Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Ako je nekada u karijeri Novaku bio potreban čarobni štapić to je sada. Ipak, moraće da se zadovolji magičnim rukama Miljana Amanovića, napretkom medicine i farmacije i podizanjem praga boli. To možda ne bude bilo dovoljno.

.

Pratite Australijan open na nova.rs uz Lilly drogerie.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Kada se pogleda tri godine unazad Novak Đoković je imao tri (doduše jednu još uvek ima) velike traume. Dve fizičke i jednu psihičku.

Pocepani „oblik“ mišić je vremenom podeljen na pola od 0,7 centimetara do dva. Uprkos tome je Đoković podigao deveti trofej na Australijan openu, ali će ovog puta morati da prođe kroz Tantalove muke. Ukoliko računamo da su Tantalu orlovi neprestano grickali zadnju ložu. Izgleda da je to jedina razlika u ovom trenutku.

PROČITAJTE JOŠ

O psihičkoj traumi ne bi trebalo trošiti reči, ona je kulminirala deportacijom iz Australije, ali je trajala danima pre toga i verovatno mesecima kasnije. Ipak, sada je tema jedna druga stvar.

Baš kao što je i Novak neretko govorio – mora da brine samo o sadašnjem trenutku. I verovatno je Novak proveo dva ili tri sata posle susreta u masaži, oporavku i pokušaju da što je više moguće umanji potencijalnu upalu.

Prevalio je 15.000 kilometara da bi stigao do Australije i nema nameru da je napusti tek tako. Prečesto su ga optuživali da se povlači prelako, a sada ne želi da se povuče sve dok ga praktično ne iznesu sa terena. Dok ga praktično ne rasklope.

Činjenica je da je Novak mogao da preskoči finale Adelejda protiv Sebastijana Korde koje je trajalo tri sata i devet minuta, ali tada ne bi ostao veran sebi. Ne bi bio šampion kakav jeste.

I šta sada raditi kada je zadnja loža već načeta. Ako pitate lekare, kao što jesmo, Novaku treba jedina stvar koju sebi ne može da priušti – vreme.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Kod takve povrede je običaj da bude strogo mirovanje, da se stavljaju hladne obloge, da se koriste razne savremene metode kroz fizikalnu terapiju (sve što je Novaku zapravo dostupno), ali je ključni faktor vreme.

Toga je svestan i Đoković da njegov sat ka ozdravljenju otkucava kao sekundara, a ne kao ona mala, debela koja pokazuje sate. Nema vremena i biće potrebno pravo čudo da bude spreman da za dva dana odgovori na sve izazove koje će pred njega staviti Grigor Dimitrov, verovatno najgori mogući protivnik u ovoj fazi turnira sa obzirom na povredu.

Dakle, kada nema vremena treba se okrenuti čudima, a ona počinju od prstiju Miljana Amanovića i korišćenja prave doze sredstava protiv bolova koji bi ublažili sve probleme.

Zadnja loža je trauma koja sada nema rešenje, ali bi je samo trebalo „zamaskirati“ do te mere da Novak može da se približi što je više moguće maksimumu.

Upravo zbog toga je Đoković bio skeptičan, a ukoliko se bude ispostavilo da je došlo do pogoršanja povrede, što je sugerisao nakon meča… Pre dve godine smo imali prilike da pratimo pravo čudo u Melburnu, a ovo bi sada bilo još veće.

Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

U takvim situacijama se često pribegava višim silama, pa je tako i Novak iskoristio izraz koji Srbiji često koriste.

„Iskreno, nije dobro uopšte. Mogu samo da idem da po dan. U prošlom meču je osećaj bio mnogo bolji nego danas. To je sve što mogu da kažem i neka mi je Bog u pomoći”, rekao je Đoković nakon meča za „Eurosport“.

Zatim je detaljnije obrazložio da je možda jedan nespretan potez mogao da ga dovede do novog kruga mučeništva.

„Nema previše nekih izbora, dva su: ili nastaviti dalje ili ne. Želim da nastavim dalje i uvek ću iskoristiti šansu. Dobra stvar je što imaš dan odmora, to je dobro, daje se prilika za oporavak. Da se dovede u bolje stanje.

Pre dve godine sa drugim delom tela i pocepanim mišićem uspeo sam da osvojim turnir. Da bude tako i sada, četvrtfinale i finale dva dana, bolje sam se osećao. Bio sam optimista posle prvog meča, juče i danas, bilo je stvarno dobro, video sam da mogu i bez tablete da igram, uzeo sam ih za svaki slučaj. Ne može ovo da se predvidi, kako će se odvijati, pokreti su dinamični, ishitreni, obično u takvim situacijama može da prouzrokuje povredu. Neću sutra trenirati, nadam se da ću imati dovoljno dobar osećaj da se takmičim“, ostavio je Đoković sumnje.

Sada ostaje da se vidi da li će ta upala u petak ujutru po vremenu u Australiji biti toliko jaka i kako će Novak i tim uspeti da reše još jednu naizgled nemoguću situaciju.

BONUS VIDEO Spektakularan taj-brejk i emotivni Đoković trenutak pre šokantne predaje Medvedeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare