Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Kelly Barnes)

Australijan open od 16. do 29. januara će biti verovatno najvažniji grend slem u istoriji tenisa. Baš kao i svi prethodni u poslednjih par godina jer je uvek toliko toga na stolu.

Ovog puta će Novak Đoković biti u situaciji u kojoj nije bio nikada u karijeri. Srpski teniser je po prvi put u istoriji izjednačen po broju titula sa Rafealom Nadalom, što znači da bi 29. januara prvi put u istoriji mogao da pretekne španskog tenisera.

PROČITAJTE JOŠ

Obojica u ovom trenutku imaju 92 titule, ali je novopečeni tata sa Majorke osvojio jedan grend slem više (22 naspram 21). To znači da bi Đoković podizanjem 10. titule na Australijan openu mogao da zada dvostruki udarac Nadalu. Izjednačio bi se sa Nadalom po najvažnijem parametru u GOAT trci (trka za najboljeg igrača svih vremena), ali bi ga i prestigao po ukupnom broju titula.

Uz to bi Đoković postao i drugi teniser u istoriji koji je osvojio 10 i više titula na jednom grend slemu, pogađate, drugi je upravo Španac koji je „Trofej musketara“ na Rolan Garosu podigao u čak 14 navrata.

Srpski teniser nikada pre u karijeri nije uspeo ni da se izjednači, a kamoli da pretekne Nadala po broju trofeja. Naravno, to se desilo zbog toga što je Nadal bio pravo tinejdžersko čudo koji je odmah napravio lom čim se pojavio na ATP turu, pa je ređao titule u nizu. Po broju mastersa je Đoković tik ispred Nadala sa 38 naspram 36, Španac ima olimpijsko zlato koje nedostaje Novaku, dok Srbin ima šest titula na Završnim mastersima koje nema momak sa Majorke.

Novak sada ima više titula u seriji 250 (12 naspram 10), ali je Nadal ubedljivo ispred po 500 titulama (23 naspram 15, pre svega zbog dominacije u Barseloni u kojoj je podigao 12 trofeja).

Novak bi stigao i do 132. finala u karijeri (ima jedno više od Španca), a najviše je u istoriji odigrao Džimi Konors, koji ima i 109 trofeja po čemu je rekorder.

Foto: Victor Joly / Alamy / Alamy / Profimedia

Zapravo, kada se gleda način rangiranja poena koji koristi specijalizovani teniski sajt „ultimatetennisstatistics.com“ Đoković ima 1008 poena, Federer 928 i Rafael Nadal 928 (svaki turnir se rangira sa određenim brojem poena osvajanje grend slema je osam bodova, finale četiri, osvajanje Završnog mastersa je šest, mastersa je četiri itd).

Ipak, ova metrika nije do kraja prihvaćena, iako deluje najobektivnije, pre svega jer je fokus na konstantnosti. Ipak, to nije sprečilo navijače da se godinama unazad prepiru ko je najbolji ikada. Baš kao što je u fudbalu neophodna titula prvaka sveta da bi se ušlo u izbor za najboljeg ikad, tako je u tenisu neophodan najveći broj grend slem titula.

Mats Vilander je tradicionalno pričao o GOAT trci.

„Novak je favorit iz mnogo razloga, osvojio je devet puta Australijan open, podloga je idealna za njega. On želi da se vrati u trku sa Rafaelom Nadalom, ako pobedi biće 22-22 u grend slemovima. Mora da stigne do 22. pre Rolan Garosa, jer bi Rafa mogao da uzme još jedan. Ne može da izgubi u Melburnu i ima 21, a Rafa dođe do 23“, poručio je bivši najbolji teniser sveta.

Sa vremena na vreme o ovoj trci, koja zanima i one koji se ne bave tenisom, progovori i neko od tenisera.

„Rodžer Federer, Novak Đoković ili ja? Na kraju će samo jedan da bude najbolji, ali biće to jako teško definisati jer svako ima svoje argumente“, poručio je Nadal krajem decembra prošle godine.

BONUS VIDEO Nestvaran poen Korde i brejk protiv Đokovića