Aleks de Minor
Aleks de Minor; Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Novak Đoković se u karijeri nikada nije suočio sa demonom. Sada će ga napasti na domaćem terenu u australijskom paklu Demon sa velikim D. Biće ovo svojevrsni "Dan D" na putu Novaka ka 10. titulu i u ovoj zemlji, pogotovo jer je osmina finala često znala da bude krizni period.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Srbija protiv ostatka sveta“. Bila je to majica koju je nosio jedan navijač na finalu koje su pre tri godine odigrali Novak Đoković i Dominik Tim.

Ovog puta će u našoj zemlji ovo biti pročitano kao Srbija protiv Australije, kao Novak protiv Australije, a poznato je da Đoković u svojim borbama nikada nije sam.

Po prvi put će Novak igrati protiv Demona. Upravo je to nadimak jednog od najbržih igrača na ATP turu Aleksa de Minora koji je već ostvario najbolji rezultat na Australijan openu u karijeri, a plasmanom u četvrtfinalu bi izjednačio svoj najbolji rezultat na svim grend slem turnirima (igrao četvrtfinale US Opena 2020. godine).

Nema nikakve dileme da će mnogo toga zavisiti od toga koliko Đoković može da pruži zbog povrede leve butine. Upravo zbog nje je izbegavao da proklizava ili da se namešta na bekhend kao što to uobičajeno radi. Morao je da igra sa zadrškom i u prva tri kola je uspeo i u tim uslovima da dođe do trijumfa.

Razmišljao je čak i o povlačenju, ali je tu misao brzo odagnao. Apsolutni prioritet su mu grend slem trofeji i verovatno je najveći problem u ovom trenutku da li će moći fizički da izdrži sedam potencijalno jako nezgodnih mečeva. Znaće Novak i ko ga eventualno čeka u četvrtfinalu ukoliko pregrmi Demona: Andrej Rubljov ili Holger Rune. Bio bi to prvi susret sa jednim članom Top 10 na turniru, sa sledećim bi eventualno mogao da igra u finalu.

Potrudio se miljenik Australije da pokaže svima najbolji kvalitet koji poseduje, koji je uostalom, istakao i Đoković pred sam susret.

„Veliki je izazov igrati protiv Australijanca, biće elekticna atmosfera, imao sam ta iskustva ranije jer sam igrao protiv Hjuita tu i nekih drugih igrača, znam sta da očekujem, znam šta me čeka, činjenica što nikada nisam igrao protiv njega je izazov jer ne znamo mnogo toga o igri, ali je godinama tu, pa sam ga gledao nebrojeni broj puta“, poručio je trenutno peti teniser planete.

Trenutno 24. teniser sveta je ušao u 24. godinu života, ali je već uspeo da napravi veliki skandal. Svojevremeno je optužen da je falsifikovao sertifikat (tačnije kupio ga je) i tako se takmičio na Australijan openu.

Rugao se Đokoviću zbog medicinskog izuzeća koje je dobio prošle godine na konferenciji za medije. Umirao je od smeha sa kolegom iz reprezentacije Džejmsom Dakvortom.

„Vidite, mislim da je veoma interesantno. To je sve što ću da kažem“, rekao je De Minor koji je jedva zadržavao smeh.

Tako je samo postavio podlogu da na sličan način odgovori i Dakvort. Naime, njih dvojica su se smejala između dva odgovora, a onda je Dakvort poručio.

„Ne znam koji su kriterijumi za izuzeće, da, u pitanju je nezavisno telo, morao je nekako da ispuni kriterijume. Ako ih je ispunio, trebalo bi da može da dođe“, rekao je Dakvort, a uzvratio je De Minor.

„To je veoma politički korektan odgovor“, dobacio je De Minor i nastavio sa smehom.

Đokoviću bi ovo mogla da bude samo dodatna motivacija, iako je ni u jednom trenutku nije pomenuo. Za razliku od drugih tenisera iz Australije sa kojima je prošao put od mržnje do ljubavi (Tanasi Kokinakis i Nik Kirjos), sa Demonom nikada nije razrešio probleme, to bi mogao da uradi u ponedeljak ne pre 09.00.

Aleks de Minor
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

„Ne želim da se previše bavim tom povredom. Na kraju krajeva, Đoković je jedan od najboljih igrača na svetu i nameravam da odigram svoj najbolji tenis i stanem sa čvrstim stavom na teren. Postaraću se da mu meč učinim što težim moguće i primenim neposredna iskustva i raspoloženje iz prethodnih pobeda. Ono što je sigurno je da u taj meč neću ući stidljivo, neću pristupiti ovoj mogućnosti sa bojaznošću jer su takvi mečevi ono što priželjkujem. Uz podršku publike. sigurno ću se dobro provesti na terenu“, rekao je De Minor.

De Minor je sin Urugvajca i Špankinje, pa uz španski, engleski govori još i francuski. U Srbiji se nadaju da će na svim ovim jezicima moći da govori o porazu od 12 godina starijeg tenisera.

BONUS VIDEO Novak Đoković i Nik Kirjos – šou na egzibiciji u Melburnu