Andrej Rubljov
Andrej Rubljov; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

„Volim kako Novak počinje meč igranjem skoro isključivo na forhend Andreja Rubljova, kao bokser koji kaže protivniku: Hajde, udari me, ne plašim se!“, pojasnio je Patrik Muratoglu. Ko sam ja da se sa njim ne saglasim? Samo bih da vam malo detaljnije to približim.

.

Pratite Australijan open na nova.rs uz Lilly drogerie.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Muratoglu je odlučio da stane uz rame Holgeru Runeu, ali nije odustao od svoje navike da javno iznosi zapažanja. Svaki put kada vidite da se nalazi na televiziji zadržite se duže od 15 sekundi, velika je šansa da će to značiti do odjavne špice.

Ima tako elegantno jednostavna, a ponekad pronicljiva zapažanja. I jeste dobro video do koje mere je Novak Đoković demolirao Andreja Rubljova u četvrtfinalu grend slema. Na kraju je meč trajao jedva preko dva sata, a završen je sa 6:1, 6:2, 6:4. Završen je prelako. Kako?

PROČITAJTE JOŠ

Rubljov ima taj kompleks petog meča na grend slemu. Nikada u životu nije uspeo da ga preživi, iako se sedam puta našao u toj situaciji. Uvek je tu polagao oružje i kada se očekivalo i kada nije. Jednostavno, navikao je kralj 250 i 500 turnira na taj broj mečeva u nekih 10 dana i od toga nikako ne uspeva da se otrgne. Radi i sa psihologom, delovalo je da bi ovo mogao da bude turnir na kom će napraviti više, ali sve je palo kada ga je žreb ukrstio sa Đokovićem.

Rešenje nije imao jer mu je najjača stvar odmah oduzeta (ne zaboravite da na trenutnoj ATP listi stoje jedan do drugog), a kada je počeo da sumnja u svoj forhend raspala se iluzija od sapunice da bi mogao do čuda.

Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Znao je Đoković kako se trebalo postaviti. Morao je da oduzme snagu Rusu tako što će mu pokazati da i sa forhendima ne može da ga probije. Kada je to video Rubljov nakon 6:1, a kada se to pomešalo sa prokletstvom četvrtfinala i činjenice da rad sa psihologom još nije dao prave rezultate – usledio je kolaps.

Rubljov nije znao šta bi i kako trebalo da radi. Gledao je ka boksu, vikao i udarao reketom kroz vazduh, vapio da mu bace pojas za spasavanje. Na kraju se udavio u moru brejkova i lakih poena Đokovića. Bio je to još jedan pokazatelj kolika je razlika između njih dvojice.

Novak je znao da se Rus plaši mraka, pa je ugasio svetlo. Znao je da ima fobiju od visine, pa ga je vodio u restoran Burdž Kalife (ili u Melburnu Skajdeka). Shvatate već…

Sve mane Rusa je predstavio kao mane i dozvolio mu da ponese sedam gemova. Poprilično velikodušno ako se pogledaju neki drugi mečevi.

Đoković je stigao do čak 14 asova, ali je važnije od toga kako je igru rivala rasklopio na fragmente. Napao je svaki element koji mu je najjači odmah, doveo ga je do toga da gotovo u svakom gemu strepi da ne dođe do brejka. Na kraju je Đoković iskoristio „samo“ pet od čak 14 stvorenih brejk šansi.

Foto:REUTERS/Hannah Mckay

Neverovatno zaista. Rubljov nije uzeo nikada dva gema zaredom (Novak brojao do sedam). Kada mu je oduzet servis, kada mu forhend nije stvarao prednost, ostalo je samo da upadne u mašinu.

Košmar četvrtfinala mu je ovog puta ostvario Đoković.

„Morate da se adaptirate na uslove, nije bilo toliko vetrovito kad sam se zahrevao, možda ljudi na televiziji to ne vide, ali za nas igrače je to mnogo bitno. Rezultat u prva dva seta ne prikazuje realnu sliku meča, Rubljov je veliki igrač, ima sjajan forhend i jedan je od najbržih na turu. Ako moram da sumiram, pokazao sam svoj najbolji tenis i to me najviše raduje“, pokazao je na najbolji način i kako psihički utiče na rivale.

Nakon meča je i Rus govorio o tome da je znao šta ga čeka.

Nisam impresioniran, jer je jedan od najboljih igrača. Znao sam da će biti veoma teško. To je to, prosto je“, rekao je Rubljov.

Novak sada protiv Rusa vodi 3-1 u međusobnim duelima.

„Igrali smo tri puta do sada. Danas je igrao mnogo bolje, kad uporedim naše mečeve iz Torina. Ne znam šta drugo da kažem. Servirao je jako dobro, riternirao“, dodao je Rubljov.

#related-news_1

Otkrio je da je imao taktiku, ali nije uspeo da je se pridržava.

„Pokušavao sam da govorim sebi da ne odustanem, odigram još jedan gem više. Nikad ne znaš šta može da se desi. Samo da ostanem u igri, da ne odustanem mentalno. Ako mogu da osvojim moj servis gem, hajde da uradim to. Nebitno ako je 0:30. To je to“, istakao je Rubljov.

Svaku situaciju, svaku i najmanju priliku je brzo pretvarao u poene, a ostajao je miran dok je Rubljov imao šta da kaže svom timu. Vrištao je Rus, a Đoković bi podigao pesnicu tek nakon osvojenog seta.

Uz sve to se nervirao nakon što je jedan servis Rusa pogrešno protumačio. Goran Ivanišević je dobio svoju „porciju“.

Rubljov je već arhiviran.

BONUS VIDEO Đoković demolirao Rubljova za polufinale Australijan opena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar