Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Svi u Srbiji se dobro sećaju njihovog poslednjeg duela. Došao je u trenutku kada je Novak Đoković pokušavao da pronađe izlaz iz najvećeg psihičkog ambisa u karijeri. Počeo je tucanjem jaja na mreži, do tada nezabaležnom pojavom u tenisu, a onda je Andrej Rubljov uspeo da podigne titulu u Beogradu.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Sudbina ih je spojila i na Novakovom drugom „domaćem terenu“.

Ipak, postoji i taj faktor petog meča u Australiji. Upravo je na ovoj stepenici Đoković najviše puta ustuknuo. Tri puta je pao kada je ušao u najboljih osam, ali poslednji put još 2014. godine.

Đoković je kada god bi slavio u četvrtfinalu kasnije i osvajao titulu, što mu je donelo skor od 18-0 u polufinalima i finalima, te devet titule. Želi da osvoji i 10. na „Rod Lejver areni“ i tako izjednači broj ukupnih titula sa Nadalom (22 grend slem titula), ali i da dodatno pomeri granice istorije. U ovom trenutku ima 25 pobeda zaredom na Australijan openu, samo ga jedna deli od toga da izjednači rekord Andrea Agasija (26) koji je najbolji u istoriji u Melburnu gledajući ovaj parametar. To je jedan od retkih rekorda koji još uvek nisu u vlasništvu srpskog asa, pa će i po tome meč biti istorijski.

Rubljov je od srpskog asa mlađi čak 10 godina, a on je ujedno i prvi Top 10 igrač sa kojim će se Novak susreti na turniru. Ruski as je jedva preživeo nezapamćenu dramu protiv Holgera Runea koji je imao nekoliko šansi da ga nokautira 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6(9), u taj-brejku se Rus vratio sa 5-0 i stigao do pobede i to tako što je na kraju lopta od mreže završila u polje Danca. Sudbina je rekla svoje, a šta kaže istorija?

Ruski teniser se pretplatio na propadanje u četvrtfinalima – čak sedam puta je tu zaustavljen (jednom u Australiji), često vrlo tragično. Jednostavno nikada nije uspeo psihički da podnese taj peti meč, to je bila granica na kojoj je neretko pucao. Razlog? Na turnirima na kojima dominira često se igra upravo pet susreta, pa mu je verovatno teško da zamisli da ide još korak napred.

Rubljov je osvojio 12 trofeja, ali nijedan nije bio veći od serije 500. Kladioničari ga obožavaju jer nepogrešivo pobeđuje gore plasirane od njega i redovne gubi od onih koji su ispred njega.

Đoković ga je srušio dva puta za 69 minuta u Torinu, a jedini poraz je stigao u Beogradu. Tada je Novak bio daleko od svoje najbolje forme, a poznato je da je na grend slem onaj pravi.

Zato je simpatični Rus i lako objasnio šta bi trebalo da radi protiv Novaka. Pojasnio kolika je to teniska enigma.

„Ne znam šta bi trebalo raditi. Znam da ga je veoma teško pobediti, pogotovo na grend slem turnirima. Ima najbolje iskustvo sa ovakvim mečevima, i jedan je od najboljih u istoriji. Jedina šansa da ga dobijem jeste ako budem igrao svoj najbolji tenis, borio se za svaku loptu, i to je to. To mi je jedina šansa“, otkrio je Rubljov.

Tada je još bio i hladne glave, na terenu je još simpatičniji bio najveći panker među teniserima.

„Niko ne želi da igra protiv Novaka. Više bih voleo da budem u drugom delu žreba, ali ne sa Novakom“, poručio je Rus.

Istovremeno je srpski as bio izuzetno samopouzdan.

„Već nekoliko godina je standardni Top 5, Top 10 igrač, snažno udara, veoma je eksplozivan pomalo kao De Minor, pa se nadam da će i rezultat biti isti“, završio je Novak intervju posle slanja „Demona u pakao“ kako je slikovito opisala australijska štampa pobedu Srbina nad Aleksom de Minorom sa 6:2, 6:1, 6:2.

BONUS VIDEO Đoković osvojio set protiv Rubljova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar