković je u sledećem kolu izgubio od Korejca Čunga i nakon toga doneo odluku da će otići na operaciju.

Zanimljivo je da je uoči tog turnira već bio na pauzi kada je pokušao da alternativnim metodama reši problem sa povredom zbog koje je propustio drugu polovinu 2017. godine.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

On je te godine ispao od Denisa Istomina u drugom kolu u Melburnu, a činjenica da mu je ot bila najgora sezona u karijeri i da se mučio u prvoj polovini godine zbog situacije sa laktom govori u prilog da je i protiv neobičnog Kazahstanca bio žrtva zdravstvenih problema i odluke da odlaže neophodnu operaciju.

Đokovića do početka turnira čeka i egzibicija protiv Nika Kirjosa u petak koja bi mogla da bude lakmus test njegovog trenutnog stanja, ali deluje da je Novak u ovom trenutku samo ekstremno obazriv i da ne želi nikave neprijatnosti na putu do titule koju želi kao nijednu drugu u karijeri.

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak bio „zarobljen“ 2022. godine