Foto: Starsport

Mladom teniseru je meč sa Novakom bio prerektnica u karijeri

Slovački teniser Aleks Molčan do sada se dvaput sastajao sa Novakom Đokovićem u svojoj karijeri, a uprkos porazima kaže da je iz tih mečeva mnogo naučio.

Posebno važan za njega bio je meč u finalu Serbia Opena 2021. godine. kada je Novak slavio sa 6:4, 6:3.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uopšte nisam bio nervozan, bilo je čudno. Da ste mi rekli da ću igrati sa Đokovićem u svom prvom velikom finalu, pretpostavio bih da ću biti vrlo nervozan, ali u stvari sam bio samo srećan. Smeškao sam se, nije bilo pritiska, igrao sam sa brojem jedan u njegovom rodnom gradu pred hiljadama ljudi, ali nisam bio nervozan, odmah sam napravio brejk. Posle sam izgubio, ali nije bio loš rezultat“, rekao je Molčan za „Tennis Majors“.

Đoković igra na potpuno drugačiji način od ostalih, što je na Molčana ostavilo veliki utisak.

„Taj meč promenio je moju percepciju tenisa. Shvatio sam kako tenis treba da se igra, tokom meča sam shvatio da tenis nije gra snage. Ranije sam mislio da sam premekan, da moram da pravim više vinera, ali Đoković… On igra šah, koristi mozak – treba snaga naravno, ali nije ona najvažnija. Posle sam shvatio da moram više da koristim spin i mozak, otad imam više samopouzdanja“.

PROČITAJTE JOŠ:

Novaka i Molčana povezuje i trener Marjan Vajda. On je najpre sarađivao sa Novakom, a sada trenira perspektivnog Slovaka.

„Počeli smo da radimo u maju. Iskren da budem, bilo mi je komplikovano da se prilagodin jer sam bio pod velikim stresom, zbog očekivanja. Sada uopšte nisam nervozan što radim s njim, navikao sam – neverovatna je osoba i promenio je način na koji gledam tenis, nema većeg profesionalca od njega. Osvojio je sve kao trener i svaki član mog tima postao je profesionalniji uz njega“.

Molčan ima 25 godina, najbolji rang mu je bio 38. mesto, a trenutno je 54. reket sveta.

BONUS VIDEO Meč lopta za Novakovu titulu u Adelejdu