Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

93-92. 22-22. U prvom mesecu nove godine Novak Đoković oborio jedan rekord Rafaela Nadala i drugi izjednačio. Nisu mnogo pogrešili ljudi koji su imitirali meketanje koza od prvog kola.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ja sam sebi najbolji“, rekao je, između ostalog, Novak Đoković na konferenciji za medije nakon osvajanja 10. Australijan opena pobedom nad Stefanosom Cicipasom u finalu 6:3, 7:6(4), 7:6(5) jasno poručio da je sebi oduvek bio najbolji. Pa, verovatno te nećemo šokirati ako ti kažemo da si bio i nama, mada nismo uvek to znali da pokažemo.

PROČITAJTE JOŠ

Prave legende su igrači za koje znate da ćete pričati o njima decenijama čak i dok su i dalje aktivni (Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Lebron Džejms…), spisak tu nije predugačak, a sada je podebljano i drugom linijom ime Đokovića.

Citirao je Đoković posle meča Džordana.

„Svi vide samo uspeh, ali sam padao, padao, padao dok nisam uspeo“. Osvojio je 10 grend slem titula nakon 30. godine, Nadal je stao na osam (zasad), a Rodžer Federer nikada dalje od četiri.

Novaku prognoziraju još dve ili tri dobre sezone uz ovu, pa se i Nik Kirjos zabavlja licitiranjem sa 28 trofeja.

U podtekstu se nekoliko puta moglo iščitati da je Đoković mislio na Nadala u nekim izjavama, a jedna od takvih poruka bila je i te kako glasna.

Najpre je usledio jedan odgovor koji nikoga nije iznenadio.

„Naravno da sam motivisan da osvojim što više grend slemova. Ovi trofeji su najveća motivacija zašto se takmičim, bez sumnje. Nikada nisam voleo da se poredim sa ostalim, ali je privilegija je da budem u priči najboljeg ikada, zaista laska. Znam da dajem sve što imam da osvojim grend slemove kao i svi ostali. Imam još uvek mnogo motivacije, videćemo dokle će me dovesti sve ovo. Ne mislim da stanem, osećam se dobro sa svojom igrom, dobro se osećam, fizički i mentalno sam spreman. Ništa nije dato i svest mi je tu da ostali igrači žele slemove i prvu poziciju. Bio sam mnogo puta već u ovoj situaciji da zadržim svoj um na putu, da znam šta stiže. Ne znam koliko godina još imam ili slemova ispred mene, ne zavisi to samo od mog tela. Ekstremno je bitno da imam podršklu najbližih, da to balansiram sa privatnim životom. Moram da imam bistrost uma kako bih jurio te trofeje. Nije 35 šta je 25 godina, to je šta je, ali mislim da imam još vremena ispred sebe i videćemo dokle će to trajati“, rekao je između ostalog.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Carl Recine

Onda je usledila skrivena poruka. Povukao je paralelu između toga kako se sada oseća i kako se osećao 2011. godine kada je srušio teniski duopol Federera i Nadala, bio neporažen do Rolan Garosa i stigao do prvog mesta na svetu. Prošlo je od tada 12 godina, a Srbin je napredovao dodatno.

„Uvek gledam da nađem lekcije tenisa, karaktera i svega ostalog. Potrebno mi je vreme da se sve to slegne, sveže je. Što se tiče kvaliteta tenisa, ovo je jedna od najboljih igara koje sam igrao u Australiji kao što je to bilo 2011. ili 2015. godine. Ovo je u Top 2 ili Top 3 izdanja na grend slem turnirima“, rekao je Đoković nakon što je imao ogroman problem sa zadnjom ložom.

Većina bi odustala od toga kada bi čula da je potrebno da se proverava stepen povrede, ali je on odlučio da stisne zube.

Izašao je na teren i poslao jasnu poruku „Ovo je moja godina“. Želi Đoković da ispiše istoriju, a ne bi bilo nikakvo iznenađenje da uskoro verbalizuje da će pokušati da napadne kalendarski grend slem.

Pre dve godine ga je jedna pobeda delila od toga, ali je istina i da ove godine i dalje ima mnogo birokratskih, zakonskih limita.

Šampion je pokazao da se vratio i to u verziji 3.5. Sada je forhend mnogo prodorniji, a igra još agresivnija. Iako je stariji od većine rivala po 10 godina i više to se na teren ne vidi.

Šampion neće tek tako utoliti glad.

BONUS VIDEO Đoković nakon osvajanja Melburna: Ovo je moja najveća pobeda u karijeri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare